Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2018/I

Je to jako s Vánocema – pokaždé se divíme, že už je to zase tu.

Letos je tu devítičlenná výprava: mistrovské kategorie hraje Matěj Kobr (HD12) a Soňa Leksová (HD16), většina startuje v Národním openu (Vít Holásek, Jiří Píše, Michal Píše, Adam Tran, Tomáš Holásek a Tomáš Macan), já ve FIDE Openu. Startovní listiny a výsledky na chess-results. Velké ambice máme jistě já, Vítek a Jirka, jsem velice zvědav, jestli Matěj letos zkrotí svou zbrklost a ukáže, na co má.

Nejsou tu bohužel Vojta (koncerty s hudebkou) a moje holky (škola jim to kvůli vysoké absenci zakázala).

Turnaj se po dvou letech v hotelu Fit Fun vrací na staré známé místo, do Skicentra (nepřehlédnutelná budova pod skokanskými můstky), kde taky bydlíme, to jsme ještě nezažili. Na jídlo budeme ovšem chodit do restaurace Stone, jejíž vzdálenost jsem odhadoval na 300 – 400 m, ale je to 550, takže fyzička se nám zvýší!

sobota, 19.20

Jak je vidět, značná změna spočívá v přítomnosti wifi na pokoji – pryč jsou ty doby, co jsem chodil dlouhé stovky metrů po  hotelových chodbách Sporthotelu nebo Fit Funu a hledal signál. Reportáže by proto mohly probíhat hladčeji.

Nakonec jsme se ubytovali takto: na jednom pokoji bratři Holásskovi a bratři Píšovi (moc tam toho Michala a Tomáše nešikanujte …). Na druhém ostatní menší kluci (druhý Tomáš, Adam a Matěj), ale místo mě na ně dohlíží Soňa. A já jsem na samotce, prý že chrápu?!?!

Už jsme dvakrát byli na jídle a zatím dobrý, kapacita sice vypadá menší, ale fronty nejsou delší než ve školní jídelně (a my jsme to zvládli úplně bez front). Výběr ze tří jídel, vaří dobře, pohoda.

Odpolední kolo nám přineslo 50% úspěšnost, vyhrál Vítek, Jirka, Michal a já, remízovala Soňa.

Mot si moc nezahrál na první desce s Vítkem (na prvních dvou deskách v Národním openu tři naši – kdo z vás to má?). Jirka zkušeně odrazil hurápokusy svého soupeře, který to zkoušel bez většího vývinu jen pár figurkama.

Matěj hrál sice rozvážně, ale v pasívnější pozici porušil “druhé zlaté pravidlo”, totiž koukat, co zahraje soupeř po našem tahu; po a7-a5?? přišlo Db3xb6 s figurou fuč. Pak ještě někde vyšejdil trochu materiálu zpátky, ale nestačilo to. Rozvážně hrál se silným soupeřem Tomáš M., ale chyběla mu kvalita a zejména střední pěšci, proti souvislému řetězu se hraje špatně. Dobře se držel Adam, se silným soupeřem udržoval po výměnách rovnováhu, ale jednotahovým blundrem všechno pohřbil.

S remízou je určitě spokojená Soňa, měla černé s Janouchem (1727), bál jsem se, že podlehne útoku (bílý měl dva silné střelcové “lasery” namířené na královské křídlo), ale v taktickky náročné bitvě našla protišance, to si ještě rozebereme. Velmi dlouhou partii hrál Míša, s maličkým Tobiášem Komárkem ze Svitav zodpovědně myslel, měl čas asi o hodinu horší :-), soupeř nervózně posedával na židli a hryzal tužku, všude kolem už bylo dávno dohráno, ale trpělivost se vyplatila a tlak bílých figur vyústil v obsazení pozice černého.

Úplně nejdelší partii jsem sehrál s mladým Jordanovem hrajícím za Makedonii, v koncovce jsem měl aktivnější figury s tlakem na slabiny a soupeř to neustál, nakonec jsem dal kvalitu a realizoval volňáky.

Čeká nás nejdelší noc v roce a po pozdní snídani Biolkova přednáška o koncovkách.

Upřesnění po rozborech: Sonina partie byla opravdu náročná na počítání, důležité bylo, že opakovaně nacházela protihru, otravovala, takže bílý neměl čas svou strategicky krásnou pozici dotáhnout k finálnímu útoku. Míša pomalu učebnicově stupňoval tlak, tomu se dá máloco vytknout.

Jáchym Štěpán Janouch (1727, Jičín) – Soňa Leksová (1331):

Bílý nemá čas zachraňovat věž, např. 17. Va3 Db4, proto do toho šlápl 17. f5!? Sxb3 Kdyby nyní zahrál v klidu 18.  axb3, mohl by i bez kvality vyvíjet silný tlak. Myslel si ale, že může hned triumfovat po 18. f6?!, např. 18. … Se6? 19. fxg7 Vfe8 20. Dxh6+-, jenže přišlo předem zamýšlené 18. … Jxf6!. Ještě to vypadá, že bílý má útok po 19. Dh4, aby nebyl pe5 vázán (v analýze jsem hledal šejdy po 19. Vxf6?!, ale na to jde 19. … Sxc2!! – bílý má slabou poslední řadu), ale Soňa našla 19. … Sxc2!. Jezdec f6 ustupovat nemusí! Bílý má míň o kvalitu a tři pěšce, sice pořád ještě hrozby, ale protihra je všude – např. Db5 s napadáním bílých figur, bílá věž nemůže vyjíždět kvůli první řadě ap. Po dalším bouřlivém průběhu remis. 0,5:0,5

 

 

neděle, 6.30

Budí mě Matěj, že jdou na snídani, protože je půl osmé. #zmenacasu

neděle, 8.30

Návrat ze snídaně. Mrholení přechází do sněžení, mamutí můstek už je bílý. Ale předpověď vypadá nádherně, od zítřka.

Perlička ze včerejška:
“A proč máme chodit na ty rozbory?”
Trenér konsternován zrychleně dýchá a dlouho neodpovídá.
“No, přece proto, abys věděl, kde jsi udělal chyby, kde udělal chyby soupeř a kde jste to hráli dobře. Nebo to víš po partii sám?”
“A jak bude trenér vědět, co jsme v partii hráli?”

neděle, 12.40

Absolvovali jsme přednášku IM Biolka o záludných pěšcovkách. Předpokládám, že se nám odpoledne některé objeví na desce.

Venku je nečas, že by psa nevyhnal. (Byli jsme na obědě.)

neděle, 19.55

Úspěšné odpolední kolo, 6/9, vyhrál Tomáš M., Matěj, oba Píšovi, Vítek a já.

Začátek ovšem nijak radostně nevypadal: když jsem udělal asi čtyři tahy a šel obejít stoly, potkal jsem Adama, jak jde na rozbor?!?! Proti včerejšímu Míšovu soupeři Tobiáši Komárkovi dostal něco jako prodloužený šustrmat :-(. Všechny moje rady o koncentraci a prověřování, co hrozí soupeř, jsou k ničemu. Adam navíc usedl – nic zlého netuše – proti IM Biolkovi a ten pak dával úryvky z rozboru během odpoledne k lepšímu, zejména výrok “mně se dnes nějak nechtělo hrát”.

Při druhé obchůzce jsem už nenašel u partie Tomáše Macana a obával jsem se druhé nuly – jenže Tomáš vyhrál! Soupeř mu po zahájení dal střelce, totiž dámu – a když už měl Tomáš dámu na královském křídle, otevřel si postupem h pěšce sloupec pro věž a matil. Tvrdil mi pak, že mu na rozboru řekli, že přehlédl dva jednotažce – po mém zděšení dodal, že jednotažce, které mohl dát, nikoliv dostat – ale podle partiáře tam nic takového nebylo, útok byl v pořádku.

Nenapodobil ho náš Tomáš, který měl dospělého soupeře. Nechal stát jezdce za otevření h sloupce a zajímavý útok na krále, ale druhá figura už pak byla moc, útok vyhasl. Neviděl jsem Soninu prohru, měla těžkého soupeře Hurtíka (1896), kterého známe z Liberce, stála nejdřív slušně, ale dostala se pod útok, což ji stálo dva pěšce.

Moc se nenadřel Vítek, který černýma dočasně obětoval na f2, získal tím pěšce, pak druhého a soupeř si dal říct. Pochválit můžu Matěje, který hrál trpělivě, krůček po krůčku získával prostor a ve věžovce už naprosto dominoval. Ještě hluboko v koncovce měl černý na ciferníku hodinu dvacet … ale Matěj byl naštěstí bílý, na partii spotřeboval 50 minut + bonifikaci, nenechal se svést k rychlé hře, to bylo zodpovědné!

Trpělivě hráli i Míša a Jirka, ke kterým jsem dolů moc nechodil. Jirka na slabšího soupeře dlouho nedokázal vyzrát, střelcová koncovka vypadala remízově, ale soupeř předvedl učebnicový chybný přechod do pěšcové koncovky – vida, aspoň jedna pěšcovka se hrála! Michal se dlouho spíš bránil “v hlubokém obranném bloku”, ale postupně se rozehrál, získal pěšce a nakonec i figuru. Cenné vítězství nad hráčem 1510!

jsem hrál s Davidem Gloserem, který to v 16 letech už dotáhl na druholigového hráče (za Lípu), celou dobu jsem si udržel bílé plus (v Maróczyho výstavbě), vytvořil jsem si do koncovky krytého volňáka a soupeř to ve snaze o protihru otevřel, chybnou kombinací ztratil figuru a pak už se jen dvacet tahů pokoušel šachovat dámou.

Venku jsou kaluže, do kterých potmě cestou na večeři všichni šlápli, měníme ponožky.

Upřesňuju předpověď: má být hezky a teplo, jenže vichřice.

Zítra už ranní kolo, jako po celý zbytek týdne.

Chystám se (jako každoročně v Harrachově) vyletět z kůže z očekávaného dění na Hradě.

Hlavní část výpravy blicá na pokoji, je tam husto, dveřmi se skoro nedá projít.

neděle, 21.20

Poznámka k Míšově partii – v zahájení nechal trestuhodně soupeři střed, ale ten ho kryl špatně a ztratil zásadního pd4. Pak byla zvláštní pasáž, kdy Míša držel figurky vzadu, ale přesto si udržoval výhodu, bílá pozice byla děravá a při pokusech o aktivitu by nevydržela. Nakonec dal Míša vidličku teprve čtvrtým tahem v partii za půlku.

Stanislav Havelka (1510, České Budějovice) – Michal Píše (1310), závěrečná pozice:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pondělí, 8.45

Mlha. Bude i na desce?

pondělí, 14.35

Zase celkem úspěšné kolo, 5/9, bod mají Adam, Matěj, Jirka, Vítek a já. Víc večer, chtěl bych se za světla dostat ven. Ve čtyři je přednáška o olympiádě.

pondělí, 20.10

Zpočátku to docela šlo. Při první obchůzce jsem registroval jen jednu figuru míň (u Mota) a první partie končily až někdy po půlhodině – a to ještě Adam vyhrál, Vincent Lána z Lanškrouna si nechal v zahájení dobrat dámou na g7, ztratil věž i ledacos dalšího. Tomáš H. teda prohrál, přehlédl po šachu dámou na a4, že na g4 visí střelec (mohl ho představit na d7). Dostal se ještě k nějakému útoku v centru (Jd3+), ale časem ztratil další materiál a prohrál.

Někdy při další obhlídce jsem registroval, že někdo z bratrů Píšových už je v osmém tahu a na hodinách  svítí 11:11 – 11:11. O chvíli později jsme stejného času dosáhli i v mé vlastní partii.

Pochválit za přístup musím Tomáše M., který hrál proti dospělému soupeři, přemýšlel, využíval čas, partie trvala výrazně déle než u prvních dvou, závěr si ale protrpěl, soupeř mu zaútočil na velkou rochádu a prošel pěšci po a a b sloupci skoro na konec. Partii si asi moc neužívala Soňa, která proti lanškrounskému Horákovi záhy ztratila střelce: po h3 zahrála Sh5??, po g4 Sg6 a po g5 neměl černopolák z f6 ústup. Potom už bojovala marně, byť dlouho.

Rozvážně šel za vítězstvím Matěj, už umí hrát dlouhé partie s postupnou realizací výhody. Odtahem spojeným s vidlí získal kvalitu (partiář zatím marně hledá 😉 ), tu pak realizoval ddost kostrbatě, poztrácel přitom dva pěšce (kůň je potvora), ale stále držel výhodu, úplný konec jsem neviděl, měl jsem svých starostí dost.

Úplně jsem přišel o druhou polovinu partií větších kluků, takže až “ze záznamu”.. Michal měl proti soupeři 1600+ šance na aktivitu, ale místo toho motal figurky vzadu a když se konečně rozehrál soupeř, Míšova pozice to nevydržela. Jirka vypadal, že by mohl útočit na velkou rochádu, ale všechno povyměňoval a přehlédl (?!) triviální koňskou vidli. Koncovku bez kvality hrál ale lépe než soupeř a ještě ji vyhrál:

Lukáš Kubín (1390, Buštěhrad) – Jiří Píše (1726):

Tady už má výhodu spíš černý, navíc bílý zahrál 30. Vd3? (30. c4!) a přišlo 30. … Vh3! Černý hrozí sebrat na h5 a šlapat v tandemu, ale po 31. Vxh3? gxh3 32. Vf2 Sg2 projde pěšec hned. Po dalších zbytečných tazích 0:1.

 

 

 

 

 

 

 

Vítek zahájil při zdi manévrováním za pěšcovou zdí, ale šachovnice se brzy vyčistila. Nevyužil pár šancí na útok, ale soupeř si pak nechal proniknout věže po f sloupci, Vítek pobral dva pěšce a i bez dam útočil na krále v centru, fajn.

pondělí, 20.55

No a jsem hrál na první desce proti nasazené jedničce. Zahájení jsem nějak domanévroval do ježka kolem rovnováhy, ale po nesystémovém 16. … e5?! jsem se dostal do nepříjemných pozic, soupeř – podobně jako já včera – dostal jezdce na d5 a po jeho výměně vznikl silný krytý volňák.

Martin Horák (2232, Vlašim) – Pavel Holásek (2095):

Tady už se bílý rozhodl sklízet: 33. Vxc5!! dxc5 34. d6 Ve6 35. d7 Vd6 36. Sxe5 Vxd3 37. Sxb8 Vd2+ 38. Kf3 Jf6

39. Ke3? Ale ani hráč 2200+ není v propočtu neomylný. Vyhrávalo 39. Sf4! a nemám nic lepšího než 39. … Vxd7 40. Sxd7 Jxd7 41. Sc7 +-. 39. … Vd4! Jen ne 39. … Vd1?? 40. Ke2 Vd4 40. Se5 +-. 40. Se5? Bílý se nepřeorientoval a setrvačností partii zahazuje. 40. Sc7 Jxd7 se ještě dalo hrát. 40. … Jg4+ 41. Kf4 Jxe5 42. Kxe5 Koncovka je za bílého prohraná, černý král si podrží volňáka z e7 a pak se pustí věž do masakrování pěšců. 0:1 v šedesátém tahu. Přišel jsem tedy k výhře se značným štěstím.

pondělí, 21.15

Někdy v době, kdy soupeř přemýšlel nad obětí kvality, se odehrálo malé drama na vedlejší desce v partii Šafařík (2167) – Staněk (2000). Bílý měl sice o dva pěšce míň, ale drtivý útok těžkýma figurama na krále v centru, navíc asi půl hodiny proti pár minutám. Zahrál však věží na e5, kde se dala sebrat, těsně ji pustil, hned zase chytil zpátky do ruky – a po soupeřově protestu ihned vzdal. To ovšem neměl dělat, protože po dvou tazích mohl získat materiál zpátky s napohled hratelnou pozicí.

Vepředu je tedy nečekaně prázdno, prvního nasazeného Horáka jsem porazil já, druhý nasazený Jakub Petr má tři půlky, třetí nasazený Šafařík ztratil, jak jsem napsal výše. Ale turnaj bude ještě dlouhý a ani vzadu nejsou žádná ořezávátka.

V pondělí chodíváme na vodopády, ale dnes jsme po rozborech taktak stihli oběd, odpoledne jen malou procházku a pak už byla přednáška IM Petra Piska na téma Šachová olympiáda v Batumi očima přímého účastníka. Ukazoval instruktivní pozice srozumitelné i méně pokročilým hráčům a zdůrazňoval zásady, které si opakujeme pořád: denně trénovat doma taktiku a během partie hodnotit pozice a hrát podle plánu.

Na večeři se většině výpravy líbil venkovní teplý vítr, pojedli adrenalinově na terase před restaurací.

Myslím, že tohle je poslední den, kdy jsem stíhal podrobnější reportáž, teď už to bude nahuštěný: zítra kolo, bleskáč a přednáška, pozítří dvoukolo a hned ráno zase kolo. Jedeme!

pondělí, 22.30

Děti mě vytáhly, že jsem jim slíbil večerní běhání. Myslel jsem, že je to po dvou stech metrech přestane bavit, ale ti nezmaři mě táhli až nahoru k lesu. Někdo tu zhubne – a malýma porcema to tentokrát nebude.

úterý, 8.25

Slunce!

úterý, 13.25

Tentokrát průměr, 4,5/9, vyhráli Matěj, Soňa, Adam, půlky Mot, Jirka a Vítek.

úterý, 18.50

Není čas, bleskáč, večeře, za chvíli přednáška.

Bleskáč jsme hráli jen s Vítkem a s Jirkou, výsledky na chess-results (zatím bez posledního kola). Já jsem nejdřív totálně zazdil partii s Jouklem, se čtyřmi pěšci navíc v koncovce nestejnopoláků jsem v centru dostal mat střelcem, pak jsem ale zase několik partií otáčel v hodině dvanácté, 8/11, 5. místo. Kluci slušně odstartovali (4/6), ale Vítek pak ve vyhraných pozicích padal (6/11) a Jirka udělal málo vídaných pět nul v řadě (4/11).

úterý 22.50

Zpátky k dopolednímu kolu: Mot s Vincentem Lánou měnili figurky a kolem dvacátého tahu dali půlku, nevím, kdo ho to učí. Tomáš M. ztratil figuru kvůli vazbě (pf7 při střelci na c4 nedobírá na g6) a bojoval za ztracenou věc. A Míša prohrál nějak předčasně, prý snad sáhl na špatnou figuru.

Mnohem lepší podívanou připravili Matěj, který si zaútočil po géčku i v centru, Soňa, která malou taktikou získala dvě figury za věž a následná aktivita jí přinesla další materiál, a Adam, který spustil pěšcový útok proti velé rochádě a soupeř řešil problémy tak dlouho, až spadl. Tyhle partie by si zasloužily zveřejnit, možná časem.

Jirka nějak převaloval figurky, vypadalo to bezzubě a skončilo to remízou. Vítek vytěžil z útočné pozice jen pěšáka v koncovce nestejnopoláků a půlil, když s nedostatkem času nedokázal  vyhrát koncovku D x S+p (na a sloupci).

jsem si myslel, že za jednoho až dva pěšce budu mít kompenzaci v silném centru a útoku na krále, ale vznikající pozice jsem odhadl špatně – a když už mi soupeř blundrem nabídl figuru, oplatil jsem mu chybu a podlehl matovému útoku.

O bleskáči už jsem psal, ostatní děti střídaly procházku s pobytem na hotelu, jsou docela samostatné a Soňa tomu velí.

Večer proběhla náročná přednáška GM Šimáčka o Caruanovi, který příští týden vyzve Carlssena v boji o mistra světa. Složité ukázky založené na agresívním pojetí a brutálním propočtu.

A opět večerní výběh 4,8 km, z našich Soňa a Tomáš M., který na sobě opravdu pracuje.

Zítra dvoukolo.

Jo, a v blesku hrála i Verča Šmajzrová, jak není členkou výpravy, tak ji nepočítám – 5/11.

středa, 13.20

Kolo, na které se pěkně koukalo – žádná krátká hrůza – ale nakonec přineslo málo bodů: 3,5/9. Vyhrál Tomáš M. a Michal, remízovala Soňa, Jirka a Vítek.

středa, 18.40

Odpolední kolo bylo na pohled podobné, ale vyšlo báječně, 6/9 je skvělý zisk.  Vyhrál Adam (nad Tomášem M.), Vítek, Míša, Matěj a já, remízoval Tomáš H. a Jirka. Víc doplním postupně, až se zorientuju a prohlédnu partiáře.

středa, 20.15

A asi založím další příspěvek, ať to není tak dlouhý.

Zatím můžete řešit diagram: BNTV.

Řešení v novém článku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *