Šachový klub Ústí nad Orlicí

Úspěšný výlet do Litovle

Před pár týdny se mi ozval můj kamarád Zdeněk Beil, že by chtěli uspořádat 1. ročník turnaje mládeže, nemají ale nikoho, kdo by to mohl odřídit. A když se mě ptal, jestli bych nemohl vzít s sebou nejlépe pár dívek, kterých tam moc nemají, rozhodnutí nebylo těžké :-). Pojal jsem to tentokrát jako rodinný výlet, do těchto končin moc často nejezdíme, tak jsem pak chtěl dětem i něco ukázat. Ale popořadě. Vytáhnout ráno dítka z postele se povedlo, před 6. hodinou přece jen moc často nevstávají, k účasti jsme ukecali i Michala, i když ten sveřepě tvrdil, že hrát šachy nebude, že jede jen na výlet. Po cestě jsme v Mladějově nabrali Zdeňkova vnuka a cca v 7:45 jsme zdárně dorazili k budově SOU v Litovli (i když některé silnice neviděly údržbu odhadem řadu let…).

Po instalaci techniky jsme postupně odprezentovali příchozí, nakonec dorazilo 22 hrajících dětí (Michal dodržel předsevzetí a působil jen jako dohled 🙂 ), s čímž byli organizátoři spokojení, tento ročník brali jako zahřívací, příští rok už by turnaj chtěli pojmout ve výrazně větším stylu. Že to myslí skutečně vážně, svědčila přítomnost starosty města Litovle na zahájení i zakončení turnaje a také zřejmě místní kabelová televize. Síla účastníků byla velkou neznámou, předpoklad, že to bude spíš pro začátečníky, se nakonec potvrdil. Verča byla první nasazenou, pak ještě 5 dalších hráčů s ELEM a zbytek bez VT. Verča se logicky zřekla účasti v kategorii dívek, krásná velká stříbrná věž určená pro chlapce byla velmi lákavá 🙂 .

Hrálo se 7 kol tempem 15 min na partii, po úvodních snadných výhrách Domča v 2. kole nestačila na favorizovanou Magdu Kočí a měla se v dalších kolech soustředit hlavně na boj s její sestrou o 2. místo mezi dívkami o malou věž. Už ale tuto partii hrála velmi dobře, až chyba ve věžovce znamenala ztrátu partie. Pak se ale vzepjala k výbornému výkonu, další dvě partie vyhrála a dostala černými 3. nasazeného Vojtěcha Štaffu (ELO 1253). A nestačil jsem se divit. Ucelený výkon bez větších chyb, soupeře zcela přejela, nezaváhala a dotáhla partii až k matu. 4 body z 5 partií, průběžné 3. místo, získaná 4. VT a v 6. kole sestrovražedný duel na 1. šachovnici :-). Tam už to bylo tedy bez nároku, Verča spolehlivě přehrála všechny své soupeře a turnaj zakončila se 100% ziskem. Domča sice poslední partii nezvládla, tam už se zas hrubky nevyvarovala, nicméně i tak maximální spokojenost – konečně nebude na turnajích vždy v 1. kole dostávat jako poslední nasazená kontumáka :-).

Výsledky 1. ročníku turnaje “O stříbrnou věž města Litovle”.

Po vyhlášení, kde si obě dvě odvezly hlavně cennou trofej, diplom, který v týdnu Verča doma vytvářela 🙂 + věcnou cenu, jsme vyrazili do centra Litovle, aby v reálu dítka viděla radniční věž nad řekou Moravou, která pořadatele inspirovala při pojmenovávání turnaje. Pak jsme se přesunuli na Bouzov, hláska byla bohužel kvůli počasí zavřená, tak jsme aspoň absolvovali prohlídku interiérů a nakonec jsme ještě zajeli do nedalekých Loštic do muzea tvarůžků. Výlet jsme zakončili po víc jak 12 hodinách zdárným návratem, pokud budeme zase za rok pozváni, tak určitě pojedeme :-).

4 thoughts on “Úspěšný výlet do Litovle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *