Šachový klub Ústí nad Orlicí

Držíme neporazitelnost

Aneb v osm tam a před polednem zpět 🙂

Vánoce i Silvestra máme za sebou, omikron teprve před sebou a nějaké duely za šachovnicí snad ještě stihneme. S éčkem jsme v pralese přezimovali na lichotivém druhém místě, o tři body za vedoucími Němčicemi (které ale odehrály o zápas víc) a o lepší skóre před Trnávkou. Oba zápasy pravdy nás teprve čekají, jakákoliv ztráta před nimi nežádoucí. 

Devátý lednový den jsme už po osmé ranní vyjížděli do Svitav, chtělo by se říct pro povinné tři body. Šestý celek tabulky s písmenem C ale také umí kousat, v adventu například nepěkně pokousal naše déčko, což jsme po očku sledovali během krájení třebovské rezervy. V sestavě několik šachisté se zjevně zkreslujícím ratingem, u dvou “ELO nic” už při rozkliknutí svítí FIDE 1600 plus, takže bacha…

Kapitánování mi kluci nekomplikují, komunikace probíhá vzorně a nemoci se nám zatím vyhýbají. Do Svitav se mi s dlouhým předstihem omluvil Vítek Holásek, naopak podruhé byl připraven Krummy, stejně tak odpočaté juniorské duo Píše, Kobr a vzadu spolehlivý náhradník a řidič v jedné osobě Martin Čech. Druhý z Martinů Dudla v záloze, kdyby náhodou někdo ochořel. S kapitánem domácích Dolfou jsme si ještě před svátky napsali mailem co a jak, pročež komplikace nehrozí. Smutný moment nicméně přišel pár dnů před výkopem, na krajském webu se objevila zpráva o úmrtí dlouholetého předsedy svitavského oddílu pana Zdeňka Svatoše. V požehnaném věku 87 let, v paměti mi ostanou dvě naše sicilské bitvy. Čest jeho památce… 

Začínáme vzorně na devátou, káva grátis, sluníčko tentokrát zůstalo mimo okna 🙂 S Dolfou se jen zdravíme ve dveřích, s dalšími odjíždí do Letohradu, proti nám vyloženě juniorské družstvo. Zahájení docela zajímavé počiny, dvakrát ve čtyř koních odpověď Jd4 (na druhé a páté), jedna ostrá králka, jeden za černé divný gambit a na první sicilka s přemýšlením na dlouho. Odpověď na otázku “kdo to zařídí”, jsem dostal poměrně rychle. Matěj Kobr potrestal soupeřku za přeházené tahy a po Da4 s dalším Sb5 ji dostal do neřešitelných problémů – visel střelec na b4 i svázaný oř na c6 – 1:0 pro nás. Pak mě potěšil náš řidič, který má teorii na e4 e5 černými propracovanou, soupeř se v pozici neorientoval, brzy věnoval figuru a Martin si to s přehledem pohlídal. Tři zbylé vypadají všelijak, ale kýžený bod bychom snad nasčítat měli. Krummy přispěl remízou v partii, kde soupeř neudělal jediný slabší tah a v konečné pozici stál už lépe, takže v pořádku. A jistotu vítězství pak přidal junior Michal, o jehož pozici sem měl nejdříve strach, ale černé figury najednou ožily, zatímco bílý se jich nemohl dopočítat. Dohrával jsem tak jenom já, pozici s domácím juniorem jsem měl dost nepříjemnou, ratingový rozdíl vůbec nebyl znát a nabídka remízy s dřívějším odjezdem byla pro mě i mančaft spíše vysvobozením. Před polednem hotovo, v žádné partii jsme výrazně nepřelezli dvacet tahů… prostě prales 🙂

Brázda – Pokorný 1/2 Dobře známou sicilskou pozici jsem natahal rychle, ale mladý soupeř hrál pečlivě (byť pomalu) a ze zahájení jsem neměl vůbec nic, akorát izoláka. Protihra se nekonala, v konečné pozici hlásí comp příjemnou bílou výhodu bez rizika prohry, nabídka remízy se mi odmítala těžko, už horší čas a nechtěl jsem klukům krátit volné nedělní odpoledne.

Krummer – Pospíšil 1/2 Ani tady to za nás nebylo žádné terno, svitavský hráč své nové FIDE 1600 plus potvrdil a Dušan bílými spíše výmýšlel, než tlačil. Na druhou stranu tahle remíza nám pojistila neprohru, takže ani ve druhé partii Krummy nezklamal.

Vymazal – Píše 0:1 Asi nejhodnotnější počin dne, ostrá králka se Sg5 a Se2, kterou bílý nejdříve natahal dobře, Michal naopak musel hodně přemýšlet, jak uchránit svého krále. Pak se ale domácí hráč unáhlil, černému úžasně ožily figurky přesne ve stylu KID (Sh6!, f5!) a pod útokem a minimálně bez figury skončil bílý. Dobrá práce!

Kobr – Bohuňovská 1:0 Matěj si da říct na 1.d4 a dobře udělal, soupeřka pojala přijatý dámský gambit hodně svérázně a místo “jen” horší pozice si vybrala ztrátu figury. Matěj pak předpisově vyčistil šachovnici a miniaturka byla na světě.

Mráz – Čech 0:1 U čtyř koní s Jd4 si jen pamatuji, že braní na e5 není úplně ideální, Martin teorii předpisově znal. Bílý ne, což ho stálo figuru a zbytek už byla formalita.

Sečteno, podtrženo, bezproblémových 4:1 a držíme pozici na čele pralespřeboru. Za dva týdny přivítáme Trnávku, která dnes nejtěsnějším poměrem udolala naše už notně posílené déčko. Kapitán může pozitivně přemítat, koho z úspěšných spoluhráčů nasadit… případně zda sebe po čtyřech remízách vyřadit 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *