Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nováčci vstupují na kolbiště

2. kvalifikace KP mládeže kat. H+D10, H+D12, Ústí nad Orlicí, 1. 12. 2018

Po turnaji ve Svitavách se nižší kategorie přestěhovaly k nám. Těšil jsem se (unaven náročným týdnem s klasifikačkou, rodičákem a dnem otevřených dveří), že dohlédnu na naše mladé naděje a trochu pomůžu s rozhodcováním. Čekaly mě ale menší galeje.

U rozhodcovského stolku jsem očekával Martina s několika dcerami, jak rutinně zvládají turnajový provoz. Našel jsem tam ale jenom Davida a jeho informaci “Martin musel někam odjet” jsem pochopil špatně – jako že za chvíli přijede (nepřijel a ani neměl přijet). David měl sice všechno pod kontrolou, ale byl na to sám a objevovaly se těžkosti. Různá zpoždění výprav nebo částí výprav (vzhledem k mírnému sněžení není divu). Řada lidí nepřivezla šachy (“nám trenér nic neřekl!”) – děkuju vedoucím, kteří nám iniciativně pomohli ze svých rezerv. “Nové červené” hodiny DGT3000, které jsou pro mě horor. Zima v místnosti (záhy přešla, topení jelo naplno). A nevalná akustika ve spojení s netrpělivými malými dětmi. Zmatek, ruch, zpoždění.

Ale celkem se to zvládlo a to hlavní se podařilo: hrálo se, turnaj byl početně obsazen (43 + 39 hráčů), na předních deskách i pěkné výkony. A pro nás ústecké hlavně příslib do budoucna v podobě nadějných začátečníků.

V minulém turnaji jsme měli jen tři zástupce (všechny v H12), nyní už pět (4+1) – a to ještě Vojtěch Tomik pro nemoc vynechal.

H+D10

Tady se možná objevila nová hvězda. Martin Čižmárik (nar. 2012) je úplným nováčkem. Chodí ještě do školky, do kroužku ho přivedl turnaj v Hernychově vile, byl na kroužku dvakrát a už hrál turnaj – a získal v něm 3 body! Tomu říkám debut! V turnaji se učil ty podstatné praktické věci: bojoval zejména s hodinami, které nemačkal a ani si jich nevšímal, odečítat čas ještě neumí (to ho stálo asi dva body), občas udělal nemožný tah, naopak nemožné tahy soupeřů sděloval jim a ne rozhodčímu, sám se ještě neposadí k šachovnici, stydí se hlásit výsledky apod. Ale ukázal, že má na šachy oko, stavěl figurky na rozumná pole, věci typu napadání, braní, šach většinou vidí. Kontumák ve třetím kole znamenal těžší soupeře v dalším průběhu, ale dokázal pak dvakrát vyhrát úplně regulérně. 3/7, 28. místo (ze 39 hráčů většinou o 1 – 2 roky starších), paráda! (Výkon neuvádím, na chess-results je spočítán nějak divně.)

Celkově zazářil maličký Tobiáš Komárek ze Svitav (7/7), největší favorit Starý se trochu ztratil ve skupině pronásledovatelů. Pomalu se učíme nová jména, která se v popředí objevují.

H+D12

Tomáš Holásek měl být z našich nejlepší a taky to potvrdil. Začátek zvládl suverénně (3/3 včetně jasné výhry nad Jonášem Bouškou). Ve čtvrtém kole na první desce dlouho trápil Lukáše Nejedlého. “Vyhraje,” hlásil mi přihlížející Honza Jiroušek. “Mezi ‚vyhraje‘ a ‚stojí na výhru‘ je bohužel rozdíl,” odpovídal jsem – a skutečně, v ostré pozici těžkých figur došlo ke zvratu. Pak Tom ještě zkazil partii s Kafkou, kde měl věž navíc; ale v závěru zabojoval, v dlouhých partiích vydřel dva body a stejně jako minule vklouzl do osmičky. 5/7, 8. místo (celkem 43).

Vít Růžička se vydal na svůj první pozimní turnaj, poprvé hrál ve starší kategorii dvanáctek (připomeňme, že k nám nastoupil po pololetí a na jaře to byl on, kdo se “otloukal” na turnajích jako nováček) a dopadlo to nad očekávání: ke třem výhrám bílými přidal v posledním kole i bod černými a dostal se do první poloviny starovního pole: 4/7, 21. místo.

David Hanák chodí na kroužek myslím druhým rokem, ale turnajů už zažil hodně. Dokonce ho trenér Tomáš Mastný poslal k nám do pokročilých (nebo to bylo proto, aby David zlobil zase u nás? 🙂 ). Dařilo se mu zase o trochu lépe, paradoxně sbíral  body naopak černými a dostal se na 50%: 3,5/7, 24. místo.

Matěj Křížek je nováčkem tohoto podzimu, ale už s námi byl ve Svitavách a na turnajový provoz si zvykl, nemusím se o něj starat, začátky kol, hodiny, pravidla i hlášení výsledků v pohodě zvládá. Měl skoro snový start 2,5/4 (Davidu Hanákovi dal šustrmat – někdo se asi vrátí do začátečníků 🙂 ), ale pak už nic nepřidal,  v posledním kole pohřbil naděje dvěma nemožňáky. Ale s Vítkem i Davidem drží krok, mohli bychom mít výrazný ročník 2009. 2,5/7, 33. místo.

Ani tady nevyhrál největší favorit  – Jiří Bouška, který už desítky hrát nepotřebuje, skončil pátý. Jinak vepředu celkem očekávaná jména – a ještě chyběl Radek Nejedlý nebo někdo z Junových. Je jenom škoda, že při početném startovním poli nedojde k většímu měření favoritů mezi sebou, rozhoduje pak jen několik málo partií, jedna prohra se těžko napravuje.

Výsledky najdete na chess-results (na kat. HD10 přepněte v řádku Výběr turnaje).

Za týden nehrajeme, 15. 12. jsou Pardubice (2004 a ml.), 22. 12. vánoční Svitavy.

3 thoughts on “Nováčci vstupují na kolbiště

  • Honza Pokorný napsal:

    Tak občasné šachové duely už ve školce probíhají… možná s juniorem v dohledné době rozšíříme řady 🙂

    • Tomáš Mastný napsal:

      Ahoj Honzo. mám k tobě prosbu. byl bych moc rád, kdyby sis udělal jeden čtvrtek čas a přišel se podívat do kroužku…stačí na půl hodinky…dík

      • Honza Pokorný napsal:

        Ahoj Tomáši, přijdu rád, ale čtvrtky mám trochu krizové, do Vánoc to určitě nedopadne, nejdřív v lednu, dám vědět…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *