Šachový klub Ústí nad Orlicí

No tak dejme tomu že teda jako zaslouženě…

Vypadá to, že ústecké céčko definitivně pojistilo klidný střed tabulky KP II východ. K tomu bylo zapotřebí porazit tříbodové žamberské béčko, což se nám nakonec povedlo. Že bychom předvedli nějaký oku lahodící výkon, to tedy ani omylem… K matchi nastoupila z naší strany +- osvědčená sestava, novoročnřerí volno ještě stále čerpá Petr Mareš, ale i bez něj jsme měli být, a to především na předních šachovnicích, jasně silnější. Což se ale tak nějak nepotvrdilo.

Nejdříve se skončilo na osmičce, kde v souboji VÍGLASKÝ – KUBALÍK zmizely všechny figurky krom věží a pěšců pekelně rychle. Blicací tempo, jež jsem nepobral, vedlo do lepší věžovky našeho hráče. Podepsat remízu mi přišlo dosti předčasné – 0,5:0,5.

Kdo si zaslouží pochvalu za ucelený a pěkný výkon, je z nedělní ústecké repre asi jenom JENDA MAREŠ. Zkušeného pana MAZURU nechytal na hruškách už v zahájení (vídeňská s f4) a pak jej lehkou rukou přehrál. Partie obstála i v rozboru a zveřejnění by si rozhodně zasloužila – 1,5:0,5.

Bodové vedení držíme i po duelu na první šachovnici, kde se HONZA SMOLA potkal s betonovou obranou PETRA DUNGLA. Remízové námluvy zde probíhaly vcelku pravidelně, nakonec Smolda půlbod vzal a v konečné pozici si naň, dle mého dojmu, nemohl stěžovat – 2:1.

Čtvrtý jsem to doslintal já. Na KARLA KACÁLKA jsem si bílými věřil, navíc se hrál oblíbený Najdorf s h3 (s odpovědí e5 jsem se setkal prvně, všichni hráli klasiku e6). Nicméně další ze žamberských betonářů hrál solidně, malé mínus ze zahájení nikam dál nepouštěl a kdyžvhodně naředil figurky, nabídl remízu. Tu jsem odmítl, za chvilku se projevila absence mnoha naspaných hodin po sobotním hraní na plese v Janově 🙂 a pozici jsem dvěma kavárenskými tahy znásilnil. Něco mi říkalo, že další průšvih á la Moravská si dovolit nemohu. Tak jsem nabídl plichtu sám, přibližně v posledním momentu, kdy to ještě soupeř měl chuť přijmout – 2,5:1,5.

Žamberk vščk přeci, naštěstí jen jedinkrát, v utkání vyrovnal, PAVLU KYLAROVI se totiž partie na druhé šachovnici nepovedla. V drakovi zaspal už v zahájení, hostující HONZA MARTINEC rozjel útok podle osvědčené šablony f3,g4,h4 a protihra černého kdesi za kopci. Nejhorší ještě Pavel ustál, v jedné chvíli jsem si říkal, že soupeře nějak ukecá, ale strašlivě pasivní černé figury k žádné akci neožily a po ztrátě figury bylo jasno – 2,5:2,5.

A tak nezbývalo než zlomit neslaný, nemastný zápas v posledních třech partiích. Bodem na sedmé šachovnici k tomu pomohl KAREL TASLAR, jenž v letošní sezoně střídá slabší okamžiky s těmi lepšími. Proti talentované NATÁLII DUNGLOVÉ se mu zahájení zrovna dvakrát nepovedlo (sicilská s Jc6, Jf6, e6, klidná odpověď bílého Se2), nicméně z podezřelé pozice se mu podařilo zřejmě nějakým taktickým obratem vylhat. Ve finále z toho vyplynula koncovka stejnopoláků s x pěsci víc, kde nebylo co řešit – 3,5:2,5.

Rozdílový gól dal, jak se nakonec ukázalo, nás kapitán DAVID KAMENÍK. Proti zkušenému JIŘÍMU JENIŠTOVI pojal zahájení, aspoň na své poměry :-), nebývalo aktivně, černá pozice působila zdravým dojmem. Po „ředění“ z toho vzešla věžovka s pěčcem víc, která vypadala jasněji, než ve skutečnosti byla. Nakonec se hrála pěšcovka s pěšcem víc, ale aktivnějším bílým králem, kde šance slabší strany na remízu byly dosti vysoké. Popartiová analýza ve výčepu (ovšem za použití fricka devítky 🙂 ukazovala samé divy (z nuly a rovnítka najednou vyleze plus deset pro černého atp). Důkladnější rozbor než ten nedělní pivní by si koncovka určitě zasloužila 🙂 David využil zaváhání bílého a na tempo přesně zvítězil – 4,5:2,5.

Škoda jen poslední partie, kde neprolomil letošní nezdrary PETR JÁNIŠ. Se žamberským KOPALEM si zopakoval populární ústeckou variantu 🙂 (e4 e5 Jf3 Jc6 Jc3 Jf6 Sc4?! Je4!), kavárenský útok soupeřův, započatý, stejně jako v duelu Solil- Šmajzr, jen opticky dobrou obětí na f7, odrazil a s kvalitou víc a matovým útokem stál úplně jasně na výhru. K vlastní smůle si ale nepochopitelně nechal jednotahově vyšachovat útočící věž a bylo po partii. Škoda pro Petra a pro nás štěstí aspoň v tom, že jsme potřebných 4,5 takovým ne zrovna přesvědčivým způsobem uvařili…

3 thoughts on “No tak dejme tomu že teda jako zaslouženě…

  • Honza Pokorný napsal:

    Ach jo to sou takový debilní překlepy, sorry. Nějak ti to dycky zvorám 😀
    Peťo oprav to sim na zaváhání bílého 🙂

  • David napsal:

    neber to nijak rýpavě, ale citace ” David využil zaváhání černého a na tempo přesně zvítězil ” – ale já jsem hrál černými.

  • Pepa napsal:

    Dobrej report jinak každá výhra je zasloužená 😀 i když někdy více a někdy méně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *