Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci XXXII

Možnosti krále

Král je samozřejmě figura výjimečná, protože jeho ohrožení přináší prohru. Hlavní věc je tedy krále uklidit a k tomu slouží rocháda.


Např. v této pozici z italské hry bílý právě rochoval a jeho král je v bezpečí. Černý král je na e sloupci ohrožen, může např. dostat šach věží. Potřeboval by také rochovat, jenže nemůže, má napadeného jezdce na d5. Možná jeho nejlepší možností je 1. … Sxc3 2. bxc3 0-0, to má sice i svoje nevýhody, ale aspoň ukryl krále.

Samozřejmě rochujeme tam, kde jsou pěšci neporušení a kam nesměřuje útok.


Třeba tady by černý rozhodně malou rochádu dělat neměl, pěšci jsou tam rozbití.


Ani tady není za černého malá rocháda rozumná – bílý tam má dámu, jezdce, střelce a právě si otevírá sloupec pro věž.

Po rochádě je král kryt pěšci, ale ještě k tomu potřebuje jednu lehkou figuru – tedy střelce nebo jezdce.


Např. tady je za oba všechno v pořádku, králové jsou krytí dostatečně.

Tady jsme přesunuli jezdce na a6 (jezdec na kraji je pro ostudu) a černý král může mít hned problémy. Např. po 1. Jd4 už hrozí Dg4 nebo Jf5 s útokem na g7 a kdyby černý nesledoval, co mu hrozí (první zlaté pravidlo!), mohl by rychle prohrát, např. 1. … Ve8? (1. … Sd7!, 1. … Dd7!) 2. Jxc6 bxc6 3. Dg4! g6 4. Dd4! Ve5 5. f4 +-.


Samozřejmě platí, že když bude na krále útočit víc figur, musí ho taky víc figur bránit. Tady máme pozici z partie Tarrasch – Schlechter, Lipsko 1894, kterou jsme měli s pokročilými. Bílý útočí pěšci, za nimi má připravené všechny figury, černý se všemi figurami brání. Partii sice prohrál, ale kdyby se všemi figurami nebránil, prohrál by rychleji.

Tady je ale něco jiného: koncovka. V koncovce už králi (většinou) nehrozí mat, z krále se stává aktivní figura! V koncovce král útočí, většinou patří do centra. Tady bych jako bílý bez většího přemýšlení hrál 1. f3 nebo 1. f4, pak Kf2-e3-e4, pak bych teprve přemýšlel, co dál. Černý podobně. (Samozřejmě ne ve vážné partii, tam bych už zde myslel důkladněji a hledal plány obou stran – ale i tam by jistě brzy došlo na centralizaci krále.)


Takže třeba tady rozhoduje bílý král, zahraje 1. Ke6 a ani tak mocná figura jako věž s ním nic nenadělá, je úplně bezmocná, bílý snadno vyhraje. (Pozn.: kdyby chtěl naopak černý král dojít na b2 a získat protihru, bílý včas zahraje Vb1-b3 a nepustí ho tam.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *