Šachový klub Ústí nad Orlicí

Když se Kunvald hraje v Mistrovicích

KP družstev v rapidu, Mistrovice, 21. 5. 2022

Rapid družstev pamatuju ještě z Kunvaldu, ale to je mnoho let, dlouho jsem ho nehrál, protože to bylo vždycky v dubnu a krylo se to s děckama. Teď byl ale výjimečně volnej termín, byť teda v závěru vražedného maturitního týdne, takže jsem se na družstva dostal a jely se mnou i moje děti.

Celkově to chvíli vypadalo, že postavíme i tři družstva, z toho áčko s ambicemi na umístění, ale nakonec nás do Mistrovic dojelo jen devět. Martin se pak rozhodl omezit na rozhodcovskou činnost, takže my Holáskovi jsme postavili družstvo H a na zbytek zbylo písmenko A.

Turnaj to byl příjemný, absenci hospody celkem nahradil improvizovaný bufet na chodbě, řada známých jak na memoriálu a podobných akcích.

Výsledky najdete na chess-results.

Vypadalo to na turnaj dvou favoritů, totiž Vysokého Mýta a Polabin, ale Mýtu se moc nedařilo a Polabiny dokázal předstihnout Lanškroun, kterému skvěle zahrály první dvě desky, ale ani mladý Jiří Pokorný na poslední nebyl otloukánkem. Pro senzační bronz si došly Svitavy, které se v posledním kole vytáhly na Polabiny, trojici nadějných juniorů jistil zezadu stoprocentní Milan Kotva.

Řadu mladých hráčů tu měl i Rychnov nebo Chotěboř.

Našemu áčku se dařilo docela přiměřeně, hráli vepředu a uhráli si svoje, byť perfo nemají příliš vysoké. Solidní sedmé místo. Vláďa držel prestižní první desku, Martin Poslušný slušně bodoval na druhé, Jarda se pral na třetí a Zdeněk Šimek jako obvykle dělal nejvíc bodů na čtvrté.

Trochu jsme si dělali zálusk, že je předběhneme, ale v posledním kole nám k tomu chyběla půlka. Na začátku jsme smázli dvě slabší družstva 4:0, naopak jsme si ani neškrtli s vítězi z Lanškrouna – a potom jsme všechny zápasy remizovali 2:2, což nás sice drželo rozumně vepředu, ale v trojbodovém systému to není úplně ono (a trojbodový systém ve čtyřčlenných družstvech je poněkud diskutabilní). Takže průměrné desáté místo, mohlo to být lepší i horší. jsem uhrál velmi pěkných 5,5/7, párkrát jsem měl dost kliku, ale povedly se mi i některé pěkné poziční pasáže. Vítek nás dlouho bodově držel, ale končil dvěma nulami, ty nám chyběly, Vojta v tom dlouho plaval, kdykoliv jsem se na něj kouknul, ztrácel zrovna kvalitu nebo něco takového, ale končil naopak dvěma jedničkami. Verunka bojovala nad svůj rating, blýskla se zejména následující výhrou nad Lipavským:

Fotil jsem dost, ať je po letech na co vzpomínat. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *