Šachový klub Ústí nad Orlicí

O družstvo víc

KSDŽ, 2. turnaj, Polička, 17. 2. 2024

Nejnižší soutěž žákovských družstev se hraje dvoukolově, první turnaj proběhl v lednu v Lanškrouně, postavili jsme tam jedno družstvo a to skončilo čtvrté.

Když jsme ve čtvrtek dávali dohromady, kdo vlastně pojede, nejdřív to nevypadalo ideálně, hlásilo se šest lidí, ale Pokyn sehnal telefonicky Filipa Skubiho a přemluvili jsme nerozhodného Davida, takže jsme dali konečně po letech zase dohromady dvě družstva. Znamená to, že na turnaj vyjelo osm lidí, ačkoliv nemohlo hrát šest hráčů základu KPDŽ ani junioři. To už je zase slušná základna.

Tím pro mě ovšem začaly hodiny a hodiny stresu. Nejdřív jsem pořád dokola čekal mail nebo telefon, kdo ze sestavy vypadne, potom jsem se ještě obával, jestli rychlík nebude mít zpoždění a stihneme ve Svitavách přípoj.

Ráno jsme se v hodinu H sešli … v šesti lidech, naštěstí další dva dorazili o pár minut později taky. Vlak měl podle elektronické desky 7 minut zpoždění, při příjezdu už jen 5, po cestě do Třebové to stáhl na 2 … a ve Třebové stál, stál, nerozjížděl se, znova to zvedl na 5, na informační obrazovce ve vlaku už informace o dostupném přípoji v 8.03 zmizela … ale ty dvě minuty počkal, uf.

Pak už jsme si mohli v klidu užívat turnaj. Přijelo velmi pěkných 15 družstev, vesměs z východní části kraje, to už je skoro tradice. Jedno družstvo hrálo ve třech, jedno dokonce ve dvou, to už potom znamená trochu nerovné podmínky, zvlášť v posledních kolech (Svitavy D se díky tomu vyhouply pěkně dopředu, pomohlo to i našemu céčku; naštěstí celkem o nic nejde). Hrálo se relativně rychlým tempem 2 x 15 min + 5s/tah, pomalé hráče jako Vildu a Marka jsem varoval, ale stejně s tím měli potíže. Hodnocení olympijsky, tedy šlo o skóre.

ZŠ Na Lukách má trochu modernizovaný interiér a další překvapení mě čekalo při cestě pro svačinu, najednou se mi v cestě objevila Billa, ta tam nikdy nebývala. Šel jsem ovšem loajálně jako dřív do Coopu.

Váhal jsem, jak družstva sestavit, David by patřil do toho lepšího, ale nechtělo se mi nikoho z mladších vyšoupnout, nakonec jsem nechal sestavu jako minule, tedy družstvo Ústí B tvořili Vilém Popel, Marek Dušánek, Daniel Dušánek a Antonín Palán, nové družstvo Ústí C vedl David Hanák, za ním hráli Daniela Kašparová, Matěj Peterka a Filip Skubi.

Začátek nebyl ideální, béčko hrálo nerozhodně s Poličkou C a céčko na prvním stole čekal budoucí vítěz Litomyšl, aspoň bod jim vzali. Ve druhém kole béčko zle narazilo s nakonec třetím Lanškrounem C, naopak céčko přejelo Svitavy C (dívčí družstvo hrající ve třech) a bylo v tabulce vysoko nad béčkem.

Béčko pak začalo vyhrávat, tři zápasy zvládli v poměru 3:1 a sunuli se tabulkou vzhůru, céčku se dařilo střídavě a drželo se asi dvě místa za béčkem.

Poslední dvě kola pak ukázala, v čem je ošidnost švýcaru družstev v kombinaci s olympijským systémem a kontumačními body. Béčko dostalo v předposledním kole suverénní Litomyšl a po prohře 0:4 se ocitlo právě v pozici posledního družstva, na které vyšel kontumační výsledek 2:2 (jinak by mohli dostat někoho slabšího a výhrou v posledním kole se zase dostat vzhůru).

Naopak céčko dostalo v předposledním kole snadné sousto v podání Poličky D (pouze dva hráči) a v posledním se parádně vytáhli na Moravskou Třebovou, takže je z toho velmi úspěšné vystoupení.

K dovršení smůly béčka se ještě při vyhlašování ukázalo, že systém nepřidával za kontumaci dva body, ale nulu, takže byli vyhlášeni ještě o něco víc vzadu; ale nemá cenu se tím nějak trápit, stalo se. (Ve výsledcích už je to správně. Trochu to ale narušilo průběh, protože družstva po kontumaci pak dostávala lehčí soupeře.)

Výsledky najdete na chess-results

Družstvo C dosáhlo nečekaného 4. místa ziskem 16/28. David skvěle zvládl první desku (5/7), Danča to měla těžké na druhé (2/7), Matěj potvrdil stoupající výkonnost krásným výsledkem na trojce (4/6 + 1k), Filip se ctí zvládl čtyřku (2/5 + 2k).

Družstvo D tedy skončilo až na 9. místě (13/28), trochu vinou losu, trochu kvůli několika drobným výpadkům. Vilda hrál na první proti některým velmi silným hráčům (Petrík, Knízner), škoda pomalého rozjezdu (2/6). Marek, Dan i Tonda dosáhli 3/6. Hra, pokud jsem viděl, nebyla tak špatná.

Zajímavou teorii pak rozvíjel myslím David, totiž že kdyby tam hrálo naše áčko, skončilo by šestnácté, naopak případné déčko mohlo být první! (Ty mocniny, to jsou lákavá čísla!)

V turnaji jinak dominovala Litomyšl, to je “áčkové” družstvo, a Polička B s týmem výrazně starším než ty naše.

Ceny byly moc pěkné, ještě poslední hráči mohli brát velkou čokoládu. A tradičně fajn je poličský bufet.

Později ještě bude vyhlášeno souhrnné pořadí po dvou turnajích.

Protože jsme do odjezdu vlaku měli hodinu a půl času, ještě jsme se prošli kolem hradeb a přes historické centrum.

Hlavním pozitivem je pořád to, že jsme dvě družstva postavili a odehráli další dávku partií, které povedou ke zlepšení. Úspěch céčka je k tomu příjemným bonusem.

Ukázku mám jen jednu, ale stojí za to:

Fotky jsem trošku zazdil - omylem jsem nechal místo automatického ostření manuální, jenže jsem o tom nevěděl, takže na většině fotek je zaostřeno na ty vzdálenější hráče.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *