Šachový klub Ústí nad Orlicí

V klubovně bez oddechu

Čtvrteční podvečer, kdy v DDM kroužek nebyl, jsme využili k dalšímu tréninkovému turnaji mládeže. Navíc ještě přijel na trénink Matěj Kobr a partií Kokula – Pokorný J. (0:1) se dohrával oddílový přebor, takže spolu s rodiči a dalším doprovodem bylo zase jednou v klubovně příjemně těsno.

Turnaje se zúčastnilo 12 hráčů (z toho 2 třebovští), Marian se objevil až o hodinu později a nehrál. Výsledky najdete na chess-results.

Bez Mariana turnaj ovládl Tomáš s Ondrou, Ondra ho ve vzájemné partii jasně porazil, ale pak prohrál s Martinem Dlouhým a pomocné měl nakonec o fous horší.

Martin prohrál se svým mladším bratrem (viz ukázka) a párkrát utekl hrobníkovi z lopaty (s Markem, se Sašou), ale 5/7 se počítá.

Většina hráčů se seřadila mezi 4 a 3 body, měl jsem radost, že se chytil Marek, obecně už se hrály slušné šachy, žádné začátečnické popotahování, nováčci by se chytali dost těžko.

Ani poslední tři, byť skončili s výrazným odstupem, nehráli zle, třeba Dan držel v prvních dvou kolech zcela vyrovnané pozice proti Tomášovi a Matějovi. Letošní nováček Tonda se dočkal bodu, neskončil poslední, ale hlavně i jeho partie měly hlavu a patu.

Neměli jsme tentokrát čas na trénink taktiky nebo vzorové partie, ale spousta lidí se hlásila, že doma řeší a přehrávají, Saša dokonce zvládla většinu Morphyho partií, co jsem posílal, a chce další, bravo. Pošlu, ale musím na tom dělat.

Připomínám tady, co dával k lepšímu nestor českých trenérů Evžen Gonsior: když prý dal svěřencům na týden dávku partií (snad šlo o sto miniaturek nebo něco podobného), hlásil se jeden, nějaký Martin Petr, asi za tři dny, že už to má a kde že jsou další. Není divu, že právě z něj pak vyrostl velmistr. (Sám Martin Petr to popírá, ale jestli to nedělal, určitě to dělat měl!)

Prostě tentokrát jsem měl radost, čtyři hodiny jsme naplno hráli a je vidět pokrok. My do toho Harrachova za rok pojedem.

Drobné občerstvení přinesla paní Palánová, děkujeme, tradice paní Píšové žije.

A Vítek přečetl asi půlku Eldesta.

Ukázku mám jenom jednu, trénovali jsme s Matějem Kobrem, takže jsem další pozice nenasbíral.

Fotky ode mě:

A fotky od Honzy Pokorného (i z tréninku a oddíláku):

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *