Šachový klub Ústí nad Orlicí

Trnávka, jak jinak?

Bílá sobota je sice dobou ticha a rozjímání, ale šachy nejsou žádná povrchní kratochvíle, nýbrž činnost povýtce transcendentální, deska, která znamená svět, archetypální zápolení. Takže jsme tradičně jeli do Trnávky.

Naše rodina se tentokrát nevešla do aut, takže jsme vstávali zoufale brzo a jeli vlakem, ve Třebové v klidu v pekárně posnídali, v knihobudce jsem se vybavil Jiráskovou Cestou na konec světa, abych se v těch zapadlých končinách orientoval, a pomaličku jsme se hrkali vláčkem přes nádraží působící jako z nedávné přednášky o Moldávii, ten pak ještě z Trnávky pokračoval do obce s divukrásným názvem Dzbel, konec světa je zřejmě až tam. Ve vlaku jsme potkali Václava Zdráhala, takže to docela uteklo.

Nevím úplně, co napsat nového, když je Trnávka založená na tradici, ba na nostalgii. 16 kol švýcarským systémem se specifickým tempem 2 x 5 min bez přídavku, prohrával první nemožný tah. Většina hodin už byla ale digitálních, tak se to sneslo. 114 účastníků je prý nový rekord, přitom jsme některé “štamgasty” vyhlíželi marně. Možná to bylo letos vepředu trochu slabší, ale stejně vidím i silné hráče ve čtvrté páté desítce … Ceny krásné (doplnil jsem zásobu whisky), občerstvení jako vždy, oběd se zvládl v pohodě, venku bylo hezky.

Výsledky jsou na chess-results.

Vyhrál Jiří Zapletal z Přemyslovic, na první místo nakonec stačilo 12 bodů, to bylo “v dohledu”, vepředu hrál i Tomáš Mík, nakonec čtvrtý.

Z Ústí nás bylo dvanáct a dopadli jsme takto:

7. Pavel Holásek 10,5
Od začátku mi šlo, na co jsem sáhl, tedy kromě přehmatu s Vítkem Valentou, nezastavil mě ani před obědem první nasazený Jedlička, ani po obědě třetí nasazený Hácha či na první desce Luboš Ptáček, konečně jsem se cítil vepředu jako doma. Start 8/9 byl úplně snový. Pak se už mašina zadrhla, do konce jsem už nasbíral jen jednu výhru a tři půlky, ale i to díky Buchholzu stačilo na slušné umístění. Z prvních čtrnácti jsem nehrál jen se dvěma.
Dvě kuriozity:
S Vítkem Valentou jsem si říkal, že získávám figuru, hele, on musí brát Vd1xd5 krytého koně, tak aspoň kvalita, sáhl jsem po věži d8 … a ona byla nějak špičatá – on to střelec, já ho vnímal jen periferně. Ke všemu nadělení jsem na něj už sáhl, takže jsem ani nemohl dobírat jinou napadenou figuru tahem bxc4. Ojojoj.
S Kredlem jsem zase stál na prohru, prapor mi padal, ale soupeř v zoufalé blicce neuhnul králem z koňského šachu, takže skoro zároveň zaznělo: “Šach!” – “Čas!” Dohodli jsme se na remíze.

18. Vojtěch Holásek 10
Prohrát se Šmehlíkem neměl a s Ochmanským nemusel, takže se dopředu dotáhl až někdy v desátém kole. Tam už se ale udržel, z posledních šesti partií prohrál jen s Valentou, remizoval se Strašilem, Lorencem, Hájkem, porazil Zdráhala a Petríka, takže připomněl svá minulá úspěšná vystoupení.
21. Jan Mareš 9,5
Po skvělém startu 4,5/5, kdy porazil i Oldu Kastnera, si zahrál chvíli vepředu, ale tam výrazně přibrzdil a až zase v poslední třetině turnaje se dostal na rozumná místa. Přesto jasně třetí nejlepší z našich, slušné pomocné.
27. David Kameník 9,5
Navzdory porážce v 1. kole měl po 10 kolech už 6,5 bodu, pak se zase zpomalil a dotahoval zezadu, nakonec úspěšně, nad svým nasazením.
42. Jaroslav Volf 8,5
Naše legenda je i legendou turnaje v Trnávce, ze všech ročníků vynechal jediný, což bylo taky při vyhlášení po zásluze připomenuto. Ale asi už chybí rychlá ruka, po startu 4,5/6 polevil a z průměrných desek se už do konce nevyhrabal.
58. Petr Mareš 8
Petr jezdí do Trnávky taky po léta, bere to společensky, po šachové stránce to ale od začátku do konce nebylo úplně ono, skončil pod nasazením. Jenom tu připomínám, že naše dříve slušná blesková liga už několik let zoufale skomírá.
61. Tomáš Holásek 8
Tomáš blicáky prakticky nehraje, ale zkusil to s námi a při své premiéře dopadl nad očekávání. V prvním kole porazil Davida Kameníka. Ve druhém mu chybně připsali bod, takže pak hrál s dosti silnými hráči. Po půlce turnaje měl solidní 4/9, pak teda třikrát prohrál (na “Catenaccia” Pepu Novotného fakt nemá), ale senzačně finišoval 4/4!
66. Martin Dudla 7,5
Martin si uhrál jakžtakž svoje, po výhře nad Hemalou (1843) hrál výš, pak zas níž. V prestižním soupeření letos ještě skončil před Sašou.
68. Veronika Holásková 7,5
Verunka hrála turnaj naposledy před rokem právě v Trnávce, byl jsem zvědav, jak jí to půjde. Začátek 4/7 ušel, pak narážela opakovaně na soupeře kolem 1700 a ztrácela, finišem 3/4 to skoro dohnala, ale Metaxu za nejlepší ženu jí vyfoukla Julča. 😉
70. Bohumír Glembek 7,5
Bohouš byl vyhlášen jako nejstarší hráč turnaje, přesto byl jedním z řidičů naší výpravy, výsledky jsou na ten věk pořád moc pěkné a jeho účast v kuloárových debatách nepřehlédnutelná.
86. Alexandra Dudlová 7
Saša ukázala blicařské schopnosti už na Memoriálu. Navzdory své pomalé hře v rapidu dokáže už i přepnout na vyšší rychlost, trochu jsem koukal, už je to rutinní hráčka. Na začátku spíš paběrkovala, ale mezi 9. – 11. kolem nasbírala 3/3 a doplnila to závěrem 2/2, takže naši dospělí hráči už aby se o svou pozici v žebříčku třásli.
92. Dominika Šmajzrová 6,5
Domča turnaj hlavně řídila, takže všechno ostatní je už nad plán, body taky ještě posbírala docela slušně.

Ještě pro mě byla novinkou účast Vojty Stratílka (hrál za Vysoké Mýto), ten totiž chodil před lety na náš gympl, ale tehdy šachy nehrál. 8,5 bodu a výkon 1800+ pro hráče bez ratingu, to více než ujde.

Fotky jsou občas mázlé, to víte, s těmi světelnými podmínkami se bleskové pohyby fotí těžko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *