Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vítězný debut v pivovaru

aneb Dva Pokorní v jednom mančaftu, to tu ještě nebylo!

Osm kol za námi, tři před námi, boj o dvě imaginární placky v KPII vrcholí. Zlatou a postup již nikoliv, protože stoprocentní Polička B zkrátka není k poražení a nečekám, že se na tom do konce března něco změní. Nás ale mohla hřát průběžná druhá příčka, zápas k dobru na třetí Moravskou a bod před Řetůvkou, s níž nás prestižní derby teprve čeká.

Předtím ale míříme do Žamberka – ten by měl být dle papírových předpokladů na špici kápédvojky. Nicméně teprve v předešlém kole postavil kloudnou sestavu a zdemoloval Kunvald, aby zamával sestupovým starostem. Tak třeba zkušený mančaft, co hrával roky o soutěž výš, pojme utkání s námi rekreačně? Nebo naopak nasadí všechna svá esa včetně Wolfiho a supertalenta Tomáše Míka?

U nás probíhalo skládání sestavy krapet jinak než v posledních kolech – motivace v podobě lukrativní hrací místnosti – žambereckého pivovaru – vedla ke zvýšenému zájmu většiny kolektivu. Z první sedmičky hlásí absenci jen Zdenda, adeptů na poslední dvě prkna mám hned několik – Michal, Tom, Jarda, posléze i Petr. Týden před se však situace zamotává: prvně jmenovaný chce slavit narozeniny s rodinou, nikoliv mančaftem (s ohledem na možnosti hrací místnosti lze pochopit), Jarda zase musí sloužit na dráze, najednou osmý schází. Do zbraně je tak povolán mladší z Pokorných, kterýžto v éčku předvádí solidní výkony, tak proč jej nevyzkoušet o soutěž výš. V devíti letech premiéra v pivovaru, snad na déčko neudeří OSPOD.

Přípravu opět nepodceňujeme – prozřetelně měním místo srazu, neb v hospůdce U Sherlocka pořádají v pátek a sobotu vepřové hody (odborně se tomu říká aklimatizace). Krom kapitána se účastní Vítek, Martin, Jenny a Nat. Logistiku máme též vychytanou – na neděli je třeba toliko jeden řidič ze soupisky (Jirka), anžto druhé auto béře nejvěrnější fanynka našeho týmu a do Žamberka cestuje též jeho čtyřnohý černo-bílý maskot. Prostě výprava jak z Cimrmanů, a to ještě v neděli ráno provádíme otočku do Třebové pro Soňu.

Počasí, že by nejen našeho psa ven nevyhnal, naopak v pivovaru přeútulno. Domácí z první osmičky postrádají trio Mík, Brdíček, Mazura, ratingové plus mají na první a třetí bílými, my zase na páté a sedmé černými, jinak šul nul. A na osmé, neblíže výčepu i varně, juniorské duo…

První hodinu a půl přetlačovaná, vesměs dost komplikované pozice s hromadou počítání. Líbí se mi to u Soni, Jirky a taky Mariana, který dokonce před polednem skóruje jako první, bravo! S Nat a Jenny poté stihnou vítěznou topinku i výlet na nedalekou rozhlednu Rozálku. Pak se hodinu válčí, půlku zakazuji Martinovi a Kóďovi, protože hlavně já s Verčou to máme dosti nahnuté. Rozhodnutí to bylo správné tak napůl, nejprve nás potěšil Vítek na druhé, pak se ale nečekaně zhroutila pozice právě Tomášovi. Za stavu 2:1 hodně pomohlo, že se pozice rapidně zlepšila Soně, a tak mohl rovinu zapůlit Marťa a opravdu nevšední pozici opakováním tahů i . Když totiž na třetí zaknihovala naše válečnice dokonce černými bod, bylo jasné, že vítězství máme v kapse. A to bez ohledu na první šachovnici, kde těžkou pozici bez pěšce Verča ubránit nedokázala. Jirka na čtvrté hrál totiž po časovce už jen na dva výsledky, od výhry asi nebylo daleko, ale i remíza nám garantovala zápasových 4,5!

Pak už jen společné vítězné foto, nakoupit něco tekutého pro blízké a zkontrolovat áčko, které přes hrdinný odpor bohužel podlehlo silné Lípě.

K jednotlivým šachovnicím následující směs chmelovo-sladových dojmů, moudřejší budu po přepsání partiářů:

Wiesinger Wolfgang-Šmajzrová Veronika 1:0 Wolfi hrával za nás, Verča za Žamberk, takže zajímavý střet. Hrála se moje oblíbená Maróczyho sicilka s c4, černá měla typickou flexi pozici, do které bohužel přiletělo též typické Jd5! Černou to stálo floka, pročež začalo dlouhé obléhání, které lídr Žamberka zmákl. Těžko něco vyčítat, zabrat jsme museli jinde. 

Holásek Vít-Havrlík Pavel 1:0 Tak nějak jsem čekal, že “druhou povinnou” odehraje pan Havrlík proti nám, s Vítkem jsme partie prošli. Na pohled neškodná výměnná francouzská přešla do živé pozice s opačnými rošádami, kde bílé slabiny víc než kompenzovaly volné dráhy, hlavně sloupec g. Pak už stačil koní skok Jg4 s útokem reálným, na druhé straně přes braní dámou na a2 pouze fiktivním. První Vítkova výhra v důležitý moment!

Kalous Tomáš-Leksová Soňa 0:1 Po dvou nezdarech je Soňa opět na vítězné vlně. Její skandinávka se mi tentokrát od oka líbila, figury stály, kde měly, černá (asi) vyrovnala a začala favorizovanému bílému předkládat problémy. Jejich řešení stálo Tomáše hodně času, pak jsem zahlédl floka, dva méně a následně už jen podepsaný partiář. Klíčová výhra a dokonce černými!

Píše Jiří-Vencl Jiří 1/2 Kdo by řekl, že nejdelší nedělní partii odehraje starý známý Jirka Vencl. O rychlé remíze ale nemohla být ani řeč, v nějakém blokovaném benoni (d4, c5, d5, e5) náš Jirka bílými zabral a soupeře zmáčkl. Čekal jsem, že na odhaleného krále dorazí útokem, ale pozice získala spíš technický ráz, figurky ubývaly. Kapitánské nervy trošičku pocuchala časovka, ale po ní bílému zůstal volný krytý pd5 navíc a šlo jen o to, zda půjde ve stejnopolácích prosadit. Jirku jsme nechali hrát, on před 14 hodinou seznal, že půlka na 4,5 je fajn. Zodpovědný výkon za mančaft!

Martinec Jan-Pokorný Jan 1/2 Remíz mám přehršle a štve mě to, ale v téhle crazy partii mohu být upřímně spíš rád. Domácí útočník mě nemile překvapil Mora gambitem, kterému jsem se v přípravě věnoval… akorát že to bylo v listopadu 22 na openu v Teplicích. Tady jsem dlouho volil správné tahy, až mě soupeř totálně vykolejil sicilskou obětí Jd5. Na rozdíl od první šachovnice, kde byla korektní, to tady mělo parametry totální kavárny. Žel vyvrácení, které comp samozřejmě hned vidí, jsem nebyl schopen dopočítat – v propočtu mi unikl klíčový mezitah, což se mi stává opakovaně. Takže jsem odmítl a zůstala mi ukrutně pasivní pozice s plusflokem, kterého jsem pak raději vrátil. A jelikož pět minut na 13 tahů bylo nevábných, vřele jsem přivítal soupeřovo opakování tahů, které nám garantovalo aspoň minimálně bod.

Čech Martin-Kacálek Karel 1/2 Už v přípravě jsme seznali, že porazit betonáře Karla je ukrutná dřina, prohrává opravdu jen výjimečně. Martin to zkusil klasicky londýnskou cestou, nějaký prostor mu garantoval pe5, ale černý měl pozici vskutku pevnou, bez slabin. Po náznaku opakování tahů se chvíli ještě pokračovalo, ale další nabídku remízy už náš hráč přijal – objektivně to bylo rovné jak Polabí.

Charvát Václav-Kodytek Tomáš 1:0 Jedině tahle koule byla těžce proti předpokladům, stejného soupeře Tomáš naposledy přehrál lehkou rukou. Tady to vypadalo docela normálně, ve výměnném karokánku opačné rošády, ale žádná divočina. Tomovi jsem remízu zakázal, pořád jsem si říkal, že se víc jak 400 ELO rozdíl musí projevit. Chyba lávky, v 21. tahu našel domácí veterán zvedák na d5 a náš hráč to hned podepsal.

Pokorný Marian-Zucha Ilja 1:0 Juniorské derby na osmé, domácí měl k dobru tři roky a národní ELO. Marian měl ale na desce důvěrně známou vídeňskou s f4, po zahájení s citelnou výhodou. Tu mohl realizovat razantněji, místo toho ale opět zamířil do koncovky (viz nedávný Holyho článek). “Méně figurek, méně starostí” se mu osvědčilo i tentokrát, stačil jeden nevhodný mezitah, rezultoval z toho flok, po dalších volfovských výměnách druhý a realizace byla v pořádku – aktivní král i zbylý kůň, vytvoření volného pěšce. Vítej v kápédvojce, synku!

Fotek se tentokrát urodilo hodně, hezčí vepředu jsou od Natky, ty další jsem pořídil já.

Jisto je, že i nadále držíme lichotivý druhý flek, který budeme za dva týdny hájit v domácím derby proti Řetůvce. Už se moc těšíme!

SK + Sokol Žamberk   ŠK Ústí nad Orlicí D
Wiesinger Wolfgang Z 1987 1 0 1868 Šmajzrová Veronika Z
Havrlík Pavel Z 1816 0 1 1795 Holásek Vít Z
Kalous Tomáš K Z 1829 0 1 1668 Leksová Soňa Z
Vencl Jiří H Z 1653 ½ ½ 1788 Píše Jiří Z
Martinec Jan Z 1695 ½ ½ 1912 Pokorný Jan K Z
Kacálek Karel 1770 ½ ½ 1706 Čech Martin Z ZK
Charvát Václav 1295 1 0 1737 Kodytek Tomáš
Zucha Ilja 1105 0 1 0 Pokorný Marian
 

4 thoughts on “Vítězný debut v pivovaru

  • Martin Dudla napsal:

    Ty první dvě fotky z Pivovaru vypadají jak od nás z klubovny.
    Jinak Marianovi –

    • Martin Dudla napsal:

      ach jo nebere to emotikony.
      Jinak Marianovi – PALEC NAHORU

    • Honza Pokorný napsal:

      Ahoj Martine,
      fotky se mi nahrály “antichronologicky”. Byli jsme ještě po zápasu juknout na druholigové áčko, jak doma bojují s Lípou. Škoda, že to nedopadlo, Martin Šmajzr v poslední partii 99 tahů, to je osud…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *