Šachový klub Ústí nad Orlicí

4. a 5. kolo KPDŽ

V sobotu 22. ledna nastoupilo naše žákovské družstvo k dalším dvěma zápasům letošního krajského přeboru.

Vzhledem k neúčasti Holásků to bylo tedy spíše torzo družstva, kde, pokud se nepletu, hráči na posledních třech šachovnicích nastupovali poprvé k partii se zápisem. V prvním kole nás čekalo družstvo Litomyšle, které nastoupilo pouze v pěti hráčích a Katka Dudlová si tak připsala rychlý bod. Partie se vyvíjely všechny poměrně dobře, což ovšem na této úrovni ještě moc neznamená, jak se brzy ukázalo. Veronika Šmajzrová na 4. šachovnici nejprve soupeři posbírala dvě figury, pak ale přehlédla dvoutahový mat (soupeř tedy také, dal ho a ani nevěděl, že to je mat 🙂 ). Další obraty se už naštěstí nekonaly a tak postupně Jirka Píše a Martin Paukert (hrál na 3. šachovnici místo obvyklé šesté…) přidali další body. Vítězství jistila remízou Katka Šmajzrová (v pozici, kde se mohlo ještě leccos přihodit) a Petr John završil vítězství našeho družstva v poměru 4,5 : 1,5.

V druhém utkání nás čekalo družstvo Hlinska, kde jsem už podle sestav předpokládal, že pokud se nestane nic mimořádného, tak body mohou získat pouze Petr s Katkou na prvních dvou šachovnicích. Tento předpoklad se bohužel poměrně rychle naplnil. Jirka Píše sehrál partii spíše bleskovou a bohužel na rozdíl od první špatně  a cca po 5 minutách byl konec (hrálo se 40 min na partii + 30 s na každý tah…). Martin Paukert především soupeři odevzdával figury a Veronika Šmajzrová se sice dost dlouho držela, pak si ale z mě neznámého důvodu nedobrala figuru a soupeř jí už šanci nedal. Velmi dobrou partii sehrála na 6. šachovnici Katka Dudlová, v pozici s figurou víc ale nechala stát věž a soupeř se už pak také nespletl. Na 1. šachovnici Petr John s Patrikem Žejdlíkem dlouho držel vyrovnanou pozici, v koncovce si ale nechal sebrat pěšce a co bylo horší, tak si nechal i vyměnit poslední věž a pěšcová koncovka byla ztracená.  Poslední dohrávala na dvojce Katka Šmajzrová, která sice přišla o kvalitu (dalo by se tomu říci i oběť :-), kterou měla ale bohatě kompenzovanou krásnou pozicí a aktivními figurami. Žádný rozhodující úder ale nenašla, a tak se za rozhodnutého stavu dohodla se soupeřem na remíze.

Celkově bych řekl, že výkon odpovídal nastoupivší sestavě. Rozbor některých pozic třeba přidá Pavel. Kdybych měl zhodnotit jednotlivé hráče, tak bych to po těch dvou partiích viděl asi následovně.

1. Petr John ( 1, 0 ) – v 1. partii soupeře přehrál, i když si to v jednu chvíli trochu zkomplikoval, druhou naprosto zbytečně prohrál, koncovkám by se to chtělo věnovat.

2. Katka Šmajzrová ( 1/2, 1/2 ) – spolehlivý výkon bez větších chyb, zvláště v druhé partii na vítězství určitě šance byla.

3. Martin Paukert ( 1, 0 ) – v první partii udělal soupeř mnohem více chyb, v druhé naopak Martin nastavoval příliš figur, které soupeřovi stačilo sbírat. Chtělo by to trochu lépe využívat čas a vyvarovat se hrubek.

4. Veronika Šmajzrová ( 0, 0 ) – první partii bohužel poměrně smolně ztratila, druhý soupeř byl prostě lepší. Potřebuje především hrát, to, že nechodí na kroužek, je na herním projevu hodně znát.

5. Jirka Píše ( 1, 0 ) – v první partii přišel k bodu poměrně lehce, na konci ale měl díky přidávanému času o tři minuty více než na začátku. V tomto tempu odehrál i druhou partii, kde ovšem narazil na mnohem lepšího soupeře, který ho bez problémů vysbíral. Především je potřeba naučit se využívat čas, který má k dispozici.

6. Katka Dudlová ( 1K, 0 ) – ve druhé partii se předvedla ve velmi dobrém světle, pokud vydrží, tak by mohla být příslibem do budoucna.  Zatím ještě dost přehlíží, ale ještě má vše před sebou.

Za fotky děkuji paní Píšové.

One thought on “4. a 5. kolo KPDŽ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *