Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liberecký deník 2020/I

Sobota 18. 7., 13.30

Jsme bez problémů na místě, ubytovaní, jdeme nakupovat. Poslední chvíle, kdy je tu ještě pořádek.

13.35

Do naší místnosti – zjevně zabydlená, rozložené spacáky apod. – vešel pán a začal se bez rozpaků procházet mezi našimi věcmi. Snažili jsme se tvářit jen trochu udiveně. “Já se jen tak rozhlížím,” vysvětlil. Zhodnotil pozici Matěje se Soňou a zase odešel. ???!!!

14.40

Zpátky z nákupu. Jídelní stůl se stává nepřehlednou změtí.

22.15

A po letmých zprávách zkouším začít reportáž doopravdy.

Po roce zase hrajeme Open Desko Liberec.  Je tam i odkaz na online, ale tam se zas tak často dostávat nebudeme. Výsledky hledejte na chess-results. Aktuality na facebooku pořadatele.

Letošní výprava je asi rekordní. K nám šesti Holáskům (Markétka se připojí po víkendu) se přidali Matěj a Soňa, z rodiny Šmajzrovy jsou tu Verča a Domča s maminkou. Takže deset hráčů (zatím devět) + jeden nehrající doprovod.

Turnaj je letos rekordně obsazen, přes sto hráčů! Zřejmě díky odloženému pardubickému festivalu – a obecně je teď turnajů málo. Kvalita je taky značná, jedničkou opět IM Bureš, pozornost poutá osmý nasazený domácí borec Vašek Finěk (nar. 2010!), který nedávno na turnaji v Budějovicích dosáhl výkonu 2400+ (viz rozbor Roberta Cveka).

Velmi zajímavá je rodina Peglau(ových) z Německa – tatínek s ratingem 1910, maminka 1324, pět dcer a jeden maličký syn vesměs s velmi slušnou výkonností. Dnes tedy maminka a ratingově nejsilnější z dcer nenastoupily, ale těch šest, co hrají, úplně stačí. Více u Vojtovy partie.

Cesta naší skupiny proběhla v pohodě. Oproti rokům, kdy jsme se trmáceli po výlukách, jsme se letos svezli z Pardubic bez přestupu, šťastně mě napadlo včas objednat místenky a žádná další nehoda Českých drah se tentokrát nekonala, uf.

A máme za sebou 1. kolo, které pro nás nakonec skončilo podle nasazení výsledkem 4/9, kdy vyhráli nasazení (velcí Holáskovi a Verča Š.) a prohráli nenasazení.

Velký dojem na mě udělala hra řady malých hráčů. Sice jsme proti nim bodovali, ale nebylo to vůbec snadné. Vítek hrál s desetiletou Leontýnou Hladkou (1076), zaslechl jsem něco jako “chudák holčička, to bude masakr” – a ani náhodou, hrála úplně seriózní šachy a Vítek musel být hodně rád, že někde ušmudlal pěšce a uplatnil ho v koncovce. Verča měla stejně starou a stejně malou soupeřku Klintsevich (radši nepřepisuju) z Polska, která jí tam nasázela černými teorii Carokannu až bůhvíkam a ve velmi ostré pozici si vytvořila zajímavé šance – Verča mi má říct, jestli tam něco nebylo. V zápletkách ale černá přišla o figuru, pak to byla asi věž za tři pěšce a technická realizace. No a Vojta měl proti sobě sedmiletého Paula Davida Peglaua (1306) a měl opravdu co dělat – prostě sehráli vyrovnanou partii, kde Vojta odmítl remízu, tlačil na pilu a v koncovce těžkých figur to mohl hrát na výhru s volňákem uprostřed desky jeho soupeř. Naštěstí pro nás přešel chybně do věžovky a tu už nezvládl, ale málokdy jsem viděl Vojtu tak usilovně přemýšlet na vlastní čas. Prostě – malí jsou borci.

Tomáš obětoval v zahájení figuru za možnost dát si šach, Verunka byla taky rychle bez figury (asi za dva pěšce). Domča hrála dlouho a dost slušně proti kamarádovi Honzovi Fialovi, ale v zavřené sicilce mu nechala prostor na dámském křídle, sama byla v útoku nedůrazná a po otevření b4xc3 bílá pozice praskla. Soňa měla těžkého soupeře Kadeřábka (2121) a postupně doplatila na poziční drobnosti typu dvojpik, pasivnější figury apod. Takové to sušení prvního kola, kdy silnější hráč nespěchá, ale nepouští soupeře k protihře. Matěj hrál pěkně proti silnému Hozdovi (1919), v Pircovi měl útočnou pozici a možnost hrát proti oslabenému králi (pěšci f nic, g6, h6 moc nechrání), ale v rozhodující chvíli nehrál tvrdě na aktivitu za jakoukoliv cenu, dal si nějaké měkčí manévry dámou a skončil ve špatné věžovce. Se soupeřem pak partii poctivě analyzovali.

Já jsem měl proti sobě dlouholetého libereckého účastníka Švece, v zahájení jsem si optimisticky černými postavil centrum, které soupeř mohl nabourávat, ale když to neudělal, centrum mi zůstalo až do koncovky, v dámské koncovce jsem pak měl dva pěšce navíc a chtělo to jen trpělivost.

Zítra to bude zajímavé, Vojta na onlinu proti Fiňkovi, jaký je kurs? Musíte vstávat brzo, začíná se v devět a bojím se, že to bude rychlé. 😉 Věkový průměr Vojtových soupeřů se zvýší asi na osm a půl roku … Já hraju s Vítkem, kvůli tomu jsme museli jet až sem. 🙂 S Domčou jsme se pár minut připravovali na Papouška, Verča se chystá na silného Kadeřábka, aby pomstila Soňu. Mates má tradičního účastníka pana Martinovského, silnější soupeře mají pořád i Verunka a Tom. Soňu čeká devítiletý domácí Ausperger, se kterým se prý loni velmi nadřel Vítek.

O společenskou náplň se tradičně starají na sousedním pokoji Honzové Čermák a Fiala z Českého Brodu, půjdu je zkontrolovat. Jediný Matěj vzorně dodržuje životosprávu a už leží.

22.40

Ještě fotky: 

neděle 8.20

Matěj splnil svou vlastní prognózu a vstával první, ne ovšem, aby dělal něco zdravého, ale aby se shrbil nad displejem mobilu. To připadalo Tomášovi tak zajímavé, že i on vstával – na svoje poměry až neuvěřitelně brzo. Ostatní bude třeba budit na kolo. 😉

8.35

“Matěji, co jsi snídal?” Ukazuje na toustový chleba. “No výborně!” – “S nutelou …”

“Tomáši, co jsi snídal?” Tomáš (rozpačitě): “No, toustovej chleba s tamtou čokoládovou pomazánkou a papriku.” Vidíte? To je zdravá výživa!

12.45

Hubené 2. kolo, 2,5/9, vyhrála Soňa, já jsem porazil Vítka, cennou remízu má Verča Š. Ale herně to nebylo špatné, měli jsme silné soupeře.

13.30

Domče
příprava nepomohla, soupeř nezahrál očekávané 1. c4, ale 1. d4. I bez dam jí pak hořelo dámské křídlo, věž neměla proti dvojici střelců vhodný ústup. Tomáš se pokusil o útok Dg3 a Sh6, ale po opakovaném napadení bílé dámy zůstal střelec na h6 viset. Verunku soupeř překvapil střelcovou hrou s d4 a záhy sebral Sxf7+; bez rošády a dvou pěšců zkoušela protiútok, ale nakonec marně.

Vojta s Fiňkem čelil výměnnému dámskému gambitu, místo karlovarské tam plácl c5 a šel do izoláka, toho se zbavil postupem vpřed, ale vznikly mu tak v otevřené pozici labilní figury, z taktiky už se nerozmotal. Na svoje poměry hrál ovšem velmi pomalu, po 23. tahu mu zbyla asi půlhodina.

Soňa měla dlouho s Auspergerem problémy, ale nakonec ve vyrovnané koncovce s věžemi a jezdci přehlédl nesložitou taktiku. Dlouho hrál Matěj, na Martinovského zkusil královskou indickou, ale nesmyslně tam vlezl koněm na b6, což ho pak po celou bojovnou partii limitovalo. Nakonec až kolem kontroly dostal na královském křídle, kde jezdec chyběl. Ale další solidní partie se silným hráčem.

Verča čelila Kadeřábkovu dvojnému fianchettu, přetáhla d5-d4, oponovala bělopolákovi střelcem na c6, stála hezky a poměrně rychle uhrála cennou remízu (s hráčem 2121).

Vítek na hrál králku taky velmi neortodoxně, s dámou na b6, a vznikly nám pěkné divočiny, kde jsem tahal za delší konec, ale musel jsem až do konce dávat pozor, dramatická partie!

Zajímavostí je, že Verča nemá jmenovku, zato Domča hned dvě. Obcházel jsem partie … proč hraje Domča tak vysoko, vždyť jsem ji připravoval na Papouška? …  ale moment, to je přece Verča, tu poznám, i když má ty copánky … tak jim asi vyměnili jmenovky … ale Domča má taky jmenovku Domča … chyba v Matrixu? … do toho se ještě pletou holky Peglauovy, jedna z nich je skoro dvojnice …

Pan Kopal rozumně odmítl novou jmenovku vyrobit a dohodl s Mirkou Šmajzrovou, že zavolá na matriku a nechá Verču přejmenovat; domnívám se, že by stačilo, aby Martin upravil Elo listinu. 😉

14.00

Další fotky, co má taky člověk během hry dělat …

20.15

Výsledkově průměrné kolo, 4,5/9. Vyhrál velmi rychle Matěj, pak Vítek, Verunka, Vojta. Remizoval jsem já.

21.15

Domča
si partii za rámeček nedá, přehlédnout koňskou vidli na K+D nesmí. Tomáš čelil královskému gambitu nejdřív slušně, pak přišel o centrum a pak v několika vlnách o materiál. Bodově se tak dotáhl na Markétku, která ještě nezačala hrát. 😉 Soňa měla soupeře 1900+, ale partii si prohrála vlastními chybami – místo útoku na krále v centru měnila dámy, pak si vytvořila slabiny a nakonec přehlédla taktiku. Rozbor byl poučný.

Verča měla v jednom dni druhého soupeře 2100+, s Harbuzem Trayanem sehrála náročnou partii, kde ji přetlačil na královském křídle.

Matěj měl soupeřku nejen papírově, ale i fakticky slabou, takže vznikla opravdová kuriozita:

 
Bílý má pěšce, ale jinak se nic moc neděje. Černá ale vymyslela pomocný mat třetím tahem :-). Úloha má více řešení, stalo se toto: 8. … h5 9. Sxh5 Jxh5 10. Dxh5 g6 11. Dh8 mat. Nemám dost emotikonů.

Vítek hrál s domácím juniorem Blažkem, což je jeho neoblíbený tradiční soupeř, ale vypořádal se s ním rychle, útočil na krále v centru a černý přehlédl nějakou vidli.  Vojta sehrál pohlednou partii, celou dobu tlačil na černou pozici přes polootevřené centrum a soupeř nakonec nápor neustál a dostal taky vidli. Soustředěný výkon. Verunka hrála s Hladkou, to je ta holčička, co dala v prvním kole spoustu práce Vítkovi. Sice si zobla ph6, ale po h sloupci pak útočila černá. V dlouhém a úporném boji se nakonec rozhodlo na opačné straně a Verunka dovedla partii k výhře v 70. tahu. To byla bitva.

jste mohli vidět na onlinu, v dámském gambitu se Sf4 jsem černými nejdřív pracně vyrovnával a potom se snažil nezkazit téměř symetrickou pozici. Když mi pak soupeř v jezdcové koncovce nabídl půlku, už jsem neměl sílu hledat něco víc. Dvoukolo, kdy odpolední partie trvala čtyři hodiny, to už hrozilo útlumem. Remíza se třetím nasazeným polským FM (devatenáctiletý kluk).

Čekáme na Markétku, zítra už snad v deseti hráčích.

pondělí 9.15

Spát jsme šli v pořadí já (odpadl jsem po analýze), Matěj, Soňa. Vstáváme v pořadí já, Verunka, Matěj. Na dvoře je příjemný stín, za zdí jsou slyšet projíždějící tramvaje a hrdličky.

15.10

Tomáš, Soňa a Matěj drželi stráž na baráku, my ostatní jsme došli na lesní koupaliště. Voda byla tak studená, jak jsme se báli, a nazpátek jsme se proběhli průtrží mračen. V suchu je dobře.

20.20

Ve 4. kole jsme dosáhli 3,5/10. Vyhrála Soňa a Matěj, remízy Markétka, Domča a já.

Tady všechno, založím další článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *