Šachový klub Ústí nad Orlicí

Fabrika plná škol

Přebor družstev škol v šachu, krajské kolo, Svitavy, 24. 1. 2024

Ke školám mám(e) nostalgický vztah, vždyť s náborem do kroužku jsem začal kdysi na gymplu a za ty roky jsme měli několik skvělých generací, školy jsme hráli po celou tu dobu. Kde jsou ty časy, co jsme ještě s Ivošem Dvořákem dělávali kvalifikaci na ZS Komenského …

Krajské kolo má svou specifickou atmosféru, v jednom sále hraje republiková špička i amatéři, kteří se to naučili o přestávce, aby doplnili tým. Přijedou zkušení trenéři, ale i nezkušení kolegové pedagogové, kteří zažívají takový turnaj třeba i poprvé. Limit na postup je zcela šibeniční, takže většina týmů hraje bez nervů jen pro radost ze hry a z volného dne uprostřed týdne.

A to všechno se po dlouhá léta vejde do svitavské Fabriky a všechno to zařizuje neúnavný Dolfa (Adolf Krušina), kde bychom bez toho v kraji byli … Letos měl zvláštní motivaci, vánoční turnaj byl na poslední chvíli zrušen kvůli státnímu smutku, určitě měl tehdy nakoupenou spoustu cen, tak aspoň že ty školy vyšly.

A byl to opravdu zase svátek šachu, hrálo tu 54 týmů, to jsme i s náhradníky někde kolem 240 hráčů, a to připomeňme, že dvě nižší kategorie mají svá okresní postupová kola, jinak bychom se dostali ještě na mnohem vyšší čísla! Vidět ráno tradičního hada od vlaku, odhadem 150 metrů dlouhý průvod procházející městem, je pohled mimořádný.

Výsledky najdete na chess-results.

První stupeň vyhrála Litomyšl tažená bratry Dlouhými z České Třebové, druhá byla Přelouč, to jsou převážně kluci ze Železných hor, těsně za postupem skončila Nekoř, ta má ty malé děti opravdu skvělé.

Druhému stupni dominovaly tři týmy, tam šlo opravdu o každý půlbod, radoval se nám známý gympl Lanškroun, druhý byla gympl Dašická Pardubice (to jsou zase Železné hory), třetí Hlinsko s mistrem světa Bouškou (ale i další hráči mu sekundovali skvěle!).

A ve středních školách to favorité zvládli o parník. Gymnázium Dašická, to jsou hráči družstev dospělých, na první Jareš, mj. vítěz openu v Mistrovicích nebo Memoriálu Oldy Hájka, Juchelka, Třasáková, to jsou hráči družstev dospělých, ještě na čtvrté Nešpůrek, který mě teď ve družstvech porazil, možná bych jim mohl dělat náhradníka. Druhé Svitavy, to je taky generace, se kterou se setkáváme v soutěžích družstev. Třetí gympl Mozartova by potřeboval ke dvěma tahounům ještě nějakou oporu.

Tomu my jsme se rovnat nemohli, takže jsme mohli hrát úplně v pohodě.

Nejdřív ale pár perliček mj. rozhodcovských.

O jednu se postaral středoškolák, který se krátce po zahájení kola rozhodl potupit soupeře tím, že si postaví ke své dámě ještě tři další, a po mně je jako po rozhodčím postupně požadoval. Na to má plné právo, ale kde je brát, když se všude ještě hrálo? Nakonec jsem jednu splašil na šachovnicích prvního stupně, ale jen co jsem spatřil pochod dalšího pěšce a lesk v očích vítězícího hráče, honem jsem preventivně sháněl další dámy až někde na opačné straně sálu. Trolling soupeře se stal hlavně trollingem rozhodčího.

Pak vznikla sporná situace, když jsme v kat. 6-9 hráli s Horní Čermnou. Na první Cimprich přehrál Vítka Růžičku, na druhé naopak Matěj Křížek stál na výhru proti Večeřové. Jenže tradičně spáchal blundr, v pozici s těžkými figurami přehlédl nějaké Dxf7+ s matem v dalším tahu. Diváci to viděli, ale viděl to taky Lukáš Cimprich a radostně na tu možnost upozornil. Bílá sebrala, Matěj sebral králem, což byl nemožný tah, bílá reklamovala, ale Matěj se přitom ohradil proti zásahu Lukáše. Jakožto zaujatý rozhodčí jsem se zachoval alibisticky, došel jsem pro Dolfu, ten došel pro Jirku, ten už moc neměl pro koho dojít. Nakonec byl přijat můj návrh, aby se partie dohrála (Hanka by ten banální mat viděla i tak) a aby byl Lukáš jen přísně napomenut. Ten se pak zachoval více než fér, svou vyhranou partii s Vítkem vzdal, aby nám to nějak kompenzoval; byla to jeho jediná prohra v turnaji.

Třetí kuriozitu jsem pak našel na twitterovém účtu kolegy Štěpánka
“Týpek se mě ptá:  ‚Čus, s kým hraješ?‘
‚S nikým, jsem učitel.‘”
To mně se už nestane, ne že bych pořád nevypadal mladě, ale jsem na to příliš profláklá postava.

No a co tedy my?

V kategorii 6. – 9. tř. jsme chtěli postavit stejný tým jako v okrese, ale pro nemoc vypadl David Hanák, takže jsme hráli bez náhradníka. Mezi ratingovými favority jsme sice nebyli, ale nějakou tu kvalitu přece jen máme, dlouho se nám docela dařilo. Zahráli jsme si i se třemi z prvních čtyř týmů, bohužel dvě z těchto utkání nastala až v posledních dvou kolech a to je v olympijském systému průšvih, vysoké prohry v závěru už se nedají dohnat. Nakonec tedy 8. místo, 13,5/28, podle průběhu bychom patřili někam na šesté.

Vít Růžička (3/7) se viditelně zlepšuje, na jeho šachy se už dá koukat, časy nepřipravených huráútoků jsou snad pryč, zřejmě fakt na trénincích během četby beletrie něco i jedním uchem pochytil. Zahrál si s krajskou špičkou, kladl slušný odpor Petríkovi, téměř vyrovnaně stál s Pusztaiem. Matěj Křížek (1/7) v plné míře doplatil na svou starou nemoc, totiž přehlížení materiálu v pěkných pozicích, tohle zkušení soupeři neodpouštějí. Jan Skubi (3,5/7) měl tříbodovou šňůru na začátku, pak už silné soupeře nezvládl. Antonín Šolc (6/7!) dokázal proti soupeřům bez ratingu nasbírat spoustu bodů, na hráče mimo kroužek a bez větších turnajových zkušeností skvělý výsledek!

Do kategorie SŠ jsme postavili dvě družstva, to první s nějakými závodními zkušenostmi (byť na můj kroužek chodí jen jeden), to druhé bylo složeno převážně z hráčů vyšších ročníků, co hrají nejspíš tak o školních přestávkách (jen Radek je mladší a trénuje).

Družstvo A mělo slušný start, tři výhry ze čtyř, jen se Třebovou jsme těsně prohráli, zato jsme smázli Litomyšl 4:0 a nebezpečné Jevíčko 3:1, v tu chvíli jsme byli čtvrtí. Pak ale přišlo to, co nechcete: po prohře s Dašickou jsme dostali Mozartovu a strmý pád jsme nezastavili ani v posledním kole se SŠ Delta. Poslední kola se tu prostě zvládat musejí. Takže až 10. místo, 14,5/28, to je vzhledem k průběhu zklamání, vždyť třeba Litomyšl skončila pátá … Odehráli jsme silný turnaj, hráli jsme se čtyřmi týmy z první pětky.

Dominika Šmajzrová (3/7) si zase po roce zahrála s krajskou špičkou, výkon i hra slušné, závěrečný trojboj Jareš, Lihotský, Šulcová stál za to. Tomáš Holásek (4/7) zahrál nad očekávání; v 5. kole měl poraženého Juchelku (!!), ale s pár vteřinama na hodinách dal partii za remízu, věčná škoda! Eliška Sysrová (3,5/7) přišla na gympl z Letohradu, konečně nějaká posila. (Kdysi za nás hostovala v mladších žácích.) Šachy umí, jen je vidět menší herní praxe a potíže při nedostatku času. Vojtěch Eliáš (4/7) už dávno na kroužek nechodí, ale něco si pamatuje, pro mě příjemné překvapení.

Družstvo B na začátku dostalo 0:4 s Lanškrounem, ale ve druhém kole naopak 4:0 porazili pedák z Litomyšle. Taková houpačka se opakovala i v dalších dvou kolech – na přední týmy neměli, ale rozhodně tu nepatřili k nejslabším. V dalších kolech už to bylo vyrovnanější, ale bohužel nezvládli poslední velmi hratelné kolo s Mozartovou B, a jak už jsem psal, prohry v závěru tenhle systém neodpouští. Takže 17. místo, 12,5/28, nějaký bod navíc by tomu slušel líp.

Jaroslav Škrobánek (2/6) při posledním účinkování důstojným lídrem týmu, jasně že soupeře s ratingem přehrávat nebude. Jakub Křivka (3/7) hrál naopak poprvé a velmi pěkně. Radek Hornych (2,5/4) si zahrál o něco méně, ale bodoval nadprůměrně. Jakub Šimon Roškanin (3/7) hrál všechno, nevyužitá šance ze 6. kola (nedal jednotažec) zamrzí. Jakub Kleisl (2/4) se střídal s Radkem a dodával týmu náladu.

Ještě doplňme, že za SŠ dopravní Česká Třebová hrál na třetí desce Ondra Hejda (3,5/7).

Takže už jen tradiční závěrečný dotaz: proč všichni nechodí na kroužek a nehrají za Ústí?

Příští rok nám družstvo velkých posílí o generaci současných kvartánů a malí už nedočkavě čekají na budoucí nadějné primány, kterým rádi svěříme první desku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *