Šachový klub Ústí nad Orlicí

Talent, to je naše!

TALENT 2024, Rychnov  nad Kněžnou

O tom, že Rychnov pod vedením Jirky Daniela patří po léta k baštám mládežnického šachu, není sporu. K turnajům, které pořádají, patří i turnaj TALENT věnovaný nejmladším ročníkům. Protože v kalendáři je místo, po letech jsme tam s několika zájemci zajeli.

Včera na superturnaji v Praze, dnes v Rychnově: já si prostě vybírám ta zásadní místa zasvěcená šachu.

Vzpomínám, jak jsem tam byl snad před dvaceti lety a sledoval jsem pětiletého Kubu Půlpána. Byl maličký, nesmělý, místo mluvení spíš pípal, ale hrál neuvěřitelně a vyhrál mezi dětmi o rok staršími. Povídal jsem si tam tehdy s jeho tatínkem, říkal, že se Kuba učí Traxlera, a já si myslel něco o bláznech, kteří zatěžují děti nepřiměřenými variantami … než jsem viděl, jak hraje a že tomu fakt rozumí!

Do dvou aut  jsme nabrali čtyři děti (díky řidičům Natce Kudrnové, paní Peterkové a panu Dušánkovi), všichni už mají nějaké zkušenosti, byl jsem zvědav na srovnání.

Jestli se nepletu, sešlo se tam 34 dětí, pro nás je zajímavá konfrontace jak s Rychnovem, tak třeba s hradeckým oddílem Lipky. Z našeho kraje tu měla početnou výpravu Nekoř, přijely i Zaječice a další.

Kategoriemi nar. 2016, 2017 se zabývat nebudu, tam nikoho nemáme (nevíte o někom?).

Marian Pokorný a Matěj Peterka hráli kat. 2012 – 2013, kde se odehrála jedna desetiminutovka a pak trochu delší partie s částečným zápisem.

Saša Dudlová hrál kat. 2014, ale tam byli jen čtyři, tak je sloučili s kat. 2015, kam patřil Daniel Dušánek.

Trochu jsme měli potíže se zorientovat v systému turnaje, Jirka Daniel v pohodě improvizoval, změnil oproti propozicím počet kol i hrací tempa, pomocné hodnocení nebylo předem jasné vůbec. No dobře, u pohodového turnaje se to snese. Hrálo se všude jen pět kol a tempo u malých 15 +5, u velkých většinou 20 + 5 s povinností zapisovat, dokud hráč nesleze pod 10 minut. Nasazovalo se postaru lístečkovým systémem, nostalgicky jsem vzpomínal na svoje mládí.

Marian svůj turnaj vyhrál systémem start – cíl, asi nejvíc ohrožen byl v prvním kole, kdy začal ztrátou kvality, jinak ale pokaždé vítězil převahou materiálu. 5/5, 1. místo, pohár pro vítěze.

Matěj hrál docela slušně, ale pár chyb udělal a nepomohl mu los, když při zisku 1/4 dostal ne někoho zezadu, ale Mariana na první desce. Pak ještě o pořadí rozhodovala vzájemná partie, což ho odsoudilo až k 8. místu z 8 hráčů, nakonec tedy 1/5. Nevadí, hlavní je, že to byly další cenné hodiny nad šachovnicí.

Saša dosáhla jak několika rychlých výher, tak ztrát v rozhodujících partiích – remízu z prvního kola ukazuju, proti Stříbrnému bylo těch chyb hned několik. 3,5/5 stačilo na 3. místo, první tři byli právě hráči roč. 2014.

Dan prohrál náročnou partii v prvním kole, prohru ve druhém jsem neviděl, potom uhrál 2/3, ale nevyhnul se některým chybám. 2/5, přesné umístění nevím, samozřejmě při odpočítání roč. 2014 by to bylo docela slušné.

Přesnější výsledky a partie Mariana (příp. Matěje) doplním, až to zveřejní Panda na svém webu. Online záznam partií fungoval, proto jsem partie nezaznamenával, ale přenos na webu nebyl. Taky možná ještě bude pořadí družstev.

Moc uceleného jsem toho neposbíral, když jsem něco začal zapisovat, přišel často blundr.

 

2 thoughts on “Talent, to je naše!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *