Šachový klub Ústí nad Orlicí

Míval jsem v Kyšperku… šachy

Aneb Letohrad B – Ústí C 2,5:5,5

Titulek jsem si vypůjčil z nedávného koncertu Neřež v naší Malé scéně, kde v jedné písničce došlo na Letohrad čili Kyšperk. Já tam nemám strejdu, ale hromadu kamarádů (hudebních, pedagogických) a nedělní šachy. K nim mne povolává kapitán David, hned poté, co áčko upletlo sestavu k druholigovému utkání s hradeckou Slavií… do Oustí přijede nějaký ten velmistr, IM, FM, KM či epidemiolog… ať se vytáhnou mladí 🙂

My míříme do Kyšperka, kde dlouhodobě býváme biti, pamatuji několik ostudných proher. Rezervu domácích bychom snad zmáknout měli, před nedělí jsme neutrpěli v sestavě žádnou ztrátu, v covidových časech málem zázrak. Na osmé jako zasloužilý náhradník se 100% bilancí působím trochu srabácky, ale třeba domácí nasadí Vaška Janečka a nepůjde poznat první od poslední šachovnice 🙂

V neděli 9.25 vyčkávám auto u ÚP, přijíždíme s komfortním předstihem a začínáme přesně na devátou v útulné a nadstandardně vybavené klubovně (mj. full automat na kafe). Domácí s prvními čtyřmi a rozhodně ne slátaní, nám chybí ze základu jen dva ligisté a ratingově jsme jednoznačnými favority, zejména na zadních šachovnicích. 

Tam to také postupně začalo sypat, i když trochu méně, než jsme si před výkopem mysleli. Jednobrankovku předvedl náš nestárnoucí exkapitán Bohouš, o vedení jsme nepřišli ani po dalších třech nerozhodných partiích. Kapitán/rozhodčí David, jinak též hráč letohradského áčka, víc než remízu neměl – soupeř ho dost nepříjemně mačkal a druhá nabídka se už odmítala těžko. Za remízu mohla být ráda také Soňa, která mlžila nejdřív se slabinami, pak bez kvality – soupeře k nabídce remíze asi motivovalo výrazné ratingové manko. Půlil taky Jarda na druhé, který měl nejprve lepší pozici, ale výhoda mu utekla mezi prsty a ve zjednodušené pozici už žádné plus neměl. Zabrat tak musel zuřivý reportér na poslední, v docela zajímavé partii vytvořila soupeřka materiální nerovnováhu (2S-V2p), kde ale dominovaly bílé figury.

První auto tak odjíždělo za příznivého stavu 3,5:1,5, dohrávaly se tři partie, ve všech dost složité pozice na hraně časovek. Jenda na první zkoušel útočit na krále, ovšem soupeř hrozby vykrýval a materiál už měl na své straně. Starší z Marešových na třetí mladého soupeře mačkal, stálo ho to hodně času. Honza Smola o stůl dál stál určitě lépe, ale musel se postarat o svého krále. Nakonec to pro nás dopadlo příznivě, info dodal telefonicky Petr Mareš. Jeho synátor na první nepochodil – čestný úspěch domácích obstaral lídr Kamil. Na třetí a čtvrté jsme ale pozice k bodu dotáhli.

K partiím následující směska postřehů:

Mikyska – Mareš Jan 1:0 Kamilovi to v poslední době jde, atakuje kulatých 2000 a bylo jasné, že Jendu nečeká nic příjemného. Zahájení dle očekávání – španělka s brzkým Jd4, na můj vkus dost placaté, ale Jendovi to vyhovuje. Hrálo se nejdřív celkem klidně, při černých pěšcích c5,d4,d6 posadil bílý oře na d5. Náš hráč zaměřil všechny figurky na bílého krále, od oka se mi to docela líbilo, ale pozice domácího hráče byla asi dost odolná, pročež převážily materiály plusy. 

Volf – Maceška 1/2  Nevím kolikátá partie velezkušených soupeřů, kde Jarda ze zahájení (sicilka s c3) získal hmatatelnou výhodu v podobě lepšího vývinu. Tancování černé dámy nepůsobilo  dvakrát přesvědčivě, jenže náš hráč asi někde promeškal vhodný okamžik a po výměnách byla remíza maximum.

Sysr Vít – Mareš Petr st. 0:1 Od začátku pozoruhodná partie, kdy na domeček nasadil bílý 2.h4!? a náš hráč dlouze dumal. Nakonec (asi) vykoumal zahájení dobře, viděl jsem výraznou černou aktivitu, starost mi dělaly jen minuty na budíku. Na časovku dle Petrových slov nicméně ani nedošlo, protože pod tlakem bílý ztratil figuru a nakonec vlezl do matu.

Smola – Pulkrábek 1:0 Nějaký od oka standardní dámský gambit, kde Honza přitlačil na dámském křídle a minimálně pěšce tam získal – kluci říkali, že si mohl jednoduše shrábnout figuru, ale to jsem neviděl. Černému po “obětování levého křídla” nezbylo než atakovat Smoldova krále, viděl jsem spíše náznaky než něco konkrétního. Končilo se v koncovce, kterou si náš hráč pohlídal a stanovil na konečných 5,5.

Palla – Kameník 1/2 Než se za týden potkáme v pralese, po očku jsem sledoval hru bílého 🙂 David si se zahájením moc hlavu nedělal, postavil trochu pasivní skandinávku a čekal, co Standa vymyslí. Ten zesilování kombinoval s taktickou nabídkou remízy, první náš kapitán ještě odmítl, druhou už ne.

Glembek – Janeček Ondřej 1:0 “Nečekaně” dámský gambit, nejdřív celkem standardní – černý reagoval b6, bílý měnil na d5. Pak už se ale hrálo na jednu branku – Bohouš někde získal kvalitu, realizaci výhody vyřešil jejím vrácením s přechodem do hladce vyhrané věžovky. Dobrá práce!

Lorenc – Leksová 1/2 Papírově slabšího soupeře by Soňa měla přehrát, ale na to by si musela postavit pozici. Stejně jako proti Čermné čigorinka s klidnou bílou reakcí 3.e3 a černá měla od vyrovnání daleko, bílému s dvojkou střelců stačily normální tahy k citelné výhodě. Co jsem vyhodnotil jako Soninu aktivitu, byla ve skutečnosti kvalita za dva pěšce. Nabídka remízy se za takové situace odmítala těžce, lepší půlka nežli nulka.

Pokorný – Lorencová 1:0 Z paměti jsem vylovil, že soupeřka staví černými tentýž typ pozic (d6, Jbd7, e5), takže žádné bláznění a trpělivě vpřed. Bílá výstavba okopírována od velmistra Smejkala (králka s g3), nejdříve centrum vykryté figurami, pak profilaxe (h3!) a nástup f4. Černá se zkusila vykroutit zajímavou obětí – nejdřív figura za dva pěšce, ve výsledku dva střelci za věž a dva pěšce. Od oka to vypadalo zajímavě, jenže soupeřka pěšcovou majoritu nerozjela a rozhodl propastný rozdíl v aktivitě figur, na krále si po černých polích posvítila dáma z políčka… a1 🙂 

Výsledek 5,5:2,5 průběhu utkání asi odpovídá. Domácí nedali kůži úplně lacino, ale při dvou remízách z lepších pozic mohli těžko pomýšlet a obrat. Tím pádem držíme čelo tabulky, což bychom měli potvrdit za dva týdny doma s Kunvaldem a pak hlavně v závěrečném kole proti Moravské Třebové. Na Žižkově jsem ještě hodinu po obědě zkontroloval kamarády z áčka, kteří dostávali sodu od hradecké Slavie – vzadu sice nepatrně oslabené, nicméně vepředu s úderným triem GM, IM, FM. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *