Šachový klub Ústí nad Orlicí

Školy, už zase školy!

Přebor družstev škol v šachu, krajské kolo, Svitavy, 9. 3. 2022

V soutěži škol už jsme toho s gymplem zažili mnoho, ale vloni se soutěž nekonala a nastává generační obměna. Byli jsme rádi, že jsme do Svitav dokázali postavit dvě kompletní družstva, jedno v kat. SŠ, druhé v kat. 6 – 9.

Střední školy vždycky začínaly až krajem, ale u mladších a nejmladších předcházela kraji ještě okresní kola, pořádat hned kraj byla novinka skoro vynucená covidem a vypadalo to zajímavě: 11 družstev prvního stupně, 22 druhého, 12 středních škol, to je celkem 45 družstev po 4 lidech, tedy 180 hráčů. Svitavská Fabrika a zkušení pořadatelé Krušina + Krištof to ale zvládli bez mrknutí oka.

Žádné velké ambice jsme neměli, jeli jsme si zahrát a docela se nám dařilo. Spousty starých známých, pohodová atmosféra, tenhle turnaj jsme si užili.

Výsledky visí na chess-results.

Kat. SŠ

Jako devátí nasazení ze dvanácti jsme nemohli myslet výš než na střed tabulky, ale to jsme bez problémů splnili, protože naši zadní hráči bez ratingu nejsou žádná ořezávátka. Tři zápasové výhry, jedna remíza a tři prohry (dvakrát s favority a smolně s gymplem Česká Třebová), skóre 14/28, to všechno stačilo na pěkné 6. místo ze 12! Úvodní brutální prohra 0:4 s Gymnáziem Mozartova Pardubice byla zapomenuta hned ve druhém kole a až do konce už jsme ostudu neudělali.

Dominika Šmajzrová (2/7) si zahrála opravdu silný turnaj, Lihotský, Zeman, Jiroušek, Novotný, Šulcová, to už je nějaká kvalita, před několika málo lety by na ně neměla ani náhodou a teď s nimi sváděla docela vyrovnané partie, např. Novotnému docela zatápěla. V kvintě poprvé mezi staršími a jasná první deska.

Kateřina Dudlová (3/7) je náš ztracený talent, kdysi hráčka republikové úrovně, která už skoro nehraje. Tady jasně ukazovala kvalitu, pořád to má v ruce, ale přece jen se občas vloudila chybička, rutina jí chybí. Zkušená opora týmu, může hrát i za rok.

Vojtěch Šolc (5,5/7) byl pro mě velkou neznámou, maturant, kterého jsem neviděl sehrát jedinou turnajovou partii, přitom má nastudováno tolik zdrojů, že by za jeho erudicí dospělí ústečtí hráči nestačili koukat. Když jsem sledoval, jak mezi koly vysvětluje lidem, kteří se naučili tahat před týdnem, jemnosti Evansova gambitu nebo Traxlerova útoku, zahájení to v Ústí zcela neznámých, královsky jsem se bavil. Na třetí desce byl tahounem týmu a jen malá praktická zkušenost mu zabránila v excelentním výkonu. V prvním kole ještě přehlédl vidli, ale pak už získával bod za bodem, jenom favorizovaný Ročňák se mu vysmekl do remízy, když zbyl Vojtovi jen střelec. Jaká je jeho reálná výkonnost? Kolem 1700 – 1800? Neodvažuju se odhadovat.

Jakub Pokorný (3,5/7), Honzův brácha, sice kdysi nějaký turnaj odehrál (nějakou Orlickou, jestli se pamatuju), ale jinak taky skoro ryzí amatér. I na něj se ale rozhodně dalo koukat, staví to rozumně, velké chyby nedělal, chyběl nějaký důraz při realizaci, aby mu figury nepřekážely, další příjemné překvapení.

Zbývá se tradičně ptát, proč většina týmu nechodí na tréninky a nehraje pravidelně za dospělé. 😉

V soutěži byly čtyři silné týmy, postupuje Hlinsko a Svitavy, kteří neměli slabinu, dva favorité z Pardubic o fous zaostali.

Kat. 6 – 9

Dvanáctí nasazení ze dvaadvaceti, jediný Tomáš měl nějaké elo. Mladý tým s potenciálem, dva terciáni, jeden sekundán, jeden primán, ještě se nevešel David Hanák (hrálo se tentokrát striktně bez náhradníků).

Do prvního kola jsme opět dostali nálož v podobě Gymnázia Dašická Pardubice (pro Tomáše jsem měl dobrou zprávu, nehrál se svým obávaným soupeřem Nešpůrkem, hrál totiž s Juchelkou), ale hned ve druhém kole jsme se vrátili mezi lidi a zase to už šlo. Čtyři zápasové výhry, tři prohry, nadprůměrné skóre 15/28 a velmi slušné 7. místo ze 22.

Tomáš Holásek (2/7) na první desku patří, ale tým úplně nepodržel, proti slabším hráčům si dovolil pár přehlédnutí a proti favoritům to pak nedohnal. Pořád ale solidní rutinérské šachy, chtělo by to plánovitější pojetí, pouhé popotahování na vyšší úrovni nebude stačit.

Vojtěch Eliáš (3/7) hrál šachy po delší době a nebylo to vůbec špatné, základy má a dovede vynalézavě útočit. Na slabší soupeře to stačilo, proti silnějším se přece jen ukazovaly taktické nedostatky. Škoda, že se šachu věnuje jen občas. 

Vít Růžička (6/7) dosáhl krásného výsledku, letos dělá pokroky a proti méně zkušeným soupeřům sbíral bod za bodem, tenhle turnaj si musel opravdu užít a může se od něj odrazit k trvalejšímu vzestupu. Kdyby víc držel s týmem, bylo by to na velkou pochvalu.

Matěj Křížek (4/7) hrál taky velmi slušně, ale přece jen udělal nějaké ty taktické chyby navíc. I u něj ale vidím setrvalý mírný progres, do budoucna může družstvo táhnout.

Turnaj vyhrálo favorizované Gymnázium Dašická, i postup Gymnázia Lanškroun je zasloužený, pak už to bylo mnohem těsnější. Je zajímavé, že pět ze sedmi prvních družstev je z našeho okresu.

A pak už jsme jen stíhali vlak, jako vždy ve Svitavách těsně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *