Šachový klub Ústí nad Orlicí

Tři diagramy

Jak pravím pořád dokolečka, abecedou šachu je základní taktika, takže je třeba denně řešit ne tři, ale třeba deset, dvacet i více diagramů.

Tři jsem teď vybral z jediné bleskové partie (tempo 2+1), není nijak mimořádná, ale drobných taktických motivů se tam vyskytlo hned několik.

Nejlehčí je asi ten třetí, ale myslím, že hráči cca 1600+ by měli zvládnout všechny.

V prvním diagramu je na tahu bílý a úkolem je pokrýt pc4. Ve druhém může černý zvrátit nepříznivou situaci. A ve třetím je bílý vyhraný na řadu způsobů, najděte ten nejrychlejší.

Než sem napíšu řešení, zopakuju dobrou radu začátečníkům: pokud jsou na vás diagramy moc těžké (tj. koukáte na to pět minut a řešení nevidíte), vemte si lehčí, servery typu lichess po registraci nabízejí právě úkoly přiměřené vaší výkonnosti.

A teď už řešení:

1) 1. Vac1! Vxc4? 2. Jd5!! a bílý získá alespoň kvalitu. (Comp ovšem navrhuje všechno možné, např. 1. Jf4 nebo 1. g4!? s tím, že braní pěšce je stejně riskantní.)

2) 1. … Je3!! a hrozí mat na g2, takže bílý buď vrátí kvalitu po 2. Vc6 Jxc2, nebo sebere 2. fxe3 Sxe3+ 3. Kf1 Df3+ nebo Dh1+ a comp ukazuje remízu, ale hrát bych to teda nechtěl. O motivu Je3 jsem věděl, ale v té rychlosti jsem si neuvědomil, že ho tahem Jc3 umožňuju.

3) 1. V6xc5! získává ještě další figuru.

Pro úplnost celou partii:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *