Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liberecký deník 2023/I

Open Desko Liberec, 15. – 22. 7. 2023

sobota 9.50

Jednou z konstant šachového roku je pro nás účast na libereckém openu. Ten se sice herní úrovní nemůže měřit s jinými, ale nám to stačí, a hlavně tu máme díky panu Kopalovi skvělé podmínky, bydlíme přímo v hrací budově, Liberec se prostě nedá vypustit.

Vše podstatné včetně odkazu na onliny časem najdete na stránkách turnaje, startovní listina a výsledky budou na chess-results, fotky na facebookovém profilu turnaje.

Naše výprava je asi průměrná, ubylo Holásků (jen já, Vojta a Tomáš), po roční pauze se vrátili Soňa a Matěj Kobr, nováčkem je Sam Rašovský.

Startovní listinu vedou IM Bureš a GM Hába, jinak je to ale spíš slabší než v jiných letech, i když domácí mládež s nízkými ratingy nelze podcenit, skoro každý rok tu ztrácím elo. A 67 přihlášených je oproti loňsku nárůst.

Cesta vypadá úplně v pohodě, čtvrthodinové zpoždění na odjezdu jsme stáhli, přestup v pohodě stihli, z Pardubic to jede přímo, kde jsou ty časy, kdy jsme se kodrcali na stojáka po výlukových autobusech …

Bude to zase jednou šachový svátek.

sobota 13.00

Všechno při starém, bez problémů bydlíme a už se objevují staří známí.

13.20

Hej, nechte těch holanďanů!

14.55

Zpátky z nákupu a pozdní oběd aneb jíme zdravě.

Každoroční pozornost pořadatele, děkujeme. Životospráva je základem turnajového úspěchu.

20.00

Máme za sebou 1. kolo, dopadlo podle papírových předpokladů, vyhrál jsem já a Vojta. Slušně se drželi Soňa a Tomáš.

Sam měl polského soupeře sice o dva roky mladšího, ale s ratingem 1727. Držel se skoro hodinu, ale postupně poztrácel materiál. Matěj hrál s Čendou, tedy s Honzou Čermákem (2016) z Českého Brodu, už zahájení sehrál velmi pasívně (to jeho 1. b3 s cílem vyhnout se aktivní hře a principiálním variantám je dlouhodobě neudržitelné) a partii si spíš protrpěl, “naštěstí” netrvala tak dlouho.

Tomáš čelil staršímu Kučerovi (1929) a ostudu neudělal, při opačných rochádách držel hratelnou pozici a odolával pokusům o útok, ale nakonec přece jen dostal po h sloupci, držel se ale asi 2,5 hodiny.

Soňa se těšila na partii s posledním nasazeným, ale někdo nebyl do prvního kola nasazen, takže se posunula na jedničku proti samotnému IM Burešovi! Mohli jste ji sledovat na onlinu. Proti sicilské to založila pevně a mohla spoléhat na nestejnopoláky, zkušený soupeř ji ale pomaličku přehrál, po ztrátě dvou pěšců už bylo zle.

Vojta měl maličkého Auspergera, který už tak maličký není, a po zahájení nějakou taktikou získal V+2p x S+J, hlavně měl pak aktivní těžké figury a soupeř slabého krále, přesto si výhru musel postupně vybojovat.

A jsem měl starého pana Volmana a byla to typická partie prvního kola, prostě jsem si ho dovedl do koncovky s mnohem lepším jezdcem než byl jeho zoufalý střelec, i tady jsem si to ale musel zasloužit, 60 tahů, 3,5 hodiny.

20.05

Fotky ze zahájení:

20.10

A fotky z prvního kola, v hlavní roli samozřejmě Soňa proti IM Burešovi a vedle GM Háby.

20.50

Soňa si navzdory prohře zaslouží ukázku, ta je navíc poučná.

21.05

Zítra je dvoukolo, ranní kolo od 9 hodin, na onlinu Vojta s Bělaškou st.

21.35

Vojta měl slabšího soupeře, ale porozumění šachu předvedl hezky:

22.05

Z mojí partie asi jen diagram pár tahů před koncem (Volman Václav - Holásek Pavel):

Tady je samozřejmě hotovo, protože géčko, které mám navíc, šlape. Jinak je ale hezky vidět i to, co pořád zdůrazňuju pod heslem nejdůležitější cvičení, totiž působnost figur v koncovce. Porovnejte bílého tragéda na b2 a černého démona na e4. Porovnejte aktivitu obou králů. A do takových pozic se máte snažit dostávat.

neděle 8.50

Jdeme na druhé kolo. Favoritem jsem já, Soňa, Matěj, outsiderem Vojta, Tomáš, Samuel. Vojta na onlinu.

13.35

2,5/6, vyhrál Matěj a Soňa, půlka já.

Matěj se moc nenadřel, to byla miniaturka.

Sam se držel až do chvíle, kdy nechal soupeře dobrat pf7 s útokem.

Tomáš se držel dlouho, ale pak někde prohospodařil figuru. Vojta na onlinu sehrál zavřenou španělskou slušně, ale pak přehlédl vidli se ztrátou kvality.

Soňa hrála pěkně, ale přešla jen do mizerné čtyřvěžovky, tam jí dal ovšem soupeř celou věž.

jsem sehrál velmi obsažnou partii, kde jsem se bez dam snažil hrát na soupeřovy statické slabiny, ale vzniklo tam spousta dynamiky, po dramatické oboustranné časovce jsem asi měl vyhrát věžovku, ale nakonec jsem remízoval v pěšcovce 2 na 1.

14.25

Tým zodpovědně tráví volno mezi koly fyzickou přípravou. Vojta zmizel na lesní koupaliště, i když je venku namoklo.

15.15

Letmo jsem se koukal na svou partii, a i když jsem někde mohl zahrát líp, oba jsme hráli mimořádně kvalitně, nijak zvlášť jsem to nevypustil. To bude ještě na dlouhé komentáře.

Ve čtyři je další kolo, favoritem jsem já, Vojta, Soňa, Tomáš. Matěj má německého hráče 1900+, Sam hraje se Soniným dopoledním soupeřem, doufejme, že ho utahala.

15.55

A na onlinu budu já.

21.50

3. kolo 4/6, vyhrál Tomáš, Vojta, Soňa a já.

Tomáš měl soupeře bez ratingu, přes chybu v zahájení ho v pohodě přehrál a matil na rozbitém g sloupci.

Vojta měl divočinu proti mladému hráči, soupeř se opakovaně pokoušel to zbláznit, ale za obětované figury měl jen neúčinné bubáky.

Soňa hrála blokovanou pozici bezzubě, ale v koncovce najednou dominovala.

Sam sehrál velmi pěknou partii, proti zkušenému soupeři se držel přes dvě hodiny skoro až do koncovky. Na podzimního nováčka moc pěkné, už skoro dospělé šachy.

Matěj zahrál aktivně 1. d4, jenže silný soupeř mu tam napálil volžák, takže následovalo dlouhé utrpení a naprostý rozklad královského křídla.

jste mohli sledovat online, myslel jsem, že po ovládnutí sloupce a s mnohem lepším časem bez problémů vyhraju, ale v pozici byla zrada (hrozilo 26. Jc6!!), takže jsem musel aktivní figury jen povyměňovat a tahat na výdrž jezdcovou koncovku, což se nakonec povedlo. Dnes přes devět hodin hry, to jsou konečně zase šachy, mám dobrý pocit. (Soupeř hrál dnes ještě o něco déle, a to je mu skoro sedmdesát, borec!)

Asi bych měl zjistit, kde mám zbytek výpravy.

23.10

Matějovu ranní miniaturku sem dávat ani nebudu, soupeř hrál prostě špatně.

Zato Soňa měla kliku jako hrom. Partie měla řadu fází, po zahájení stála lépe, pak ztratila nit, nekorektně obětovala figuru, soupeř figuru zbytečně vrátil, ale věžovka byla pořád řachlá, jenže pak přišel tragikomický závěr:

23.45

A znovu Soňa ve třetím kole, soupeř v koncovce nedokázal účinně vzdorovat.

pondělí 0.40

Tomášovu výhru sem radši dávat nebudu, chybovali oba.

Z Vojtovy odpolední partie budou hned dvě ukázky. V té první jde o rušné okamžiky krátce po zahájení, ani jeden hráč nevyužil svou šanci:

Pak se ještě černý pokoušel ve špatné pozici kouzlit:

12.10

Po obědě. Soňa si objednala řecký salát a pečlivě z něj vybrala olivy. 😉

Značná část výpravy jde na lesní koupaliště.

15.55

V dalším kole jsem na onlinu já (s Kučerou) i Vojta (s Macháčkem), Soňa má Wuensche, Tomáš má Brandejského z Brodu, Matěj staršího Auspergera, Sam mladšího.

21.45

Oprava: Sam staršího.

21.50

... si tady tak večeřím a najednou za mnou hlasité zvuky - lidi zprovoznili daťák a provozují tu domácí kino. Nevíte, co to je "anime"? 😉

21.55

4. kolo 2/6. Vyhrál Matěj, Soňa a já jsme půlili s těžšími soupeři, i ti tři, co prohráli, měli těžší soupeře.

22.15

Kolo nebylo v počáteční fázi nic moc, Sam a Tomáš hořeli takticky, Matěj, Soňa a Vojta strategicky.

Sam měl zase ještě lehčího soupeře, ale v zahájení si nechal přivázat dámu ke králi a bylo po nadějích.

Tomáš dokázal vloni s Brandejským remízovat, ale dnes to bylo od začátku špatně, exponovaného střelce mu soupeř ještě nechytil, ale pak mu vyžral vzadu hned několik figur.

Matěj to černými postavil divně, tupě, figury pasívní, ale pak se přece jen rozehrál, sebral dva pěšce a partii zvládl dotáhnout.

Soňa to hrála s Wuenschem od začátku mizerně, na začátku střední hry byla bez pěšce, bez vývinu, soupeř ovládal centrální sloupec ... musím se kouknout, jak to způlila, prý mohla i vyhrát?!

Vojta se s tím nepáral a na Macháčka dal zcela neteoretické "catenaccio", roste z něj druhý Josef Novotný. 😉 Pozice strategicky strašná, začal aspoň převalovat figury a mlžit a bílý se musel trochu snažit, než to v jezdcové koncovce rozhodl pro sebe.

No a jsem FM Kučeru úplně snadno přehrál, krásná pozice, soupeř v kisně ... ale pak jsem to vypustil, zcela jsem ztratil nit a po kontrole byla situace kritická, kůň v koutě na h8 málem chycený, na druhé straně začalo šlapat volné áčko, takže jsem začal mlžit i já, koněm jsem ještě stihl doběhnout na a1, a i když si pero něj soupeř došel králem, na druhé straně jsem rozšlapal pěšcový pár. Nakonec měl soupeř střelce navíc a dámu stavěl dřív, přesto jsem studiově udržel remízu. Během partie jsem si nadával, jak jsem to zpackal, ale díky tomu jsme aspoň stvořili skutečně nevšední koncovku. Takže dalších 5 hodin hry, jak vždy hraju jedny z nejdelších partií.

Už vám dlužím třetí svou partii, to bude na dlouhé rozbory a dodatečný článek.

22.45

Z Matějovy partie aspoň malou kombinaci, ať má taky nějakou ukázku. Vít Ausperger je chudák, pořád hraje s našimi a pořád mu sem dávám prohrané partie.

23.00

K té vodě jsme nakonec šli jen tři (Holáskovi), celkem čistá, celkem teplá, u hráze spousta malých žabek.

23.30

Z mojí dnešní partie zatím jen tři diagramy:

 
Tady je jezdec nedůstojně na h8 skoro chycen.

Ale ještě stihl doběhnout na a1 chytat pěšce.

Tam pak hrdinsky padl a soupeř si stihl postavit dámu o tempo dřív, přesto ještě remis!

A pokud se ptáte, jestli to bylo studiově bezchybné, ne, nebylo. 😉

úterý 0.25

Poslední dnešní ukázka je od Soni, se silným soupeřem nezvládla zahájení, ale pak se děly věci!

Ráno je Fischerák, ale plánujeme hrát jen já s Vojtou.

8.55

Fischerovy šachy na chess-results.

14.00

Fischerák je za námi, Vojta zahrál slušně, 4,5 bodu, já jsem skončil na 3 (ze 7), soupeři hráli dobře a v rychlém časovém tempu mě v konkrétní hře přehrávali.

15.45

Na onlinu budu já s Kadeřábkem, Soňu čeká těžká práce s Müllerem, Vojta a Matěj mají Purkyta, resp. Žítka, to jsou dlouholetí účastníci, ale hrát se s nimi rozhodně dá, Tomáše čeká Holeš (s tím měl dost práce Vojta), Sam má konečně soupeře bez ratingu.

20.40

Remízové kolo, bohužel ne u všech, prohráli Sam a Matěj.

Sam už konečně narazil na rovnocenného soupeře, větší chyby nedělali, postupně měnili, až vznikla věžovka, kde měl soupeř h pěšce, ale s odříznutým králem ho prosazovat nemohl ani náhodou. Jenže Sam krále pustil z h1 až někam na sedmou řadu a bylo po naději.

Tomáš měl silnějšího soupeře a tahali zhruba kolem rovnováhy, bál jsem se, že koncovka J x S s asymetrickými pěšci na obou křídlech bude špatná, ale černý si nechal střelce sebrat, bohužel měl za něj dva spojené pěšce, což jako kompenzace stačilo, remis.

Soňa hrála s nepříjemným Müllerem (ráno jsem s ním prohrál ve Fischeráku), ale blokovaná pozice jí sedla, rozvíjela tlak na soupeřovu velkou rochádu; jak došlo k remíze, to jsem zatím neviděl.

Naopak Vojta Purkyta nepřehrál, sice tlačil, ale vždy znovu to šlo jen do výměn - až do symetrické pěšcovky.

Matěj hrál blokovanou pozici dlouho slušně, ale pak jsem s hrůzou viděl, jak se zoufale brání celé armádě černých figur, to nešlo.

jsem s Kadeřábkem hrál takovou oboustranně pružnou pozici, kde ani jeden nemůže projevit nějakou aktivitu, protože by se mohl oslabit. Bohužel jsem pak udělal několik zbrklých rozhodnutí, dnes mi to fakt nesedělo, a zoufale jsem držel jakousi polopevnost, jen osamocená dáma otravovala v táboře bílého, naštěstí soupeř v časovce zopakoval pozici třikrát, byť tomu úplně nechtěl věřit.

Pikantní tedy je, že jsem dvakrát po sobě úspěšně reklamoval remízu trojím opakováním pozice (nikoliv tahů!), teda, včera soupeř hned souhlasil s remízou, takže se to ani nerekonstruovalo. Připomeňme tu správný postup: pokud potřetí opakovaná pozice vznikne až po mém tahu, tah neprovedu, jen ho zapíšu do partiáře a oznámím rozhodčímu, že hodlám ten a ten tah zahrát. Provedením tahu bych se možnosti reklamovat zbavil. (Vzpomínám, jak kdysi Honza Smola coby rozhodčí pravil: "Tak ho zahrej!" 🙂 )

20.45

Časově se blížíme do půlky (čtvrtý den bude za námi), kolo už bylo dokonce páté. Stav je momentálně tento: já 3,5, Soňa 3, Vojta 2,5, Matěj 2, Tomáš 1,5, Samuel 0.

22.40

Tomášova partie obsahuje oboustranné chyby, ale jsou tam velmi poučné momenty:

23.20

Soňa silného soupeře přehrála, ale neměla dost tvrdosti hrát to na výhru:

23.50

A konečně i moje ukázka (ke 2. - 4. kolu se určitě někdy vrátím), bylo to dost nalevačku, ale zaťal jsem se a remízu vydřel:

středa, 11.30

Poločas, zakládám nový článek.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *