Šachový klub Ústí nad Orlicí

Za delší konec

ŠK Litomyšl – ŠK Ústí nad Orlicí A 3,5:4,5

Fakt nepamatuju, že bychom Litomyšl kdy měli doma, ale proč ne, jede se tam jen chvilku, místnost mají jen pro sebe, vaří se tam čaj a kafe, to bývají pohodové zápasy.

Litomyšli se letos dost slušně daří, v tabulce byli jen kousek pod námi, ale trochu je to tím, že mají obehraná zadní družstva, proti kterým bodovali. Když nastoupíme, mělo by to jít.

A taky jsme nastoupili, kromě mimoústeckých vlastně v základu. Dorazili jsme vzorně synchronizovaně, když jsme se navzdory odlišné trase seřadili na kruháči v Litomyšli těsně za sebe.

Domácí stejně jako minule bez Šnevajse a Nešpora, jenom podívat se na chvíli přišla Lucka Bartošová se starším dítětem.

Hrálo se bojovně, ale ne zas urputně. Pro diváky to musel být pěkný zápas, kde jsme celkem v pohodě došli k vítězství; vždycky, když se něco pokazilo, měli jsme dostatečnou rezervu na jiných deskách.

Nejdřív, ale to už bylo skoro půl jedné, remizoval Martin Šmajzr, už v koncovce. 0,5:0,5

Do vedení nás dostal Petr Jániš0,5:1,5

Vaškova prohra zase znamenala vyrovnání. 1,5:1,5

Potom (nebo předtím?) remízoval Kuba2:2

Dlouho v koncovce pak přidal půlku Jarda. 2,5:2.5

Pak jsem to vzdal . 3,5:2,5

Ale to už jsem věděl, že je to jedno, protože Martin Poslušný a Vlasta nemohli nevyhrát, což taky postupně potvrdili. 3,5:4,5

1. Lukáš Jirsa – Martin Šmajzr

Hra čtyř jezdců, v pozici s malým centrem bílý nic neměl. Martinovy pokusy o iniciativu ale vedly jen k výměnám a nakonec blokované remízové věžovce.

1/2

2. Pavel Holásek – Martin Daniel

Nevím, co to je, ale v letošní sezóně jsem ještě nevyhrál. Dnes jsem se ale cítil dobře, soupeře jsem na dámském křídle pomalu přehrál, navíc si vlezl do dlouhé časovky. A potom vlastně nevím, co se stalo: na minutě začal hrát na druhé straně, musel jsem se bránit, myslel jsem, že jsem všechno vykryl, jenže po 40. tahu jsem zjistil, že je to úplně na odpis. Triumf protihry černého.

Tady jsem byl naposledy spokojen. Po 28. … Jh5!? s dalším f4 jsem se začal bránit …

… a tady po kontrole mi soupeř zahrál 41. … Vg3! a zbytek bylo utrpení. 0:1

3. Martin Zeman – Václav Grundman

Vašek to měl dnes celé nějak nalevačku. Najdorfa sehráli dost neteoreticky, bílý se nikam nehnal, ale v pozici s dírou na d5 měl pořád víc ze hry, a to i po výměně dam, černý měl různé pěšcové slabiny, bílý si držel iniciativu. Před kontrolou si ještě Vašek vlezl do koňské vidle a ztratil kvalitu, to se nepovedlo. 1:0

4. Vlastimil Hrobař – Peter Petrík

Vlasta byl nucen vyvracet vlastní výstavbu v Carokannu. V Panovově útoku přetáhl c4-c5, pak vznikla pozice s izolákem černého, ale dost netypickou výstavbou obou hráčů. Černý se pak snažil o aktivitu na královském křídle, ale nepohlídal si krytí figurek a pozice se mu rozpadla:


25. … Vf8? 26. Jf4 Vidle na e6 a h3. 26. … Sf7 27. Jxh3 Dh6 28. Jf4 g5? 29. Jxd5 +-

Útok bílého černý ještě ustál, ale koncovka bez tří, dokonce pak bez čtyř pěšců byla jasná, byť se hrála nejdéle ze všech partií. 1:0

5. Karel Bartoš – Jakub Netušil

Kuba se opět rozhodl, že si zahraje černými, a musel čelit své vlastní londýnské zbrani (teda s Jc3, to se jmenuje Rapport-Jobava, nebo jak?). Hrozily nějaké divočiny a od začátku hráči ztráceli čas, ale pak to výměnami postupně uklidnili a Kuba měl volnější hru v nějaké pozici s těžkými figurami a jedním koněm na každé straně. 

Kubu určitě musí mrzet tahle pozice, kde by 30. … Dh1+! vedlo do vyhrané koncovky. Naopak 30. … Dxc4? 31. Dd8! dalo bílému protihru a partie skončila za pár tahů věčňákem. 1/2

6. Petr Jániš – Jiří Šváb

Odmítnutý královský gambit, kde bílý poztrácel pěšce královského křídla, ale zato měl pěšce centrální, pěknou dvojici střelců a hlavně: černý včas nerochoval.

Tuhle pozici jsem už považoval za přivyhranou pro bílého (comp si to nemyslí). Další obrana černého ale byla dost riskantní …

… a tady už černý rezignoval na zachraňování koně, mohl totiž hrát 18. … Vg6! 19. Dxb7 (ne však 19. hxg4? Vxg4+ a věčňák po polích g4-h4!) 19. … Jh6+ 20. Kh2 Vd8 a ještě se nějak držet, ale zahrál jen 18. … 0-0-0? a po 19. hxg4 už šlo jen o to nepustit černého k odkopanému bílému králi. 1:0

7. Jaromír Odstrčil – Martin Poslušný

Sicilka s 2. c3 Jf6, kde byl Martin ze zahájení bez problémů a naopak bílý se dopustil dosti zásadního přehlédnutí:

15. Jbd2?? Jf4 a dáma nepokryje zároveň d3 a f2, což je nejen pěšec, ale ještě kvalita.

Potom se ale Martin nedostal k dokončení vývinu, čelil nepříjemným hrozbám a kvalitu dal zpátky, naštěstí pak ve věžovce soupeře přehrál podruhé, tohle už byla pohoda:

Po nějakém marném odporu bílého 0:1.

8. Jaroslav Volf – Libor Horák

Carokann s Jf6 Jxf6 exf6, kde jsem si říkal, jak si Jarda hezky soupeře navádí do koncovky s převahou 3 na 2 na dámském křídle. Objektivně to byla asi rovina, ale čekal jsem, že zkušenost se prosadí.

Tohle se asi dá ještě nějak zkoušet (ale jak?), po 36. g4?! se černý zbavil dvojpěšce a partie došla do remízy. 1/2

Na rozbor jsme nakonec ani nešli, béčko nám uteklo.

Mýto nezaváhalo ani proti Rapidu B, druhá je stále Chrudim po těsné výhře nad Polabinami E. Chotěboř je těsně za námi po vítězství v Poličce a Lanškroun B po vzájemné výhře utekl Letohradu.

Za dva týdny jde do tuhého, přijede Chrudim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *