Šachový klub Ústí nad Orlicí

12 + 2 na mamutím přeboru škol

Krajský přebor družstev škol v šachu, Svitavy, 22. 3. 2023

Tahle soutěž se hrávala už v lednu, ale vloni po covidu byla posunuta až do jara a pro letošek to tak v kalendáři zůstalo.

Ve Svitavách se hrály všechny kategorie. Kat. 1. – 5. tř. ZŠ a 6. – 9. tř. ZŠ měly svá okresní kola, do kraje bylo nutné se kvalifikovat, byť mohlo hrát 14, resp. 16 týmů (dříve bývalo finále osmičlenné). Kategorie středních škol se hrála jako open a zúčastnilo se jí krásných 22 družstev. Celkem tedy 52 družstev, 223 hráčů, to je opravdu nebývalý podnik, takže svitavská Fabrika nevypadala úplně prázdně a pořadatelé/rozhodčí v čele s Dolfou a Jirkou Krištofem měli docela dost práce.

Úchvatně vypadala už cesta z nádraží do hrací budovy: vidět průvod dlouhý jistě přes sto metrů, jak se vine po chodníku, samí šachisté a další a další za nimi, to byl zážitek skoro surreálný (na první fotce je sotva třetina toho zástupu).

My s gymnáziem jsme do kat. 6. – 9. tř. mohli nasadit jedno družstvo (postoupilo z okresu jako čtvrté), do kat. SŠ jsme postavili družstva dvě, přičemž k Domče jsme přidali ty z malých, kteří se nevešli v nižší kategorii do základu. Druhý tým měli tvořit neregistrovaní hráči ze 3. ročníků, kvůli jedné absenci je pak doplnil Tonda Šolc z tercie.

Velké ambice jsme neměli, cílem bylo si zahrát, příp. potrénovat, což se určitě povedlo.

Další dva hráči našeho klubu (Michal Píše a Ondra Hejda) hráli za SŠTaD Gustava Habrmana Česká Třebová.

Výsledky visí tradičně na chess-results.

Kat. 6. – 9. tř. ZŠ

Družstvo bylo 12. nasazené a na 12. místě taky skončilo ziskem 12/28, na začátku turnaje jsme spadli do druhé půlky a tam jsme se turnajem proremizovali.

Tomáš Holásek měl jen 1/7, ale s krajskou nebo dokonce republikovou špičkou (Brožka, Bouška). Podobně Matěj Křížek na druhé 2/7, taky ještě s docela silnými soupeři. Bodově tým táhl Vít Růžička (5/7) a na čtvrté se neztratil primán Honza Skubi (3/6 + 1K).

Gymnázium Dašická bylo suverénní, dva týmy Lanškrouna na medaile taky patří.

Kat. SŠ

22 týmů je krásná účast, ale přece jen na úkor kvality, přísnější měřítka sneslo jen pár družstev na špici. My jsme ale díky tomu neudělali ostudu.

Družstvo A skončilo nad 50%, zisk 14,5/28 je pěkný, ještě hezčí je 8. místo, paradoxně dopadli asi líp, než kdyby hráli nižší kategorii.

Domča Šmajzrová dosáhla krásného výkonu 6/7, na to, jak moc netrénuje a nehraje, je dost zkušenou hráčkou. Příjemně mě překvapil Vojta Eliáš, který patří ke zcela svátečním hráčům, ale výkon byl pěkný, např. docela držel krok s Lihotským! Nakonec tedy mezi staršími 2,5/7 podobně jako na třetí David Hanák. A letošní nováček Radek Hornych měl na čtvrté dokonce 3,5/7, na to v jednotlivcích není zvyklý. Pěkně!

Družstvo B se nedrželo o moc níž, jejich výsledek trochu ovlivnil předčasný odjezd první desky, mít o bod víc, mohli senzačně atakovat desítku. I tak dost slušný výsledek, 14. místo s jen lehce pasivním skóre 13/28.

Jarda Škrobánek se nezalekl první desky a uhrál tam 50% (3/6), i když na turnaje vůbec nejezdí! Kuba Kleisl na druhé slušné 3/7, Dan Vágner přijatelných 2,5/7 a tercián opět bez zkušeností Tonda Šolc na poslední zazářil ziskem 4,5/7!

No a téměř senzační byl výsledek týmu SŠTaD Gustava Habrmana Česká Třebová A, který skončil jen těsně za postupem na krásném 3. místě. Michal Píše na 1. desce uhrál 5/7, počítá se zejména skalp druholigového hráče Michala Ďuriančíka! A loňský nováček Ondra Hejda uhrál na poslední dokonce 6/7, to je nádhera! (Druhou a třetí desku hráli Kýr a Vymazal ze Svitav: když zkřížíte Ústí a Svitavy, dostanete Třebovou. 😉 )

Postup favorizovaných Svitav a Gy Mozartova Pardubice je asi zasloužený.

Drtivý dvojšach se povedl černému v partii Šabardin – Skubi (7. kolo):

1. … Jf3+ 2. Kd1 (proti dvojšachu nelze představit) 2. … Jxd2 3. Kxd2? (3. Ve1 Se6 -+) 3. … Dg5+ Ještě vidle. 4. Ke1 Dxd5 -+

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *