Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vydařené (před)vánoční Svitavy

Po klasifikačním období je čas doplnit chybějící reportáže. Před rokem se mi to nepodařilo, letos snad?

Svitavská Fabrika je parádní místo a Dolfa je zkušený pořadatel, takže jsme si zase mohli užít početně obsazený turnaj ve třech kategoriích s pěknými cenami. Pozitivem je, že tu může hrát i dorost, který těch rapidů zase tolik nemá, a ve společném turnaji je konfrontován s trenéry a doprovodem (nebo spíš naopak 🙂 ).

Početní rekordy jsme nepřekonali, hrálo nás jedenáct (+ dva přidružení hráči jiných oddílů): šest Holásků, dva Píšovi, Matěj (a s ním přijel Vašek), Soňa (a její brácha), Adam. Podstatné je, že se nám dařilo slušně a některým ještě lépe.

Turnaj C (nar. 2006 a ml.)

Matěj Kobr fantasticky navázal na svoje vítězství v Hradci, porazil všechny své soupeře – a že byli silní: Vavřínková, Brožka (1613)!!, Třasáková, Málek, Pejřimovská – a se stoprocentním ziskem bral zlato, úžasný výkon! 7/7, 1. místo! (Perfo se při stoprocentním zisku nedá brát vážně, ale 2015 vypadá hezky :-)).

Tomáš Holásek spolehlivě porážel hráče bez VT, prohrál s favority. 4/7, 16. místo, 1183.

Adam Tran hrál asi podobně, navíc dokázal remízovat s Pejřimovskou, ale zase prohrál v posledním kole. 3,5/7, 22. místo, 1186.

Turnaj B (2002 – 2005)

Soňa Leksová po prohře ve druhém kole prohrála “neplánovaně” i ve třetím, ale pak zahájila stíhací jízdu vyhrála všechny čtyři zbývající partie a vyletěla výrazně dopředu. Podstatnou roli v tom hrálo závěrečné vítězství nad Ondřejem Půlpánem (1502). 5/7, 9. místo, 3. dívka, 1334.

Veronika Holásková naopak zahájila výborně, když porazila Vavřínkovou (1546) a remízovala s Khadashem (1489). Hrála proto víc vepředu, kde si ji nyšly prohry se silnými soupeři. Dopředu se vrátila vítězstvím nad Bulvou, který se stává jejím pravidelným bodovým dodavatelem. 4,5/7, 12. místo, 5. dívka, 1363.

Michal Píše hrál taky celkem vepředu, spolehlivě porážel outsidery, prohrával s favority, pěkné umístění zachránil závěrečnou remízou s Julií Kalousovou (1481). 4,5/7, 13. místo, 1318.

Markéta Holásková odstartovala 2/3, takže si zahrála s Kalousovou, ještě jednu výhru připojila v předposledním kole, ale na silného soupeře v posledním šanci neměla. Patřila tu ovšem k nejmladším. 3/7, 35. místo, 8. dívka, 1132.

Turnaj A+D

Já (Pavel Holásek) jsem vyhrál, co jsem měl, ale nestačil na favority (Jakub Půlpán a Pepa Havelka – s oběma jsem přehlédl průnik těžké figury do vlastní pozice). Pěknou hrou mě překvapil pan Brožka. Na bronz mi výsledek těsně nestačil. 5/7, 4. místo, 1989 (to je dáno nízkými ratingy soupeřů).

Vít Holásek sehrál skvělý turnaj. Ve druhém kole využil přehlédnutí svého spolužáka Vaška Grundmana a ve čtvrtém kole porazil Patrika Krušinu. Škoda pátého kola, kdy měl poraženého Ondřeje Třasáka, ale nechal si dát jednotažec. Pěkný výsledek zachraňoval v posledním kole, kdy v nedobré koncovce shodil Milforta. 4/7, 9. místo, 1729.

Jiří Píše ve druhém kole prohrál s Dolákovou, takže po většinu turnaje v zadních patrech doháněl terén, nakonec úspěšně výhrou nad Matějčkem (1731). 4/7, 18. místo, 1507.

Vojtěch Holásek se po prohře s Půlpánem vrátil dvěma výhrami do rozumných pater, držel se tam půlkami, od lepšího umístění ho odřízla prohra s panem Brožkou. 3,5/7, 21. místo, 1667.

Když to tedy shrnu, nikdo nemůže být úplně nespokojen a někteří dokonce vynikli.

Výsledky: turnaj C, turnaj B, turnaj A+D.

Nejen tento turnaj se pak promítl do lednového rapid ela, kde se někteří z našich pohybují už příjemně vysoko: např. Vít Holásek 1715, Matěj Kobr 1463!, Michal Píše 1450, Veronika Holásková 1393, Soňa Leksová 1351, Adam Tran 1160. (Samozřejmě to znamená, že máme dělat ještě víc, rezervy ukázalo například lednové dvoukolo KPDŽ.)

Spíš jako kuriozitu pak zmiňuju nový Universal Rating System – URS, kde se počítá jednotné elo pro všechna tempa a někteří z našich tam mají docela pěkná čísla. 🙂

Pozn.: V sobotu 11. 2. bude další turnaj desítek, dvanáctek (nar. 2006 a ml.). Bližší informace začátkem týdne.

 

One thought on “Vydařené (před)vánoční Svitavy

  • Honza Pokorný napsal:

    Vynikající výsledky, Pavle. Stoupající výkonnost malých i mladých je pro oddíl dobrou zprávou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *