Šachový klub Ústí nad Orlicí

KPDŽ přináší užitečné partie CHYBÍ UKÁZKY

Před týdnem (v sobotu 11. 11.) se rozběhla i třetí nejvyšší soutěž žákovských družstev, ve Svitavách jsme hráli s Lanškrounem B a s domácími. Citelně nám chyběl nemocný Michal Píše, což sestavu posunulo.

Mně hlavně zajímalo, jak si účastníci Harrachova vezmou k srdci kritiku své zbrklosti a zda se projeví trénink zaměřený na zpomalení a důkladnost. A docela jo, partie měly celkem parametry vážných.

Výsledkově teda nic moc (viz chess-results). S Lanškrounem perná půlka 3:3, se Svitavami těsná prohra 2,5:3,5. Přesto rozhodně přínosná utkání.

S Lanškrounem B se začalo tak, že Filip Málek přehlídnul Tomášovi dámu, ale duchapřítomně nabídl remízu (měl za ni dvě figury) a Tomáš – bez porady s kapitánem! – přijal. Pořádně jsem mu vyhuboval a hrálo se dál. Markétka se s Bárou Málkovou slušně držela, ale pak nedokázala pokrýt dvě hrozby naráz a ztratila figuru. V pohodě zahrál Matěj, zkušeného Černohouse zcela přehrál. Naopak Adam ztratil záhy figuru a dlouhou partii se pak marně pokoušel o zázrak. Verunka na první držela s Horákem jen vyrovnanou pozici, ale s výrazně lepším časem, soupeř nedokázal zrychlit a spadl.

O všem rozhodovala Soňa. Měla černé s velmi těžkou soupeřkou Julií Kalousovou (ta den poté remízovala s Honzou Smolou!). Získala lepší pozici a lepší čas (cca 15 minut proti 1). Proto jsem jí nakázal odmítnout remízu. V dámské koncovce bez pěšce už bychom remízu chtěli, ale to zase zakázal druhý kapitán Jirka Krištof.Jak tedy partie skončila? Inu, remízou po náročném boji. 🙂

Se Svitavami Verunka nezvládla zahájení s Bulvou, ale jinak to nevypadalo špatně. Adam se blýskl a svého soupeře rozdrtil útokem v centru. Tomáš s mnohem starší Bohuňovskou nejdřív nabízel půlku v horší věžovce, pak ale věžovku vylepšil a mohl i vyhrát, nakonec  však neuhlídal volňáka. Markétka držela věžovku zhruba vyrovnanou, pak dokonce získala pěšce, ale ten byl nakonec krajní a remízový. Soňa to měla těžké s Ďuriančíkem, ve věžovce jí nakonec chyběli nějací pěšci. Matěj proti Moravcovi zkušeně vylepšoval francouzskou pozici, v závěru měl figuru za pár pěšců a v nejdelší partii soupeře udolal – i ten ale za důkladnost zaslouží respekt!

UKÁZKY DOPLNÍM, AŽ BUDOU PARTIE

One thought on “KPDŽ přináší užitečné partie CHYBÍ UKÁZKY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *