Šachový klub Ústí nad Orlicí

Palírna praskala ve švech

První listopadová neděle přinesla první společné trojutkání týmů, které letos nastupují v hylvátské Palírně. Když jsem sledoval ten bzukot, začínal jsem věřit, že ústecké šachy opravdu žijou. Jaký kontrast ke čtvrtečnímu bleskáči v pouhých sedmi lidech! Kdo dohrál brzo, měl na co koukat. Já jsem však dohrával po týdnu zase poslední a průběžně naplno sledovat všech osmnáct desek jsem opravdu nedokázal.

Ústí nad Orlicí B – Polabiny D 3,5:4,5

Při přípravě sestavy měl kapitán Kuba příjemné problémy, když se mu ochotní hráči jen hrnuli, přetlak vyřešil tím, že obětavě nechal sedět sám sebe a přišel nás jen na chvíli povzbudit. V roli kapitána tak zažil premiéru Petr Jániš.

Hosté měli nejspíš potíže se sestavou větší, ale i jejich náhradníci mají slušnou kvalitu. Vznikly zajímavé dvojice, mix zkušených matadorů a nadějného mládí.

Hned v zahájení vznikl v sále rozruch. Kuriozitou kola se jistě stane miniaturka Jan Mareš – Roman Törvenyi: 1. Jf3 d6 2. e4 Jf6 3. Jc3 e5 4. d4 Jbd7 5. Sc4 Se7? 6. Jg5 0-0? Podobné věci najdeme v každé příručce miniaturek. V některých verzích se varianty s obětí na f7, kdy pak bílý po vidli dobírá na a8, hrát dají, tady ale černý kompenzaci nemá. (Má, viz níže.) 7. Sxf7+ Vxf7 8. Je6


8. … Df8?? A partii zakončuje tohle přehlédnutí. Udělal černý dva tahy najednou? 1:0

P. S.: Můj komentář je chybný, jak Jenda upozornil níže. Už to tak nechávám, jinak by zase diskuse dole neměla smysl.

Pak naskakovaly remízy, nevím v jakém pořadí: naše posila Zdeněk Beil, když nepřetlačil Řezníčka (Mariánova slavného přemožitele z prvního kola), Jarda Volf s Trojanem (ale po boji, udělali asi o 20 tahů víc, než jsem čekal) a Petr Jániš s mladším Půlpánem (cože? remíza? tam bych čekal výhru obou! 🙂 ).

To už byl ale Petr Mareš bez figury a nějak nebylo zřejmé, kdo bude dělat bod. Snad Vlasta?

Ne, ten kdesi v zápletkách ztratil rovněž figuru, byť za dva pěšce. Petr prohrál (s talentovaným a pracovitým Ludvíkem), Zdeněk Šimek na poslední půlil a za stavu 3:3 dohrával Vlasta s Justem a já s Černým, oba horší pozice. Vlasta i bez figury udržel, soupeři pěšci nezbyli. Zato můj soupeř, který mi před časovkou obětoval a útočil pak velmi nepříjemně, jich měl v koncovce za figuru spoustu (nakonec čtyři) a čím déle jsem do toho koukal, tím víc jsem viděl, jak je to nehratelné, rozhodující partii jsem tedy prohrál. Dvě neděle za sebou trpět, že já se na to nevykašlu … 😉

Postup se nám tedy maličko vzdaluje ;-), no uvidíme.

Ústí nad Orlicí D – Lanškroun B 4:1

Pavel Kylar se Standou Pallou zapůlili dost rychle, David se Šebrlem po boji. Dlouho pak hrál Smola a dva mladí, Jirka Píše a Verča Šmajzrová – a všichni úspěšně, trpělivé výkony, dívalo se na to dobře. Co jsem viděl, Jirka černými obsadil sloupec na dámském křídle, což stálo soupeře pěšce, Verča bílými na dámském křídle útočila a získala tam figuru.

Ústí nad Orlicí E – Žamberk B 3,5:1,5

Jako správný kapitán zahájil Martin Dudla rychlou výhrou nad Janečkem. Vytáhl se potom Vojta, když energicky přehrál Kacálka. Ten si sice  v zahájení pobral nějaké pěšce, ale zůstal zcela nevyvinut, takže Vojta dvěma věžemi  a střelcem nejen pobral všechny pěšce zpátky, ale ještě přitom vytvořil nebezpečné hrozby nerozehraným černým figurám.

Trochu horší byla situace po prohře Tomáše Mastného, který cosi přehlédl. Půlil pak Jiří Švec – v pozici plné figur se jistě dalo hrát dál – a Vítek tedy nesměl s Kopalem prohrát. Partii měl však pod kontrolou, jeho blokádní jezdec držel celou pozici a pokusy bílého o útok neměly sílu, nakonec jasná výhra. Všichni mladí, co byli v Harrachově, tedy dnes stoprocentní.

Pokud se nenajdete na fotkách, je to proto, že jste v té minutě, co jsem fotil, zrovna popíjeli na baru. Autorem fotky, kde jsem i já, je Martin Dudla.

2 thoughts on “Palírna praskala ve švech

  • Jenda Mareš napsal:

    Dnes musím nesouhlasit s hodnocením mé partie, tahy Se7 a 0-0 si otazníky nezaslouží, kdyby nedošlo k přehmatu s dámou, tak by partie skončila opakováním tahů a remízou, variantu jsme oba znali! Zahrál jsem to schválně, protože jsem viděl, že si vedle Vlasta sebral pěšce a věřil jsem, že zvítězí 🙂
    Varianta vypadá zhruba takhle: 8. … De8 9. Jxc7 Dd8 10. Jxa8 b6 11. Jb5 Jxe4 12. 0-0 a6 13. Jac7 axb5 14. Je6 De8 15. Jc7=

    • Pavel Holásek napsal:

      Aha, tak já se nechal ovlivnit výsledkem partie, OK, tedy tohle je právě ta varianta, kde si černý může dovolit nechat věž na a8 a má za to protihru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *