Šachový klub Ústí nad Orlicí

Prohra s rezervou (a značnou)

Aneb hosté z Poličky zaslouženě a Pokyn pro změnu hodinovým manželem… co bude příště?

Vánoce i Silvestr jsou zdárně za námi, tož zasejc za šachovnici. První novoroční kolo se s námi v kápéédvojce nemazlilo, po nepřesvědčivém vystoupení v Moravské nám postavilo do cesty dosud neporažený výběr Poličky B. Dvě třetiny mančaftu s druholigovou či divizní praxí, mix mládí a zkušeností, žádná sranda. Pokud jsme ale chtěli myslet nadále na postup, nezbývalo než zabrat.

Se sestavou až tolik problém nebyl, akorát v půlce týdne nám áčko proti plánu zblajzlo Jirku Píšeho… takže Krummy, kterého jsem chtěl nechat odpočívat, musel nečekaně do zbraně. Neodmítl a obstál, za obojí díky. Navíc do sestavy po návratu ze Skandinávie naskočil poprvé Vítek Holásek!

Toho taky musím pochválit, protože stejně jako Tom Kodytek a ligista Jirka Píše nepohrdl možností sobotního tréninku, makali jsme ve Šnytu skoro tři hodiny. Mančaftu jsem poslal taky databázi s výběrem partií, jak se kdo nachystal, bůh suď….

Já do klubovny zamířil už po deváté ranní, protože při 32 lidech najednou je provoz jinak útulných prostor nesnadný. Po hygienické půlhodince jsem už v klidu mohl napsat zápis, hosté dorazili na čas, Marek Stodola dokonce s předstihem. Vyjma absentujícího Ondry Schaffera v plné palbě, poprvé i s úderným triem Švanda/Stodola/Sodomka – inu, jde o hodně. Píská nám po dohodě Domča Šmajzrová z céčka, abych neměl těch starostí přespříliš… to jsem ještě netušil, jaké další přijdou😊

Zatímco naše bratrské céčko se ještě ve vedlejší místnosti proti Moravské v celou a kousek „rolovalo“, my zabrali s úderem desáté. Už od první minuty urputný zápas, bílými se snažíme mačkat, černými spíše držet – tam se mi pozice hlavně na čtvrté a šesté moc nezdály.

S úlevou jsem proto v 11.15 přivítal remízu u Dušana, měl ji schválenou a soupeř nic nenamítal. Pak před polednem bohužel přišla půlka u mě, v kapitánském souboji jsem se ani přes přípravu netrefil do zahájení, Láďa Navrátil minimálně vyrovnal a navíc měl výrazně lepší čas. Půlka se mi tak odmítala těžko, navíc přišly další starosti viz následující odstavec.

Začal jsem se totiž následně věnovat jedné z mála činností, které jsem v klubovně ještě nevyzkoušel. Vedle gumových rukavic si začnu nosit asi taky kufr s nářadím. V naší místnosti totiž v pravém horním vinglu visel (nevím od kdy) takovej ten debilní tlampač, který si všichni pamatujeme z časů povinné školní docházky. No a jako na sviňu zrovna dneska ožil, takže nám co chvíli referoval, co se děje o patro výš u stolních tenistů. Vypnout nešel. Hosté to sportovně vzali (pokorné díky), nicméně mě to jako domácího kapitána nebetyčně sraštvalo. Před původně zamýšlenou demolicí jsem upřednostnil demontáž, což znamenalo nožíkem (Vítku díky) odšroubovat šest venkovních šroubků a dva vnitřní. Dvacet minut práce a dojebané ruce (pardon), začnu si to účtovat.

Moji spolubojovníci statečně makali, odmítli jsme půlku na sedmé, kde náš mladý Michal Tal Píše dokonce obětoval figuru! Na prvních dvou dejme tomu rovina, v útočnickém střetu Vítka se Sodíkem mlha s lepším časem soupeře. Soně bohužel hoří pozice ze všech stran, až ve 12.15 shoří zcela – hosté poprvé vedou.

Musíme tak dohánět, otázkou je ale kde? Možná u Michala, Tom na osmé má pevnou, ale pasivní pozici. Verčina čtyřvěžovka s horším časem jeví se mi rovinatě, Zdeněk též s horším časem musí dávat v koncovce pozor, Vítek si v rapidovém tempu nejspíš chrochtá. Necelou hodinu po poledni se urodila půlka na první, tam pozice určitě víc neslibovala, Verča udělala max. Pořád ale ztrácíme a hosté jsou, nutno uznat, silní v kramflecích, hrají koncentrovaně. Zdenda nadále drží od oka rovinu ve vyloženě technické pozici, naopak u Vítka se přiostřuje. Michalův pěšec už bez dam mi i s králem uprostřed přijde velmi zdravý. Pak bohužel pozice náhle kolabuje Tomovi, dvoubrankové manko se už bude smazávat těžko. Přesto bojujeme, jenže dneska nám prostě není přáno. Vítek statečně odmítá takticky nabídnutou půlku, žel útok dohasíná a Sodíkovi střelci jsou v koncovce vskutku dalekonosní – hosté vedou už o tři body. V tu chvíli je rozhodnuto a v přetlačované na dvojce to pánové nemusí hrotit, podepsali remízu v partii, která by se v klidu mohla hrát o dvě soutěže výše.

Ve chvíli, kdy má céčko už dávno dohráno – i redukovaná Moravská mu nadělila 5:3 a v našich barvách vyhrála pouze rozhodčí Domča – se naše zraky upínají k Michalovi. Ten odmakal partii rozhodně nejvíc ze všech,  zkušeného soupeře/činovníka s výrazně vyšším ratingem přehrál, zmáčkl, získal materiál, ale pak někde výhodu promrhal – na tréninku si ukážeme kde. Po kontrole se koncovka tvářila už remízově, David z psychologického hlediska odmítl remízu, ale náš junior se z dílčího nezdaru nesesypal a půlbod pohlídal.

Celkově jsme tak slízli 5,5, je to dost krutý výsledek, ale nadupaní hosté nám nedali čuchnout, ani čestný úspěch nebyl přán. Jediná reálná šance byla u Michala a jen papírová u mě – ani bílé figury, ani plus 200 ELO mi k ničemu nebylo. Boj o první místo jeví se nyní jako vyřešený, těžko čekat, že rezerva Poličky dvakrát ztratí. I tak můžeme pořád vyrubat druhé místo, a pokud budeme fárat jako doposud, věřím, že se nám to povede. Za dva týdny jedeme jako favorit do Horní Čermné.

K partiím přibližně toliko:

Šmajzrová Veronika – Švanda Adam ½ Naší lídryni jsem referoval, že se nejspíš objeví skandinávka s Dd6 – loni ji hrál Adam na mě – a taky že jo. Verča určitě hrála z přípravy, pozice se mi ze zahájení líbila, ale hostující jednička rozhodně není žádné ořezko a situaci měl vcelku pod kontrolou. Čtyřvěžovka byla placatá jak země ve středověku, černý nabídl půlku a bílá se zodpovědně zeptala kapitána. Dobrý výkon za mančaft, na Verču je spolehnutí.

Stodola Marek – Šimek ½ Taky Zdenda měl za úkol hlavně neprohrát, podobně jako v Moravské k tomu zvolil dámský gambit, tentokrát přijatý. Teorie se nejspíš hrála dost daleko (všechny nuance varianty neznám), bílý vsadil na mikroskopicky aktivnější figurky, ale nic, co by náš hráč neměl ustát. Obavy jsem měl akorát z tradičně horšího času, to jsme měli dneska s výjimkou Dušana všichni. Šimi ale hrál velmi jistě, víc než remíza z pozice určitě vymáčknout nešlo, zápas byl už navíc ztracený.

Holásek Vít – Sodomka 0:1 Útočnický duel, na který jsem se hodně těšil. Vítek z tréninkové přípravy pozici docela trefil, sicilka s brzkým f4, trochu jiná než na šesté. Černý ale ukazoval od prvních tahů svůj um, vsadil na dvojku střelců b7, g7 a útok bílého mi úplně korektní nepřišel. Když už naše snažení šlo do kopru, dostal Vítek nabídku remízy – nebyl jsem proti, ale náš navrátilec statečně bojoval za mančaft, co kdyby se Sodík náhodou spletl. To se ale nestalo, poličský borec na nás umí, loni šmikl Jardu Volfa a teď i Vítka.

Stodola Jakub – Leksová 1:0 Soňa má velký herní potenciál, ale bez kvalitnějšího zahájení to dlouhodobě nepůjde. Nebo ještě jinak: co funguje na vesnické strejce, nebude stačit na solidně hrající osmnáctistovky. A říkám to už dlouho, tak snad budu časem vyslyšen. Tady jsem málem omdlel, když po skandinávce/karokánku černá správně postavila Sf5, aby ho pak vyměnila… jenže za nevyvinutou chcíplinu na b1?! Soupeř tak dostal zadara dvojku střelců, prostor s předsunutým pe5 a hru na obou křídlech. Na královském nechala Soňa věž, na dámském byla pod brutálním útokem, tohle prostě okecat nešlo. Tady hosté slavili naprosto po zásluze ještě před 30. tahem, drsný výcvik.

Pokorný – Navrátil ½ Láďu jsem už jednou černými porazil a zkoukl jsem jeho partii z posledního druholigového kola.  Ale bohužel mi posunovací zahájení hrubě nevyšlo, na plné šachovnici jsem se k aktivitě ani náznakem nedostal a po výměnách v centru už měl živější figurky soupeř. Navíc na budíku hodinu proti půl a já měl myšlenky jen na to, jak rozmontovat hovornou Teslu. Tedy remíza z kategorie nevhodných, mančaftu jsem na rozdíl od vyrovnávačky v Moravské tentokrát ani trochu nepomohl.

Švanda Radek – Krummer ½ Tady jsem půlku naopak brali, soupeř to letos kosí a Krummy přeci jen pauzíroval dlouho. V jedovaté sicilce s Jc3, f4 a Sb5 se nejdřív náš navrátilec orientoval správně (Jd4!), pak ale velmi nevhodně vyměnil střelce na g7, to se v podobných pozicích nesmí! Soupeř si naštěstí situaci vyložil tak, že má o necelých 100 menší ELO, pročež nabízenou remízu přijal. Dušanovi těžko co vyčítat, naskočil na poslední chvíli, udržel černé figury.

Píše Michal – Schaffer David ½  Od prvních tahů tahů jsem byl spokojen, Michal jde nahoru a je to znát. Ratingové převaha černého vidět vůbec nebyla, Michal v dámském gambitu získal prostor postupem c5 a pak odvážně obětoval figuru na b5! Soupeř si netroufl přijmout, oželel pěšce a aspoň trochu oživil pasivní figury. Ale že měl pozici nahnutou, bylo zjevné na první dobrou. Kde se výhoda ztratila, si na tréninku povíme. Že ale Michal dosud předvádí za déčko skvělé výkony, na tom se jářku nic nemění!

Smejkal – Kodytek 1:0 Tom je poctivák každým coulem, trénink nevynechal a na dosud stoprocentního soupeře nachystal svoji tradičně pevnou výstavbu. Tu taky bílý od prvních tahů dobýval a aktivitu každopádně měl – podobný průběh se dal čekat. Pan Smejkal byl, bohužel pro nás, v laufu, Tom po partii pravil, že mu prostě nedal šanci. I tady ale můžu jen pochválit za svědomitý přístup a jsem moc rád, že takhle spolehlivého a lidsky solidního človíčka v mančaftu mám.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *