Šachový klub Ústí nad Orlicí

Postavili jsme jedenáctku, ovládli dvanáctky

3. kvalifikační turnaj KP mládeže, Pardubice, 27, 1, 2024

Po delší době zase pořádný turnaj pro všechny. Trochu jsem doufal, že vytvoříme velikou výpravu se spoustou zkušených hráčů a několika nováčky, ale někteří častí účastníci nemohli a naprostý nováček byl jen jeden. Z přihlášených dvanácti pak ještě vypadl Honza Skubi; uvědomil jsem si přitom, že když někdo vypadne na poslední chvíli, jsem z toho zklamanější, než kdyby se prostě nepřihlásil.

Na velmi podobném turnaji jsme byli před měsícem a půl, tam jsme senzačně přivezli dvě první místa (Dan Dušánek a Saša Dudlová).

Zvláštní bylo naše rozložení do kategorií: při neúčasti bratří Dušánků jsme nepostavili vůbec nikoho do desítek ani do čtrnáctek. Naopak dvanáctek krásných pět, v šestnáctkách a nejstarší kategorii po třech.

Pořadatelé ze Železných hor ještě rozšířili hrací místnosti o další salónek, kam umístili desítky, takže navzdory účasti cca 170 hráčů nepůsobil Dům techniky nijak přeplněně.

Výsledky jsou na chess-results.

HD12

Téhle kategorii jsem se logicky věnoval nejvíc, protože je pro nás nejslibnější. Podle očekávání se hned tři naši zástupci od začátku zapojili do boje o přední místa a vydrželi tam až do konce. Nejdřív to vypadalo opět na Sašu, před posledním kolem se na první šachovnici dostal Vilda a nakonec byl nejlepší z našich Marian.

Marian Pokorný hrál delší náročné partie a hrál je dobře, na jindy častou zbrklost téměř nedošlo. Taky se mu nejdříve vyhli největší favorité. Až v pátém kole měl velmi namále s Horáčkem, ale prohranou koncovku zázračně zachránil. Prohra ho dostihla až o kolo později, s Martinem Dlouhým už párkrát vyhrál, ale v téhle partii měl iniciativu soupeř a uceleným výkonem si došel pro výhru, která rozhodovala o vítězi turnaje. V posledním kole Mariana čekalo derby se Sašou a zvládl ho lépe, nastoupil po g sloupci, proobětoval se přes g5 a těžkými figurami matil. Celkové stříbro i předvedená hra jsou velmi pěkné, má taky nejvyšší pomocné hodnocení. 5,5/7, 2. místo

Vilém Popel minule nemohl, takže jsem byl zvědav, zda bude i on držet krok se špičkou, a bylo to tak! Ve druhé, kole teda dal Horáčkovi figuru už v zahájení, ale pak rozjel šňůru vítězství včetně partií s Chmelovou a pěkně hrajícím Ždímalem (tam teda taky obracel nějakou materiální nevýhodu). Až v posledním kole nestačil na Martina Dlouhého, tam to bylo až příliš jednoznačné. Ale celkově prostě výborný dojem, ucelená hra, už žádné začátečnické šachy, logické tahy, slušná technika. 5/7, 4. místo.

Saša Dudlová na mě udělala zpočátku asi největší dojem promyšlenou hrou, ten letošní pokrok je opravdu markantní. Souboj titánů s Horáčkem budu mít v ukázkách, to byl opravdu zážitek. Varováním jí mohlo být čtvrté kolo, kdy příliš exponovala lehké figury, o jednu přišla a až soupeřovo přehlédnutí dámy jí pomohlo. S Martinem Dlouhým pak dokonce přehlédla mat na první řadě a závěrečná prohra s Marianem ji stála stupně vítězů. Shrnuto – moc hezký herní projev s několika výpadky v závěru. 5/7, 5. místo, 1. dívka.

Daniela Kašparová se dlouho moc nemohla chytit, ztrácela materiál, porazila jen našeho Matěje Peterku. To byla škoda, protože její optimistický přístup by si úspěch zasloužil. Naštěstí se pak dočkala v 5. a 6. kole, zaútočit na krále už umí, takže výsledek solidní a soupeři vcelku silní, na to, jak hrála vzadu. 3/7, 23. místo, 4. dívka.

Matěj Peterka vyjel na svůj druhý turnaj, vzal s sebou i tatínka. Minule se mi jeho hra líbila, takže mě mrzelo, že se dnes dlouho nemohl chytit, napravil to ale finišem 3/4. I jeho šachy už mají logiku, figurky staví slušně a přehlíží je jenom občas. 3/7, 25. místo.

Celkově je tohle tedy naše královská kategorie, tady můžeme zažít, jaké je to válcovat krajskou konkurenci, opravdu nepamatuju, že bychom někdy takhle vládli. Tři hráči v první pětce, a to naprosto po právu. Další se s nimi pak mohou vytáhnout.

A celkově tady vládne východ kraje, z prvních sedmi je tam jednou Moravská Třebová a jinak náš okres. Vítězství se konečně dočkal Martin Dlouhý z České Třebové, dnes opravdu zaslouženě.

HD16

Zkušení Vítek s Matějem, doufal jsem, že se třeba někdo z nich utrhne směrem k postupu, a nováček Vojta na svém prvním turnaji.

Matěj Křížek měl za sebou nevydařené vystoupení na školách, tady taky nezačal nijak extra, bodoval jen s našimi, jinak prohrával, ale v závěru přece jen něco udělal a dotáhl se na 50%, od postupu je to ovšem daleko, špička je jinde. 3,5/7, 23. místo.

Vojtěch Svatoš začal chodit na kroužek nedávno a vyjel s námi vůbec poprvé. Debutovat v šestnáctkách není žádný med, ale prý hraje na lichessu, sleduje youtubery apod., a i tady něco udělal, dokonce v závěru předstihl i Vítka. Tři body není vůbec špatný start. 3/7, 30. místo.

Vít Růžička naopak začal dobře, zahrál si vepředu, však jsem ho chválil za pokrok, který byl na školách vidět, ale pak nastoupilo retro, malá soustředěnost, víc zájmu o knížku než o hru a byl z toho výsledek dost podprůměrný. 2,5/7, 35. místo.

HD18-20

Matěj měl hrát vepředu, Tomáš uprostřed, Vojta vzadu. Nakonec to tak nějak i bylo.

Matěj Kobr bohužel náš kroužek dávno přerostl, resp. ti další mu nestačili, takže vlastně vyrůstá izolovaně od naší mládeže a jen sem tam se s ní ještě potká na turnaji. Na turnaji měl patřit ke špičce, v podstatě jako jediný z našich už hraje dospělé šachy, ale přece jen jsem nečekal úplné zázraky, jeho styl je postavený na hru na výdrž a rychlé tempo mu nedělá dobře. To se taky ukázalo ve druhém kole, když se Zahradníkem, což býval hráč tak o fous lepší než náš Tom, jenom držel remízu v blokované pozici. Potom bodoval (mj. porazil Kubu Nešpůrka, a to je hráč, který poráží i silné dospělé 🙂 ), dostal se dopředu, tam nestačil na největšího favorita Rudu Juna a v předposledním kole jen remizoval s mladším Robertem Junem (mimochodem jak s ním, tak se Zahradníkem remizoval i minule). Přesto mu výhra v posledním kole stačila na bronz, pomocné měl veĺmi vysoké. Pěkný úspěch a další herní praxe. 5/7, 3. místo.

Tomáš Holásek tu patří k nejmladším, ale ne k nezkušeným. Hrál docela solidní šachy, několikrát dlouhé partie, narazil i na silnější soupeře. Bohužel na ně pak narážel až do konce, prohrát se Šlosarem a dostat Rosťu Juna, to je krutý los. Výsledek 2/7, 28. místo hře úplně neodpovídá.

Vojtěch Eliáš nechodí do kroužku už roky, ale aspoň školních akcí se účastní, a ty středeční Svitavy se mu tak zalíbily, že s námi vyjel i teď. Samozřejmě, hráčů jeho úrovně v osmnáctkách moc není, takže prohrával a bojoval pak vzadu, ale tam nakonec něco udělal a má stejně bodů jako Tomáš, fajn. 2/7, 31. místo.

Ukázky

Vesměs z kategorie dvanáctek, kterou jsem sledoval nejpečlivěji. Chudák Jan Horáček tady vystupuje často v úloze tragéda, ale to je jen tím, že ty dramatické partie hraje – a jak ukázal i tady, do úplné špičky patří.

Pár fotek poslal Ivo Prax:

Ostatní jsou ode mě:

One thought on “Postavili jsme jedenáctku, ovládli dvanáctky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *