Šachový klub Ústí nad Orlicí

Lepší a lepší

  aneb zlepšování v mezích pokroku

Jak už se stalo podivnou tradicí při utkáních hraných venku, i do Svitav jsme odjížděli ve velice slátané sestavě. Omluvenky se kupily, jak leklé ryby v Bečvě a nezbylo mi tedy nic jiného, než sáhnout k osvědčené mládeži. 

  Prvním světlým momentem utkání bylo tedy konstatování, že jsme se sešli v plném počtu. Telefonát řidiče druhého vozu (Jirky Švece) mě rozesmál. “Jsme komplet, ale přijedu dýl – musím do myčky. Čtvrt hodiny jsem se hrabal před domem, než jsem konečně vyjel.” Rezolutně jsem jakékoliv zdržení odmítl. Ubezpečil jsem ho, že já jsem byl v pátek se svým vozem v lese a jeho auto tedy bude tedy patřit mezi výstavní😊. Myslím, že jsem se nemýlil.

  Do Svitav jsme dojeli krátce před devátou. Potešila nás sestava domácích. “Dnes si zahraje každý”, děl kapitán domácích Krušina. Měl pravdu. Svitavy nastoupili také v dost děravé sestavě, když ze základu jim nastoupili toliko dva hráči.  Poté jsme byli poučeni o škodlivosti prudkého slunečního svitu. A také, jak jeho nepříznivé účinky případně eliminovat.

  Pak už se hrálo. Hrálo. Hrálo. První prohrál Vojta Eliáš (0/1). Viděl jsem jeho pozici jako prohranou, kolega Volf říkal, že stal jednu chvíli líp. Pak jsem nešťastně remizoval já. S vidinou centralizace věží jsem udělal rošádu a nedobral pika zadarmo (jednoho už jsem měl). Počítač ukazuje +3 a po rošádě +0,1. Soupeř mi pak zablokoval koně, hrozil matem a hodlal opakovat tahy (0,5/1,5). Jirka Švec dohrál chvíli po mně. Když jsem se na něj díval měl (myslím) figuru za tři pěšce. Pak přehlédl matovou hrozbu. Aby ji vykryl musil odevzdat věž a figuru a bylo vymalováno (0,5/2,5). Tomáš Holásek jako v pohádce měnil, měnil až vyměnil do stavu, kdy na šachovnici zbyli oba králové a jeden střelec (1/3). Domča Šmajzrová sedíce vedle mě, měla také pěknou pozici. Očekávaje výhru s pěšci navíc jako u sebe😄, jsem jen trpně přihlížel, když přehlédla (nebo to byl úmysl?!) napadení dámy. Musela ji pak vyměnit za věž a figuru. Ještě chvíli se tahalo a i pak přišla remíza (1,5/3,5). V zápětí skončila i partie posledních hráčů na soupiskách. Saša Dudlová (na soupisce 18.) hrála s Vaškem Mrázem (20.). Někdy na začátku hry věnovala soupeři věž. Pak zahrozila matem na f7, dobrala nějaký materiál a nějaký naopak ještě rozdala.  Domácí hráči, kteří sledovali výkon svého spoluhráče se v zákulisí dohadovali: “Myslíš, že ten mat vidí?” Nebo: “Přišel o věž”. Nakonec se přece jen Václavovi podařilo najít správný útok, který korunoval matem (1,5/4,5). Bylo rozhodnuto. Jarda Volf tak mohl v klidu vzít, pro mě nepřehledlé pozici, remisu(2/5). Jediné vítězství hostů tak vybojoval Vojta Holásek, který přehrál Milana Kotvu v koncovce(3/5).

Sice jsme prohráli, ale lepšíme se. V posledním zápase venku – v Poličce, družstvo taktéž slepené s náhradníků, uhrálo toliko jen jeden a půl bodu. Dnes o 100% víc. Řekněte sami. Nejsme dobrý?😁😁😁😁.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *