Šachový klub Ústí nad Orlicí

Neviděl bych to čer(m)ně

Aneb dostihy na dálku pokračují, ale ušmudlanou výhrou 4,5 jsme se přeci jen vyhoupli do čela

Před vánoční nadílkou a silvestrovskou kocovinkou jsme se sešli u šachovnice ještě jednou, a to v rámci 5. kola kápédvojky. Po úvodní remíze v bitvě favoritů, další těsné a dvou výhrách drtivých jsme průběžné první místo dělili, pročež jsme se zatím poslední Horní Čermnou chtěli logicky vyhrát co nejvyšším rozdílem. Dalo se totiž čekat/doufat, že konkurent z České by mohl ve Třebové Moravské ztratit o nějakou půlku čibodík víc my. Houževnatého soupeře (letos jediný čermenský zástupce v přeboru, Dolní hraje pouze pětičlennou soutěž) ovšem neradno podceňovat, ve předchozích kolech jednou remizoval a třikrát prohrál vždy velmi těsně. V neděli to nakonec bylo podobné.

Kapitán původně poskládal plus mínus standardní osmičku – místo Jendy na první Zdenda Šimek, místo Davida posíleného třetí dávkou zuřivý reportér, jinak klasika. V sobotu večer ale došlo k dost hmatatelným změnám: kapitán najednou pleje, Zdenda a Petr nikoliv, na osmé zaskakuje Jirk Švec. Hosté naproti tomu přijeli až nečekaně kompletní, první čtyři jim tuším ještě nehráli, ze základní osmičky chyběli jen dva, na osmé dle očekávání šikovný junior. Favority jsme spíš opticky.

Ke čtvrté adventní neděli přistoupila půlka účastníků ve stylu “pokud a dokud můžeš, remizuj”. U Jirky a Davida ještě v pořádku (prvně jmenovaný stál ze zahájený děsně, kapitán prostě vyrovnal), u Soni se to ale v konečné pozici určitě zkoušet dalo. Bohouš srdnatě bojoval, minimálně dvakrát remízu odmítl, ale soupeř ho s nabídkami umořil. A tak jsem musel zabrat já, ale pořád to bylo málo, protože Jirka na druhé neuchopil pozici dobře a soupeř ho přejel dost suverénně. No a protože Smoldovi na třetí utekla výhoda mezi prsty a víc než remíza z toho nekoukala, musel nás ke třem bodům dotlačit Jarda. Daleko po sedmdesátce ale pořád umí, nechybí mu bojovnost a cit pro figurky, paráda…

Pozice před závěrečným zásahem střelce na f6:

Kýžených 4,5 jsme tak nakonec vybojovali, ale žádná hitparáda to tentokrát nebyla, díry hlavně v zahájení jsou citelné. 

K partiím opět jen dojmy nepodložené rybou, dávat jí tyto návnady by bylo poněkud riskantní 🙂

Volf – Pecháček 1:0 Bojovná partie, která nakonec rozhodla. Klasicky skotský gambit, černý odmítl v dost pasivním vydání – proti Jardovi by to chtělo něco živějšího. Takhle měl náš borec prostor, centrum a lepší figury, v podobných pozicích nemá problém utahovat šrouby. Z druhé půlky bitvy jsem neviděl nic, kapitán už jen hlásil vítězný bod.

Merta – Píše 1:0 Tohle se Jirkovi nepovedlo, měl jsem pocit, že se v pozici cítil nesvůj. Klasický čermenský londýn přešel do benoni, které hrál černý málo aktivně, trochu moc šablonovitě. Bílý postavil figurky zdravě, získal prostor, pak nastoupil na královském křídle a s přehledem zavěsil. Hezký Michalův výkon, to se musí nechat…

Smola – Dušek 1/2 Vcelku normální dámský gambit se Sf4, Honza hrál klidně to svoje, černý pomalinku vyrovnával. Šance na výhodu přišla ve chvíli, kdy mohl bílý vyměnit druhou věž a hrát při dámách lepšího blokádního koně na špatného střelce. To se ovšem nestalo a remíza byla maximum myslitelného. 

Kalousek – Kameník 1/2 Taky nějaký londýn, který pojal černý trochu svérázně, ale bílému remíza stačila a ředění figurek se nebránil. 16 tahů a půlka na návrh našeho kapitána.

Glembek – Motl Josef 1/2 Bohouš se na rozdíl od půlky mančaftu snažil, v dámském gambitu se Sg5 nějaké mikroplus měl, ale klasický minoritní útok stačil pouze na vytvoření jedné slabiny, kterou černý vykryl. A když na druhé straně musel bílý hlídat slabé e3, tak už zpozice koukala remíza. Ta se dá mimochodem nabízet v jiné frekvenci než tři po sobě jdoucí tahy 🙂

Vacek – Leksová 1/2 Divné od začátku do konce… Čigorin není rozhodně špatné zahájení, ale ne tak, jak ho předvedla naše hráčka. Bez plánu, na náhodu, se slabinami, bílému stačilo tahat rozumně a výhodu měl. Pak se ale unáhlil a černá zbytek armády oživila… načež nabídla remízu? I bez pěšce jsme s kapitánem v analýze nenašli, jak by měl bílý hájit nahatého krále. 

Pokorný – Padrtka 1:0 Už několik let hlásám, že dětské varianty v krajských přeborech i soutěžích fungují. Černý tři koně neznal, pracně zahájení vymýšlel a v prvních deseti tazích nechal hodinu. V jedenáctém jsem po deseti minutách našel klíčový skok Jb5, za dalších deset minut demoliční oběť střelce na d6 a soupeř šel od toho. Miniaturka do knížek, rybka spokojeně vrní.

Zanedbaný vývin se černému vymstil, po brání na d6 to skončí matem nebo ztrátami materiálu:

Večeř – Švec 1/2 S třináctiletým klučinou by bylo fajn umět základní pozice otevřených her. Jirka e4 e5 Jc3 Jf6 f4 neznal, po pasivním d6 se dostal do stísněné pozice. Junior mohl v klidu zvyšovat tlak po nekorektní Jirkově oběti na g4, ve stylu romantiků ale nechal po Jg5 viset dámu s tím, že střelec a dva koně upletli věčný šach – Legalův mat se v pozici nekonal. Tady jsme ale byli za půlku sakra rádi…

Letošní rok jsme tedy s odřenýma ušima zakončili vítězně, přezimujeme na čele tabulky, protože náš českotřebovský konkurent v oslabené sestavě pouze remizoval 4:4. V lednu 2022 začneme opět v komfortu ústecké klubovny, kde přivítáme další z houževnatých vesnických mančaftů – Mistrovice.

2 thoughts on “Neviděl bych to čer(m)ně

  • Pavel Holásek napsal:

    Ad Večeř – ten třináctiletý klučina minule v KPI způlil Jirku Píšeho – a mohli jsme být rádi.

    • Honza Pokorný napsal:

      Jj koukal jsem, že má slušné výsledky a jde nahoru. S mladými střelci to chce hlavně umět zahájení, nespadnout do něčeho. Včera jsme fakt měli docela kliku, 4,5 klaplo jen tak tak…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *