Šachový klub Ústí nad Orlicí

Šedesát tam, šedesát zpátky, šest bodů a tři do tabulky

Do třetice všeho dobrého se pokoušelo naše béčko o bodový přísun v krajském přeboru. Zatímco na půdě favorizované Chotěboře jsme mohli jen překvapit (a moc nechybělo!), domácí ztráta s Polabinami bolela o poznání víc. S taktéž “nulabodovým” Heřmanovým Městcem jsme tak nutně potřebovali vyhrát. Soupeř papírově slabší, ale rozhodně ne z kategorie “porazí se sami” – ostatně v prvním kolem málem o body obral nedávno ligové Zaječice!

Kapitán Kuba opět poskládal solidní sestavu (první dvě +2000, dalších pět +1900), hlavu jsem mu motal akorát já (nejdřív jsem odmítl nominaci kvůli bacilovi, který se ale brzy odporoučel, takže Martin Čech byl nakonec nedělního cestování ušetřen).

Kousek za Chrudim přijíždíme s dostatečným předstihem, z domácích je na místě jen Luboš Šilar s dotazem, kde je hrací místnost 🙂 Soupeř postrádá ze základu jednoho člověka, my víc, ale co je v Ústí základ… 🙂

Od začátku se to vyvíjí poměrně příjemně, hůř nestojíme asi nikde, naopak hezky vypadají pozice Petra Jániše, Kuby Netušila, Zdendy Šimka, ani dvě poslední nestojí určitě hůř.

Na chodbě se dotazuji Holyho, jak vidí svoji pozici, komentář zní výmluvně: „Močál…“ No a z něho kápl první bod, protože jediný papírově silnější hráč soupeře přehlédl zvedák Dg3 🙂 1:0 pro Ústí B.

Pak „jen“ půlí Smolda, který měl s hráčem 1400+ lepší pozici, někde se ale zamotal a remízu nabídl tak akorát včas. Dvoubodový náskok ale máme zásluhou Vlastíka, jehož soupeř místo aktivní hry na krále zvolil koncovku, což nebyl dobrý nápad – pěšce víc v jezdcovce uplatnil náš hráč s přehledem. Poté zase „jen“ půlil Jarda, jehož pozice mi od začátku přišla nějaká nijaká… a ve chvíli, kdy se konečně přešlo do koncovky 🙂 , to skončilo plichtou na návrh domácího hráče, který dle očekávání dorazil v kraťasech. 3:1 vypadá nadějně 🙂

Moje partie taky líp jak remízou neskončila, přestože jsem se v zahájení cítil dobře a soupeř (dřív +2000, teď o 200 míň) poztrácel na třináct celkem přirozených tahů hodinu. V klíčové pozici jsem se nadlouho zasnil, výhodu nenašel a půlku nakonec sám nabízel.

Dohrávají se tři partie a o vítězství a tři důležité body bychom přijít neměli. Petr Jániš mačkal svého soupeře od začátku, mám pocit, že si domácí šachista moc nezahrál.

4,5 je doma, většina mančaftu odchází na oběd 🙂

S naprostým přehledem vyhrála taky naše letošní posila Zdeněk Šimek. Jeho soupeř se už v zahájení nevhodně oslabil, Zdenda zvolil velmi razantní cestu uplatnění výhody (c5 s dalším pochodem floka) a domácímu hráči byla najednou šachovnice malá. Kolem časovek jsem viděl čistou věž navíc, nebylo o čem…

Poslední jako správný kapitán dohrával Kuba, který si černými postavil hezkou pozici, myslel jsem, že měkce hrajícího soupeře zašlape útokem. Pak se ale něco stalo a v kisně balancoval Netík na hraně porážky. Naštěstí pro něj soupeř výhru nenašel a po 40. tahu už Kuba remízu nepustil.

6:2 v zápase až nečekaně poklidném – sice jsme nevyužili dvoje bílé s výrazně slabšími soupeři, ale mrzet nás to nemusí. Já mám pocit, že jsme zdárně vykročili k záchraně, kapitán zmiňuje první půlku tabulku, Holy povídal cosi o postupu… no uvidíme 🙂

PS: K partiím nechť něco dodá Holy 🙂

One thought on “Šedesát tam, šedesát zpátky, šest bodů a tři do tabulky

  • Pavel Holásek napsal:

    Ano, k obsahu partií rád sděluji, že: domácí nám ochotně vařili čaj a kafe, díky časné výhře jsem pak stihl vietnamskou samoobsluhu, což jsem ale neměl dělat, protože hned vzápětí se šlo do výborné hospody (v sokolovně zezadu). Takže zahájení, střední hra i koncovka dnes vskutku vydatné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *