Šachový klub Ústí nad Orlicí

Postupová (záchranářská) výhra

V posledním kole KP – 2 východ nás čekal přímý souboj o první místo, o které chtěli zabojovat naši soupeři z Poličky C. Na zápas nominovali první osmičku, zatímco my jsme byli oproti minulému zápasu se Svitavami o trochu slabší. Zároveň nám ale k výhře v soutěži stačila i remíza. Význam zápasu dokreslovalo i to, že se během něj v hrací místnosti objevili dokonce tři diváci.

Jako první skončil na druhé černými Kuba Netušil, který sebral s Jakubem Stodolou velmi brzy dva pěšce. Soupeř se ještě snažil vytvořit protihru obětí střelce, ale už mu to nepomohlo. Zhruba po hodině a půl vedeme 1:0.

Hosté vyrovnali na osmé šachovnici, kde Martin Buchta bílými s Jirkou Švecem nejen, že získal pěšce na f7, ale zároveň ještě v podstatě vynutil Ke7. Bílý si to potom už v klidu pohlídal. 1:1

Následně skončila na šesté šachovnici partie Davida Schaffera s Bohoušem Glembekem. Na desce jsem zahlédl materiálně vyrovnanou pozici, přičemž černý blokoval izolovaného pěšce d4. Poté došlo k zápletce, jejímž vyvrcholením se stal mat černého na královském křídle! Chvilku potom skončil Honza Smola, který bílými dokázal v koncovce věží a jezdců přehrát Radka Švandu. 3:1 Tady se zároveň sluší podotknout, že oba domácí hráči odehráli za céčko skvělou sezónu. Bohouš skončil v hodnocení jednotlivců třetí (6,5 ze 7) a Honza šestý (6 z 8).

Na trojce spolu zápasili Jarda Volf a Petr Pospíšil. Černý zvolil výstavbu e6 a b6 a následně došlo k taktickým šarvátkám, které vyústily v pozici, kde měl bílý věž, figuru a snad dva pěšce proti trojici lehkých figur, načež se hráči dohodli na remíze. 3,5:1,5.

Poslední potřebný půlbod se urodil na první šachovnici, kde jsem hrál bílými s Adamem Sodomkou. V zahájení jsem se trochu zamotal, ale nakonec jsme skončili v čtyřstřelcové koncovce, která nešla vyhrát ani za jednu stranu. 4:2

V tu chvíli se vzdal na čtvrté Vojta Holásek, kterému se černými královská indická s Ladislavem Navrátilem vůbec nevydařila, a nakonec dohrával bez figury. 4:3

Závěrečným výsledkem se stala remíza Karla Taslara s Janem Smejkalem, když měl bílý izolovaného pěšce d4, zatímco černý měl pěšce a+b. Aktivita byla na straně bílého, což stačilo k nerozhodnému výsledku v partii a našemu celkovému vítězství 4,5:3,5!

Céčku se tedy podařilo ovládnout celou soutěž, když ztratilo jedinou remízu v zápase s Horní Čermnou. Postup céčka zároveň zajišťuje záchranu béčka, které může k závěrečným zápasům nastoupit ve větším klidu.

,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *