Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nováčci mají tým!

Krajský přebor družstev mladších žáků, Ústí nad Orlicí, 2. 4. 2022

Soutěž, která ukazuje budoucnost jednotlivých oddílů. Šestičlenná družstva pro hráče nar. 2010 a ml., povinná dívka a supermladší  hráč. Kdo sem nedokáže postavit družstvo, toho zřejmě čekají nelehké roky.

Naposledy se hrála před dvěma roky, stihlo se to ještě před epidemií, tehdy hrál ještě náš Tomáš, svou turnajovou premiéru tehdy zažil Marian.

Pořadateli jsme byli my, hlavně teda Martin Šmajzr a jako rozhodčí David, byla to premiéra pro nové prostory DDM. Ukázalo se, že modrá klubovna stačí pro 10 družstev tak tak, když jsme vynesli stoly s cenami, bylo místa akorát, ale vzduch se navzdory otevřeným ventilačkám rychle vydýchal. Ale na Orlickou za týden budeme mít k dispozici tělocvičnu, to bude něco jiného.

Přijelo nakonec 11 družstev, hned čtyři z nich postavily Železné hory. Několik týmů hrálo ale nekompletních – buď v pěti, nebo bez povinné dívky.

Výsledky jsou na chess-results (kdo to nezná, lze si tam proklikat i výsledky jednotlivců).

Pro vítězství si suverénně došly Polabiny v čele s mistrem světa Jirkou Bouškou, i stříbro a bronz Železných hor jsou zasloužené.

My jsme nakonec za pomoci hosta z České Třebové (děkujeme!) dokázali družstvo postavit. Neměli jsme větší ambice, vždyť většina hráčů začala hrát až letos, pro Bětku to byl první turnaj vůbec, pro Tobíka druhý, pro Zdendu první po hodně dlouhé době.

Nakonec jsme skončili osmí, tedy lépe, než jsme byli nasazení, jedna zápasová výhra byla kontumační (jako u většiny týmů), jinak máme jednu výhru, dvě remízy, tři prohry. Máme i slušné skóre, ale špatný Buchholz – se družstvy z čela tabulky jsme se moc nepotkali, což nás nemrzelo.

Marian Pokorný (1,5/6) se ctí hájil první desku (předloni hrál ještě poslední!). To už byly opravdové šachy, kde se figury nenastavují a rozhodují maličkosti. V prvních třech kolech mu vždy něco málo chybělo (ale měl tam dva hráče 1300+), v předposledním kole vyhrál únavnou koncovku (viz ukázka), v posledním přišla nějaká katastrofa, kdy mu soupeř navzdory špatnému vývinu dal nějaký rychlý mat (neviděl jsem).

Jan Skubi (5/6) se nenápadně stává velmi platným hráčem, pokrok je zřejmý. Většinou jsem ho viděl uplatňovat materiální převahu, stejně jako u Mariana mu figury hrají, kouká se na to hezky.

Martin Dlouhý (4/6) je tím hostem ze Třebové, kterého nám přivezl Karel Petrželka, navzdory svému mládí (může hrát ještě osmičky!) hraje už dost vyzrále, podobně pěkně jako Honza, chybí mu jen trocha rutiny, a tu tady právě nabírá.

Zdeněk Šmíd (2/6) byl pro mě velkou neznámou, turnaje letos nehrál a na kroužku je pověstný nastavováním materiálu téměř v jakékoliv pozici. Bylo to ale lepší, než jsem čekal, dva body získal právem, to utrpení na kroužku k něčemu bylo!

Tobiáš Brokeš (0/6) získává první zkušenosti a párkrát “překopl prázdnou bránu”. Dvakrát ve výhodné koncovce prohrál na dva nemožné tahy a nakonec dokázal ještě prohrát koncovku D+p x S+p (stačí odevzdat dámu za střelce a odejít králem ze čtverce, aby si soupeř mohl postavit dámu). Body nepřišly, ale bojoval za družstvo.

Alžběta Drdová (1/4, ale v součtu 4/6) odehrála svůj úplně první turnaj, na kroužek chodí teprve od pololetí. Herní projev má podobný Tobíkovi (hodně dává, občas něco bere), ale získala pro nás spoustu bodů: dvakrát neměla soupeře, potřetí prohrála se družstvem, které nemělo dívku, takže se nám počítal bod. Škoda, že si nemohla zahrát víc partií.

Jednu ukázku naší první desky:

A fotky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *