Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Poličce spokojenost

1. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D14, H+D16 – Polička, 17. 11. 2018

Sezóna už opravdu začala naplno turnajem starších kategorií. Do Poličky jsme vypravili docela slušnou výpravu osmi účastníků; jen na poslední chvíli pro nemoc nejela Markétka a kromě Vojty Eliáše si netroufl nikdo ze začátečníků.

Můj hlavní dojem z turnaje je pokrok. Všichni naši jsou (překvapivě) zase o rok starší a jejich hra působí vyzráleji. Nevím, nakolik to připsat Harrachovu, svou roli určitě sehrál. V rapidovém tempu a “pouze” krajské konkurenci nám to najednou jde. Spokojen jsem jak s některými slušnými “skalpy”, které naši získali, tak zejména s úrovní některých pasáží, opravdu se na to koukalo hezky. (To neznamená, že rezervy nejsou; jsou – a značné.)

Výsledky jsou na chess-results, dál nabízím hodnocení a ukázky.

H+D16

Soňa a Michal tu patří k favoritům a svoje postavení potvrdili. Prohráli pouze s vítězným Honzou Jirouškem (přičemž Soňa mu v partii dlouho předkládala těžké problémy), spolu remízovali bez většího rizika a ostatní porazili. O pořadí pak rozhodla síla soupeřů, asi spravedlivě, protože Soňa hrála s jistotou a i s Jirouškem sahala po bodovém zisku.

Soňa Leksová měla tedy 5,5/7, obsadila 2. místo, samozřejmě je 1. dívka, výkon 1503.

Michal Píše má rovněž 5,5/7, 3. místo, 1468.

Máme tedy dva zástupce na stupních vítězů, a to zaslouženě!

H+D14

Tady jsme měli ambice rozdílné, Matěj by chtěl určitě do osmičky, třeba i na medaili, Adam by měl ukázat, jestli dokáže špičku dotáhnout, Domča může usilovat o umístění v dívkách, Tomáš Macan je poprvé ve vyšší kategorii, Tomáš Holásek patří ještě do dvanáctek, Vojta Eliáš by se mohl “odlepit” z kroužku začátečníků.

Matěj Kobr určitě má na špičku, hraje už rozumné přemýšlivé šachy s jasnými plány hry. Dokázal to s většinou soupeřů, ale o body ho obraly holky. V prvním kole půlil s Domčou, která hrála ve formě (koncovka v ukázce). Pak ho (skoro tradičně) přehrála Třasáková, která hraje skoro “dospělé” šachy a jen smolný los ji nakonec odsunul dozadu. A nakonec prohrál s Pejřimovskou – v ostré pozici získal střelce, ale pak neubránil krále před náporem těžkých figur. Stačilo to na kýženou osmičku, příště může být výš. 4,5/7, 8. místo, 1430.

Tran Tuan Anh měl většinu soupeřů těžších než je sám a mnohým zle zatápěl – porazil mj. Rouba (1390) a Peška (1343), ale dobře hrál i v partiích, které prohrál. Stihl jsem zapsat jednu z partií, která bude v ukázkách, ale klidně mohly být třeba tři, prokázal, že má dobrý instinkt, a nehrál tak zbrkle, jako dříve. Skončil nad svým nasazením, právem. 4/7, 14. místo, 1313.

Tomáš Holásek je dalším, kdo ukázal zlepšení. Způsob, jakým porazil Filipa Málka (1222), byl naprosto přesvědčivý, ale opět měl i dobré pasáže proti favoritům jako Stoček nebo Pešek. Jeho doménou je útok na krále, to už se opakuju. Dovede ale taky ještě udělat blundr typu dáma fuč nebo mat na první řadě. 4/7, 17. místo, 1262.

Dominika Šmajzrová v Harrachově nebyla, takže je třeba uznat, že hraje dobře sama od sebe :-). Více než jindy platilo, že hraje napohled vyzrálé šachy … a chyby v závěrech tentokrát dělala jen proti favoritům. Půlka proti Matějovi se počítá. 3,5/7, 20. místo, 3. dívka, 1214.

Tomáš Macan ukázal zlepšení už v Harrachově a do vyšší kategorie zaplul nebojácně, pokračoval ve svém solidním šachu a stačilo to na klidný střed tabulky. V závěru vedl o kvalitu nad Váňou (1251), pak sice materiál ztratil, ale dokázal se dostat do koncovky K x K+S+J, kterou soupeř nedovedl vyhrát. 3,5/7, 23. místo, 1158. Vlastně oba Tomášové i Domča taky nad svým nasazením.

Vojtěch Eliáš tu praxi nemá a ve “velkém” šachu se rozkoukává, ale byl jediný ze začátečníků, kdo s námi jel, hrál s chutí a z bodů měl radost. Chce to pořád hrát, nabírat zkušenosti, hlídat si figurky. 🙂 2,5/7, 32. místo, zdaleka ne na konci (40 účastníků).

Jinak celkově se jeví čtrnáctky jako silná kategorie (oproti slabším šestnáctkám), je tu určitě víc než deset hráčů, kteří předvádějí velmi pěkné šachy.

Pár ukázek (šachovnice se zobrazí po kliknutí na tah).

Většinou jsou z pěšcových koncovek, což je sice náročná disciplína, ale o to víc je třeba se soustředit a hrát naplno.

Následující partii nehráli naši, ale je instruktivní.

Adam názorně předvedl, že poziční hru už chápe:

A na závěr ještě pěšcovka, která rozhodovala o medaili. Oba hráči nevědomky´vytvořili něco jako studii. Sledovat šílené počítačové varianty můžete, ale hlavně si pamatujte zmíněné jednoduché poziční principy.

Omlouvám se těm, na které se s ukázkami nedostalo, některé slibné pozice, co jsem si zapisoval, nedopadly dobře, jinde udělali soupeři chyby, kterými partii pro publikaci “pokazili”.

 

2 thoughts on “V Poličce spokojenost

  • Martin Šmajzr napsal:

    Stavět se mi to nechce, ale myslím, že po té nabídce remízy Matěje to remíza je – 3. c5 bxc5, a pak samozřejmě ne Kc6, ale Ke6 a myslím, že se tam bílý král nedostane. Např. c6, Kd6, Ke4 a Ke6! (samozřejmě ne Kxc6). Pěšce nechám za černé na c7 a a6 a králem budu tahat Ke6-f6, případně Kf6-f5. Ale tento postup bych samozřejmě od Domči neočekával :-).

    • Pavel Holásek napsal:

      Dobrý postřeh, ale po 3. … c5 4. bxc5+ Ke6! 5. c6 Kd6 jde 6. c5+! Po 6. … Kxc6 7. Kc4 a5 8. Kd4 Kd7 vyhrává studiové 9. Ke5!! Ke7 10. Kd5 Kd7 11. c6+, kdežto po 6. … Ke6 7. Kc4 Kf5 dobere bílý na a6 a c7 a postaví si dámu hned po černém. To všechno ne já, ale comp, já teď málem neudržím víčka nahoře. 😉 A samozřejmě takovéhle varianty nelze v rapidu čekat ani od dospělých.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *