Šachový klub Ústí nad Orlicí

Perspektivní mladší žáci DOPLNĚNO

Polabinské brambory 🙂

Zatímco kdysi jsme v Polabinách hráli poněkud ve stínu Vancouveru a Linares, dnes celý sportovní svět hleděl do Pardubic: půlmaratón, hokejové finále, šachová extraliga … a Krajský přebor družstev mladších žáků.

Po spatření soupisek bylo zřejmé, že medaile jsou rozdány, ale o čtvrté místo bychom bojovat mohli, zejména asi se Svitavami. Přesně tak to taky dopadlo.

Po minutce ticha za oběti polské tragédie se začalo hrát, v turnaji se střetlo deset týmů každý s každým 2×20 minut. Favoritům jsme podléhali vysoko, ostatní jsme celkem v pohodě přehrávali. Klíčové bylo právě utkání se svitavským týmem, ve kterém jsme se bleskově ujali vedení 4:0, vyhráli 4:2 a celkově čtvrté místo jsme udrželi až do konce.

Pravda, turnaj nesnese přísnější měřítka, mladí hrají zbrkle; ale když si odmyslíme hrubky, partie měly myšlenku, spád a naznačily další možnosti našich hráčů.

Celkové pořadí: 1. Polabiny A, 2. Polabiny B, 3. Lanškroun A, 4. Ústí n. O, 5. Svitavy atd. (celkem 10 družstev).

Výsledky našich:

Vít Holásek 5,5/9 Spolehlivá první deska. Na Půlpána samozřejmě neměl, s Cachem a Havelkou nepřekvapil, jinak ale porážel všechny včetně Šulce, jedinou slabou chvilku si vybral v partii proti Rapidu B, kdy nechal stát věž.

Vojtěch Holásek 6/9 Nejlepší procentuální výsledek družstva, i když soupeři byli trochu slabší než na jedničce. Slušná předfinálová forma, zbrklosti pomalu ubývá.

Lukáš Paukert 4,5/9 Po dvou slabších turnajích už zlepšení, houževnatý výkon vedoucí často až do vyrovnané koncovky.

Martin Paukert 4/7 Martin dvakrát vynechal, aby si zahrála i náhradnice, a “přišel” tak o nejsilnější soupeře. I díky tomu nadprůměrný výsledek, škoda, že kvůli fotbalu nepojede na Zaječice.

Jiří Píše 3/7 To není horší výkon, Jirka vyfasoval těžší soupeře než Martin, když odečteme partie s medailisty, dělá to 3/4. Další malá pochvala.

Veronika Holásková 3/7 Něco podobného, bez partií proti medailistům 3/4, čtyři partie odehrála na páté desce.

Kateřina Dudlová 3,5/6 Naše krajská přebornice a nejmladší hráčka nezklamala a získala nadprůměrný počet bodů. Zažili jsme i další patový závěr … 🙂

Celkově můžeme konstatovat, že družstvo bylo složeno dobře, nemělo žádnou slabinu a s výjimkou “starého” Lukáše může v příštím roce útočit na medaile.

Dá se to brát skvěle: čtvrtí v kraji! Když si odmyslíme Polabiny, jejichž potenciál je úplně jinde, tak vlastně druzí! Dá se to brát hůř: mezi “áčkovými” týmy jsme předposlední, kromě Svitav jsme předjeli jen družstva “béčková až déčková”. Každopádně jsme docela slušný tým vůbec postavili, což se o mnoha oddílech v kraji prostě říct nedá.

Výsledky najdete na krajském webu chesspce.cz nebo na webu pořadatele polabinychess.eu.

—————————————————————————

A ještě drama v závěru partie Holásek Vít (III) – Lenk William (Polabiny C, V):

ČNT

Zdá  se, že bílý snadno vyhraje. Má dva pěšce, napadá věží jezdce g4, jezdcem věž e8, která nemůže ustoupit, protože kryje střelce … Černý ale věnoval svoje poslední minuty intenzívnímu přemýšlení a já jsem se coby divák chmuřil, protože jsem viděl řadu pastí, do kterých může bílý spadnout. Pak černý táhl a opravdu se pokusil zkomplikovat hru tahem 1. …  Sc5!?. Ještě lepší bylo s podobným úmyslem 1. … d3! Bílý by pak musel zažehnat nejhorší pro děti nesnadným tahem 2. Se3. Ihned by prohrálo např. 2. Vxg4?? Sc5+.

Problém bílého je samozřejmě v tom, že dosud nestihl vyvinout své dámské křídlo. Dámská věž proto nekryje první řadu a při drobné neopatrnosti hrozí maty jednou z černých věží.

Vítek si vybral 2. Jxe8? Je to jistě lepší než 2. Vxg4?? Ve1 mat, ale lepší bylo brát na e8 věží: 2. Vxe8! Jde o to, že černá věž se ocitá ve vazbě a nebude proto mít matové choutky. Po 2. … d3+ 3. Se3 Sxe3+ 4. Vxe3 Jxe3 5. cxd3 zbudou bílému tři pěšci navíc. 2. … d3+ 3. Se3! Ano, bílý musí dát střelce, aby zabránil nejhoršímu. 3. … Jxe3?

Braní jezdcem je ta horší volba. Obecně sice platí, že je silnější hrozbu držet, než ji provést, baterie připravující odtah vypadá silně, ale tady to chtělo konkrétní propočet. Po 3. … Sxe3+! by hrozilo Jf2+, takže by bílý musel brát 4. Vxe3, jenže po 4. … Jxe3 hrozí dxc2, Vf1+ a c1D, takže bílý musí nechat stát i jezdce na e8: po 5. cxd3 Vxe8 má za figuru tři pěšce a hraje se dál. Naproti tomu nyní, v pozici diagramu, bílý udrží převahu postupem 4. cxd3! Chladnokrevně připouští odtahy jezdce; zlikvidovat pěšce d3 bylo důležitější. Např. po preventivním ústupu 4. Kh1? by měl černý příjemný výběr mezi d2, dxc2 a Jxc2.

Žádný odtah není ideální. Černý si nyní nechal vypršet většinu času a zkusil 4. … Jd1+??! Ani jsem nedýchal, protože v dětských soutěžích je zbrklost na denním pořádku. Mnoho dětí, když jsou v šachu, automaticky uhýbá králem. Jenže po 5. Kh1?? je ihned Vf1 mat, černý svým jezdcem překryl dráhu bílé Va1. Naštěstí si Vítek v klidu prohlédl možnosti a zahrál 5. d4, načež není o co hrát. Černý překročil čas. 1:0

Černému by už nepomohlo ani 4. … Jc2+, bílý by ovšem musel ještě najít 5. d4! Sxd4+! (na 5. … Jxd4 už 6. Kh1 jde)

6. Vxd4! (paradox: dobrovolně leze do vidle a nechává stát jezdce e8)  a v koncovce mu zbudou tentokrát alespoň dva pěšci navíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *