Šachový klub Ústí nad Orlicí

Kdeže (loňské) sněhy jsou

Přebor družstev škol, krajské kolo, Svitavy, 21. 1. 2020

Školy hrajeme rádi. Jenže odešli loňští maturanti Vašek a Vítek, pryč přestoupila Verunka a přes některé nováčky adekvátní náhrady přece jen nemáme. Kraj jsme si tedy jeli zahrát bez nějakého většího očekávání.

Postavili jsme jedno družstvo v kategorii 6. – 9. tř. ZŠ (vybojovali si postup druhým místem v okrese) a jedno družstvo v kat. SŠ (loňská oktáva je pryč, nejsou lidi).

Výsledky na chess-results.

Kat. 6. – 9. tř. ZŠ

Při pohledu na soupisky bylo jasné, že o postup nepůjde, čekal jsem umístění okolo 5. – 6. místa, což se taky stalo. Na hru našich se koukalo slušně, bez větších hrubek, se zkušeností v ruce, jen to na špičky nestačilo, vždyť taky družstvo tvoří dvě terciánky a dva primáni.

Domča Šmajzrová držela první desku se ctí, Tomáš Holásek mohl na druhé udělat o bodík víc, ale na primu dobrý, Markéta Holásková procentuálně nejúspěšnější, Vojta Eliáš na čtvrté pokračoval ve sbírání bodů, které mu v individuálních soutěžích zatím chybějí.

Turnaj vyhrály bezkonkurenční Svitavy, my na 5. místě se ziskem 13/28.

Kat. SŠ

Z družstva, které opakovaně hrálo republiku, zbyl jen Vojta a Verča, Katka na třetí už šachy dlouho nehraje a Michal je pořádně nehrál nikdy. Naopak soupisky soupeřů vzbuzovaly respekt, sešlo se tu hned šest silných družstev, my byli nasazeni právě jako šestí. Hráči jako Ondřej Švanda, Ludvík nebo Říha, to jsou, myslím, všechno mistři Čech nebo republiky, za dospělé hrají první ligu, dokonce i extraligu, byli tu druholigoví matadoři Kupsa či Novotný … Za všechno mluví fakt, že loňští vítězi z Lanškrouna letos bojovali v podobné sestavě o čtvrté místo.

Ale šlo nám to slušně. V prvním kole povinných 4:0 se Svitavami B (byť to nešlo úplně samo), ve druhém cenná remíza s třetí nasazenou Poličkou (Verča porazila Tulise!), ve třetím důležitá výhra nad průmkou z Pardubic (Ondra Cach, bratři Jouklové) a ve čtvrtém opět remíza s největšími favority Dašická Pardubice (Verča porazila Macka a Vojtu sice Ludvík přehrál, ale s padajícím praporem mu nechal stát dámu!). Skoro jsem začal počítat body na postupová místa …

Hlinsko s velmi kompaktním týmem pak bylo nad naše síly, i když Vojta regulérně přehrál a porazil Říhu. O tom, že na bednu to nebude, pak definitivně rozhodl debakl s Lanškrounem, kdy všichni naši sahali po remíze, ale uhrála ji jen Katka proti Kalousové (!).

A pak přišel naprostý zářez od systému. Totiž: měli jsme – v olympijském systému, kde rozhoduje každý půlbodík! – obehraný celý předek, na slabší tým jsme narazili jen v prvním kole, a bylo tedy zřejmé, že dostaneme některé ze slabších družstev a konečně si v posledním kole výrazně vylepšíme pošramocené skóre. Jenže … kvůli lichému počtu družstev a kvůli momentálně špatnému skóre na nás vyšla kontumační remíza 2:2. Kohokoliv jiného bychom porazili a skončili výš. Pech. Ještě ke všemu odjelo družstvo Lanškrouna B, aniž by se o tom při nasazení kola vědělo, takže zatímco Jevíčko slavilo kontumační výhru 4:0, my jen skřípali zuby.

A ještě hůř. Výsledky posledního kola dopadly tak dobře pro nás, že jsme přes všechnu tu bídu skončili čtvrtí s nejlepším pomocným hodnocením ze skupiny se 14,5 body, patřičně jsme si užili vyhlášení – a za pár dní jsme se dozvěděli, že turnaj měl nastavená úplně scestná pomocná hodnocení a po úpravě výsledků jsme až šestí … Radši na to zapomenout.

Odehráli jsme velmi pěkný turnaj. Vojta Holásek Verča Šmajzrová dosáhli 4/6 s velmi silnými soupeři. Katka Dudlová sváděla vyrovnané souboje se soupeři o dvě třídy silnějšími, byť bodů bylo nakonec málo. Michal Šmajzr ukázal mnohem lepší hru, než jsem čekal, udělal 3/6 a i se silnými soupeři jako Vašková nebyl bez šancí.

Bylo z toho bohužel jen 6. místo, 14,5/28, ale opravdu se nemáme za co stydět, obehráli jsme celý předek se ctí.

Postup Hlinska a Gymnázia Dašická Pardubice je zasloužený.

Ve Svitavách jsme měli ještě náhradníka, amatérský hráč Matyáš Kollert nakonec pomáhal třebovskému béčku, aby nehrálo ve třech, a získal pro ně 2/6, opět po slušné hře.

A za Třebovou A startoval na první Jirka Píše, udělal 4/7, porazil mj. Zemana a Cacha, prohrál jen se Švandou, Říhou a Ludvíkem.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *