Šachový klub Ústí nad Orlicí

Soňa na MČR juniorek, Domča na MČR mládeže

Začínají dvě vrcholné republikové akce mládeže. Ve Špindlerově Mlýně se hraje komorní MČR juniorů a juniorek (v odkazu startovky i onliny), kde nás reprezentuje Soňa Leksová (doplňuji: juniorky zde), v Luhačovicích mnohem početnější MČR mládeže spojené s MČR amatérů. (Doplňuji: kat. D16 hraje Domča a hraje výborně – mně se taky nic neřekne …) Luhačovice pořádá projekt “Robert a Petr šachy”, takže na nss.cz asi bude průběžně řada reportáží.

Soně držíme palce a všichni můžeme na onlinech nebo pak v partiích ke stažení sledovat, jak to hrají ti nejlepší, klidně i v mladších kategoriích, ať se jim jednou třeba vyrovnáme.

34 thoughts on “Soňa na MČR juniorek, Domča na MČR mládeže

  • Pavel Holásek napsal:

    Domča na první desce na vítězku turnaje nestačila, soupeřka se ani nikam nehnala a počkala si. Přesto solidní výsledek, 4,5/9, výkon 1480, Domča výkonnostně roste.

  • Pavel Holásek napsal:

    Soňa potvrdila papírové předpoklady a přehrála pasívní soupeřku útokem, byť tedy takticky kulhal. Celkově 4/9 v silné konkurenci, výkon 1751, to je slušné – a rezervy má ještě značné!

  • Pavel Holásek napsal:

    8. kolo. Cože, Pirc? Nevypadnul Soně pěšec z ruky? 🙂 Samozřejmě chválím, že střídá zahájení, držet se skandinávky je strašně čitelné. Uvidíme, jak jí to sedne.

    • Pavel Holásek napsal:

      A Domča má ve čtvrtém tahu zdravého centrálního pěšce. Jak jsme včera dělali na kroužku, základem šachu je neustálá drobná taktika.

      • Pavel Holásek napsal:

        Soňa si ale koleduje o dobrání na f7 a nějakou miniaturku, tyhle varianty jsou o hubu.

      • Pavel Holásek napsal:

        Jo aha, u Domči to je jedna z Koutného pastiček v zahájení, už si vzpomínám. Vzpomíná si ona?

        • Pavel Holásek napsal:

          U Soni dobrý, Jge2 byl pasivní tah, jezdec patří na f3 (g5).

          • Pavel Holásek napsal:

            Domča se s tím vypořádala dobře, do ničeho nevlítla. Soňa zahrála pasivně a hrozí jí typový útok na královském křídle.

          • Pavel Holásek napsal:

            Domča kazí (vazba, zase základní motiv), se soupeřkou se střídají v nepřesnostech. Soňa to zatím ustála, bílá má pořád útok, ale méně figur.

          • Pavel Holásek napsal:

            Zatím je soupeřky omilostnily, ale visí to na vlásku. Domča nemá vývin a rochádu – a bere si pika. Soňa nemá vývin – a otevírá hru v centru.

          • Pavel Holásek napsal:

            U Domči hrubka soupeřky, figura je doma! U Soni zatím rána z milosti nepřišla, bílá tápe.

          • Pavel Holásek napsal:

            Domča figuru realizovala, skvěle. Sonina soupeřka výhru nenašla, Soňa se ubránila a přešla do krásné věžovky, to je obrat!

          • Pavel Holásek napsal:

            A Soňa to dotáhla, první výhra!

  • Pavel Holásek napsal:

    7. kolo. U Domči (po 12. tahu) bude důležité, jestli najde uplatnění pro své střelce, aby je pěšci nevytěsnili, jestli se dostane k aktivitě na královském křídle, a jestli zvládne pracovat s časem, hrozí kisna.

    Soňa nic moc, strategicky chybně vyměnila bělopoláky a jen se brání minoritnímu útoku, bez plánu se hraje těžko.

    • Pavel Holásek napsal:

      Domča se držela, dokud si postupem 24. … c5?? neoslabila sedmou řadu – rochádu děláme proto, aby byl král chráněn pěšci.

      Soňa se probránila k cenné remíze, černá moc nevěděla, co s tím.

  • Pavel Holásek napsal:

    Až teď jsem zjistil, že šestnáctky hraje Domča (za Lanškroun). V prvním kole podlehla útoku na královském křídle, ve druhém zobla pika a vyhrála věžovku, ve třetím využila rozbité černé pozice k zisku materiálu a opět vyhrané koncovce, ve čtvrtém se Šulcovou sehrála divočejší taktickou bitvu se smírným závěrem, v pátém se silnou soupeřkou v opačných rochádách nevyužila šanci a přehlédla figuru, konečně v šestém ustála horší zahájení, využila hrubek soupeřky a zcela ji přehrála. Zatím dobrý!

  • Pavel Holásek napsal:

    6. kolo: Takhle bílá skandinávku nevyvrátí, 9. d5 je měkké, odevzdává centrálního pěšce, mění zbytečně figuru. Soňa by neměla mít problémy.

    • Pavel Holásek napsal:

      Objevili se nestejnopoláci, mohl by rozhodnout útok na krále. Otázka je, na kterého.

      • Pavel Holásek napsal:

        (Ve 26. tahu): je to dost o hubu, černá pozice je oslabená vytahanými pěšci, každou chvíli je tam nějaká taktika; ani jedna hráčka není úplně důsledná.

  • Pavel Holásek napsal:

    5. kolo po 14. a3. Dobrá volba zahájení, ale pak to chtělo zase přitvrdit. Je zajímavé, že Soňa běžně hraje bez dokončeného vývinu trochu předčasné aktivní tahy typu e4-e5, ale tady, když to vedlo k velké výhodě, to opakovaně nezahrála. Teď už má zas “svoji” pozici jako černýma ze skandinávské – bez slabin, ale bez aktivity, bez prostoru v centru, proti dvojici střelců, tak maximálně na výměny a vyrovnání.

    • Pavel Holásek napsal:

      Ve 20. tahu: černá neuchopila pozici za správný konec, Soňa se konečně pustila do aktivní hry a získává převahu. Do kontroly mají obě čtvrthodinku na dvacet tahů, to bude napínavé.

      • Pavel Holásek napsal:

        Nechápu ale 23. dxc5? Srovnat soupeřce pěšce, odevzdat centrum, proč?

        • Pavel Holásek napsal:

          Ve 30. tahu: vylezla z toho bez pěšce, ale nic se neděje, jezdec je tu lepší než střelec, s dámou by snad mohl i vytvářet útočné hrozby. Jen nepustit volňáka moc daleko.

          • Pavel Holásek napsal:

            Aha, dámy zmizely. Tak zas jen boj o půlku.

          • Pavel Holásek napsal:

            A půlka tam je. Ono to sice celkem remízové bylo, ale za černou s pěšcem víc je skoro povinnost to zkoušet třeba dalších padesát tahů.

  • Pavel Holásek napsal:

    Aha, odpoledne bylo další kolo, já zapomněl. Po oboustranně prapodivném zahájení mohla Soňa rychle vyhrát, dvakrát měla možnost Dd5 (v 9. a 10. tahu). Jak na takový tah přijít? Profylaktickým myšlením – podívat se na možnosti bílého a omezit je. I nadále pak sahala po výhře, ale vypustila soupeřku do remízové koncovky. V rozhodujících chvílích chyběl důraz a přesnost. Přesto cenná remíza a ukázka, že i silné hráčky chybují.

  • Pavel Holásek napsal:

    Třetí kolo po 16. tahu:

    1) Pokud se chce hráč zlepšovat, nesmí se bát principiálních variant (tím neříkám, že se má drtit teorii do 15. tahu, spíš studovat vzorové partie). Hrajete-li 1. e4, vystačíte s odbočkami proti sicilské tak do úrovně 1700-1800, pak už to chce jít do souboje naplno. (Jasně, že Jarda hraje celej život 2. c3 – ale proč se ochuzovat o pořádný šachy?)

    2) V téhle partii asi bude rozhodovat citlivé postavení bílého krále – ani jedna rocháda není moc lákavá. Navíc proti dvojici střelců.

    • Pavel Holásek napsal:

      18. … Vxb2 je hezký zvedák, bohužel je hotovo. Je pozoruhodné, jak černé figury působí skoro ze základního postavení – protože jsou “dalekonosné”.

  • Pavel Holásek napsal:

    Druhé kolo po 28. tahu.

    1) Poznámka k zahájení. Osobně nemám skandinávskou moc rád; mám rád pozice s potenciálem, s nějakým aktivním plánem nebo protihrou, takové “stlačené pružiny”. Tady černý vyjede ven figurama a dál to nejde (“uvolněná pružina”). Buď se pak povyměňují do remízy, nebo je třeba se bránit. Ale každý musí volit podle svého vkusu, pokud vám takové pozice vyhovují, pak je hrajte.

    2) Stejně pak rozhoduje základní taktika – ne dlouhé propočty, prostě zase první tah varianty – co mi soupeř zahraje? Výpad Jh5 nedával smysl: jezdec tam zůstal nekrytý a mimo hru.

  • Pavel Holásek napsal:

    V prvním kole Soňa strašně dostala. Druhé zlaté pravidlo: jak odpoví soupeř na náš tah?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *