Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na předních místech našeho kraje

2. kvalifikace KP mládeže kat. H+D16, H+D14, Pardubice, 15. 12. 2018

Ano, na další turnaj starších kategorií sehnal pořadatel Luboš Šilar (turnaj totiž organizovaly Železné hory) reprezentativní prostory Krajského úřadu, které znám z předávání cen úspěšným studentům. Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí: kromě toho, že se tak šachy společensky ukázaly, se děti chovaly dost ukázněně a vhodná akustika průběhu turnaje pomohla (naše hlučná jídelna Rieteru se s tím nemůže měřit). Navíc kraj poskytl sál zdarma, takže startovné bylo nulové.

Méně příjemné bylo cestování, tam i zpátky jsme ve vlaku stáli, bez místenek to je dnes s místem špatné.

My jsme vyrazili s osmičlennou výpravou zkušených hráčů. Tentokrát nejel nikdo z nováčků, z věkově adekvátních hráčů chyběl jen Vojta Eliáš, z mladších tu byl jen Tomáš Holásek. O postupové body chtěli určitě usilovat Soňa, Michal, Matěj a možná Adam.

Z turnaje jsem viděl jen fragmenty, za rohem byl totiž antikvariát, za dvěma rohy vánoční trhy a o kus dál nejrůznější obchody, kde se dá plnit batoh dárky pro početnou rodinu.

H+D16

Tentokrát to bylo silnější než minule v Poličce, chyběl sice jistý postupující Jiroušek, ale jména Jun, Brožka a Stoček znamenají kvalitu. A vzadu nebyl skoro nikdo úplně slabý.

Michal Píše narazil na Juna už ve druhém kole. Pozdější půlka s nám neznámým Lihotským se dá těžko hodnotit, zato půlka s Brožkou (1880) je jasným plus – a to ho ještě Michal dusil útokem. Mezitím porazil Soňu nebo Rožka a v závěru sahal po velkém úspěchu se Stočkem, jenže přivyhranou věžovku s nedostatkem času zkazil až do prohry. Díky Buchholzu ale v tabulce moc neklesl. 4/7, 4. místo, 1497.

Soňa Leksová prohrála vlastně jen s Michalem a dvojicí Jun – Brožka, soupeře 1300-1400 spolehlivě porazila, hraje s přehledem a body si pohlídala. 4/7, 6. místo, 1. dívka, 1464.

Markéta Holásková se po bodových žních ve školních družstvech potkala s jinou konkurencí, svůj první turnaj v šestnáctkách odehrála vzadu a chyběl jí větší důraz. 1/7, 19. místo, 4. dívka.

H+D14

Opět našlapaná konkurence, tahle kategorie má prostě grády.

Matěj Kobr hrál zodpovědné šachy, stavěl pevné pozice, trpělivě čekal na svou šanci, je prostě vidět značná zkušenost, tady se není třeba bát, kde co nastaví, zbrklost je pryč, hraje klidně až do lepší koncovky. Sbíral tak bod za bodem a v pátém kole mu přálo štěstí (nebo nervy) s Ďuriančíkem, když bránil nepříjemnou pozici, přesto se dostal k protihře a soupeř přehlédl koňskou vidli. Najednou bylo za stavu 5/5 na dosah vítězství nebo medaile, Matěj k tomu ale už nic nepřidal. Tereza Šulcová i Marek Juchelka ale hrají opravdu dobře, je fajn, že se s nimi vůbec měří. Odehrál turnaj na úplné špici a získal důležité postupové body. 5/7, 5. místo, 1494.

Tomáš Holásek patří ještě do dvanáctek, ale starších se nebojí. Měl opakovaně štěstí na los, když dostával v bodové skupině ty nejhratelnější, překvapivě má ale Buchholz slušný. Slabší porážel s jistotou, se silnými si zahrál. Osm míst nad nasazením, nechal za sebou mnohé silné hráče. 4/7, 16. místo, 1194.

Tran Tuan Anh (3,5/7, 1199), Dominika Šmajzrová (3/7, 1159) a Tomáš Macan (3/7, 1137) se seřadili za sebou na 26. – 28. místě, Domča a Tomáš zhruba na svém, Adam mohl být trochu výš. Tomáš šokoval v prvním kole výhrou nad sedmým nasazeným Pejřimovským (1402) a dostával pak silné soupeře. Adam ve druhém kole remízoval s ještě silnější Pejřimovskou (1475), která patří do úplné špičky; mrzet ho může prohra s Lánou. Domča porazila třeba Rostislava Juna a mohla být výrazně víc vepředu, kdyby ve vyhrané pozici posledního kola nepřehlédla dámu s Nahodilovou.

Kategorii vládnou “ženy”, mezi prvními čtyřmi skončily tři – a kdo ví, jak Šulcová, Třasáková a Pejřimovská hrají, uznává, že dopředu patří.

Výsledky

Šestnáctky, čtrnáctky.

V celkovém pořadí se krásně kouká na šestnáctky, kde vede dvojice Píše, Leksová, ve čtrnáctkách drží Matěj postupovou sedmou pozici.

Ukázka (diagram se objeví po kliknutí na tah)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *