Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mezinárodní den šachu v Nekoři

V sobotu 20.7.2019 se konal první a doufejme, že ne poslední turnaj na počest mezinárodního dne šachu a to v malebné obci nesoucí název Nekoř, kde pod místním sokolem znovuvznikl šachový oddíl, ketrý se toho zdá se nebojí a kromě toho, že  přihlásí družstvo do soutěže dospělích, ogranizuje i turnaje.  Na místní zimní stadion dorazilo úctyhodných 25 lidiček. tempo bylo nastaveno – 15 kol   po  5ti minutách na partii a to bez příhozu.   Jako hlavní favorit se jevil Kamil Mikyska, protože jeho vysoké ELO jinou možnost  ani nedávalo. jako další mohli pomýšlet na vysoké PRIZE MONEY David Kameník,  Michal Merta, stále dobře hrající Jadra Glöckner, nebo  mladá naděje  regionálního šachu  Lukáš Bouchal. Vysoké ambice  hráčů Ústí nad Orlicí měla také  Soňa Leksová, hrála kategorii  žen, do 16ti, a i o celkové umístění.

Kamil se s první desky odporoučel prohrou s Mírou Cimprichem, kde nesprávně reklamoval nepřípustný tah,  pak ztratil  s Lukášem Bouchalem, ale na první pozici se dotáhl po výhře nad Davidem Kameníkem.  Po šesti kolech bylo 5 adeptů na první místo ( všichni ztrátu 1,5 bodu. )a postupně se začla točit kolotoč kdo s kým ještě může prohrát. Zlom v boji o cenné vítězství v turnaji nastal, když Soňa, nejlepší dívka i žena  turnaje porazila v desátém kole Kamila Mikysku. A David Kameník v témže kole otočil partii s figurou méně proti Pavlu Sysrovi. Od té doby se jen čekalo zda David někde zaváhá a o svůj bodový náskok v turnaji příjde Nezaváhal a tak si mohl v posledním 15tém kole dovolit luxus a  pouze remizovat. Což také učinil.

Zajímavé bylo, že při předávání cen, resp.  “systém” vezmi jakou cenu chceš byla možnost vybrat si ze dvou  různých míst. Z každého místa jedna cena a ti kteří se umístili  na čele, ještě dostali i cenu finanční.  Paráda.

Takže, jak jste se všichni čtenáči dovtípili, první ročník jsem vyrál já.  A s klidným srdcem můžu ukončit jako vítěz šachovou kariéru 🙂  .

Paradoxem je, že Sońa   remizovala, s prvním a porazila  druhého muže celkového pořadí a stejně jí to na bednu mezi muži nestačilo.  Na druhou stranu nebýt toho že porazila Kamila Mikysku, tak Ústecký oddíl první místo nezíská.   Proto jí za to patří velký dík a její trenér  Pavel Holásek, který  aktuálně hájí  barvy oddílu v Liberci, na ní může být náležite hrdý.

Co se týká organizace : turnaj proběhl bez větších problémů ( to že došel papír, nebo stávkoval toner, nebo že někdo nahlásil špatně výsledek nepovažuji za problém,  na daleko větších turnajích se to stává také ) , guláš byl z kategorie výborných,  ani rozhodčí Petr Langr nemusel výrazněji zasahovat.  Spory jsem nezaregistroval.

Pořadatelům děkuji za pozvání,  přeji jim mnoho úspěchů v dalších ročnících, a šachovému oddílu Nekoř do nové sezónu nějaké ty body.

 

Okdaz na výsledky

http://chess-results.com/tnr457898.aspx?lan=5&art=1&fed=CZE

fotky teoreticky doplním až mi je někdo pošle

DK

 

One thought on “Mezinárodní den šachu v Nekoři

  • Pavel Holásek napsal:

    No to je opravdu na pochvalu – vítězství, reportáž, Sonin úspěch a ještě pozdrav do Liberce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *