Šachový klub Ústí nad Orlicí

Jubilejní Polička

Pokud jde o šachy, Zelený čtvrtek znamená, že se jede do Poličky. Tamní velikonoční turnaj letos oslavil už 27. ročník, jídelna byla plná dětí (cca 90).

Jen pět dní po kvalifikaci ve Svitavách jsme vytvořili slušnou jedenáctičlennou výpravu, skoro všichni hráli i v sobotu, jen Filip a Danča až dnes.

Značné obavy jsem měl z přestupování ve Svitavách, v minulosti nám to i ujelo a v sobotu jsme měli čtvrthodinové zpoždění, to varovalo. Ale všechno klaplo úplně skvěle, dokonce jsme ještě ve Svitavách na příjezd motoráku čekali.

Všech 11 našich hrálo turnaj VT určený pro rating do 1300 (nedávno zvednutý FIDE rating se v úvahu nebere). Při neúčasti Matěje Kobra teď nikoho do turnaje ELO nemáme, ale snad to v příštích letech zase přijde.

Výsledky jsou na chess-results.

V podstatě od začátku jsme sbírali dost bodů, v prvním kole rekordních 9/11, pak nejčastěji 6,5/11, jen dvě kola byla podprůměrná.

Byla to zajímavá konfrontace různě starých hráčů, kteří se jinak v turnajích společně moc nepotkávají. Někteří hráči byli z oddílů mimo PDŠS, ti také byli nakonec vepředu dost vidět.

Početné startovní pole bohužel znamená, že přední hráči se spolu neutkávají tak moc a jakákoliv ztráta se dohání velmi těžko – vždy se mezi početnými konkurenty najde někdo, kdo boduje, to je prostá matematika.

Ondřej Hejda trochu nečekaně ztratil už ve druhém kole a musel pak dotahovat zezadu, ale velmi úspěšně, v posledním kole dokonce porazil v ostré partii dosud stoprocentního Hudíka, kterého pak nevyzpytatelný Buchholz odsunul až na druhé místo. Ondra přece jen neměl pomocné, které by stačilo na medaili, ale chybělo maličko. Po úspěchu ve Svitavách další krásný výsledek. 6/7, 4. místo.

Tomáš Holásek byl dokonce druhý nasazený a začal suverénně, až ve čtvrtém kole nezvládl oboustrannou hru na praporu se Sixtou a hned nato narazil na první nasazenou Václavíkovou, která rozuměla oboustranným rochádám víc. Tím bylo v podstatě po ambicích, dvě povinné výhry v závěru už v té tlačenici stačily jen na desítku. 5/7, 10. místo.

Matěj Křížek se konečně dočkal úspěšného turnaje, sice ve třetím kole nestačil na Večeřovou a v pátém prohospodařil materiální převahu, ale v závěru už nezaváhal (poslední partii si ukážeme) a dotáhl se hezky dopředu (je pro mě teda záhadou, jak může mít stejné pomocné jako Tomáš, když hráli úplně jinde, ale to je Švýcar). Viděl jsem snad trochu víc komplikací než jindy, kdy pozice zjednodušuje, zdá se, že mu to svědčí. 5/7, 11. místo.

Marian Pokorný hrál dost na jistotu a dostával se do koncovek, i když to je u něj celkem obvyklé i jindy. Ve třetím kole nabídl remízu možná předčasně, ale ono to bylo s budoucím vítězem Léblem, ve čtvrtém s tradičním soupeřem Martinem Dlouhým vyměnili a zablokovali, co se dalo (koncovka 4 věže a 16 pěšců se tak často nevidí). I v dalším kole měl remízovou koncovku s Kopeckým, ale nechal se vytempovat. Potom ale (v koncovkách) přehrál dva naše, Marka a Sašu (odveta za minulé prohry) a to ho dostalo dopředu k našim starším hráčům. 5/7, 11. místo.

Alexandra Dudlová ve druhém kole prohrála s Tomášem (brzy bez věže, pak ještě slušně mlžila) a porážela pak jasně hráče uprostřed startovního pole. Se silnou Večeřovou měla krásnou pozici, tu zkazila a bránila na praporu V+S x D (s pěšci), soupeřka to ale moc dlouho nezkoušela, cenná remíza. Pak znovu vyhrála, bohužel v posledním kole mohl ze dvojice Saša – Marian vyhrát jen jeden. Pořád velmi pěkná hra. 4,5/7, 16. místo.

Daniel Dušánek dostal ve druhém kole Mariana, dlouho se držel, ale pak se mu pozice zhroutila, ve třetím ho jasně přehrál Matěj Peterka. Potom vzadu porážel Svitaváky, což ho vyneslo dopředu až proti Tomášovi. V posledním kole pak porazil svitavského Maiwalda (ten se teď v kat. H14 kvalifikoval do finále!), takže konečně umístění je krásné! Prohrával s našimi, porážel Svitavy (Marian naopak porážel hlavně ústecké). 4/7, 31. místo.

Matěj Peterka sehrál kyvadlový turnaj, bílými body a remízu, černými prohry. V prvním kole porazil zkušenou Nahodilovou (na čas, ale pozice nebyla špatná), ve třetím přehrál Dana Dušánka, mezitím prohrával s brněnskými hráči. V pátém ho Kolomý omilostnil (tuším pat), potom zase nulu kompenzoval výhrou. Kouká se na to slušně, na nováčka velmi rozumná hra. 3,5/7, 40. místo.

Antonín Palán začal o něco hůř (1/3), ale pohyboval se asi v podobných místech sálu a body nasbíral taky dobře, neviděl jsem větší chyby, hra je plánovitá, figurky ho poslouchají. Tihle kluci jsou velkým příslibem – v první sezóně dělat 50% mezi častou zkušenými hráči, to je fajn. 3,5/7, 42. místo.

Marek Dušánek odehrál turnaj pěkně – až na poslední kolo. Výhry ho vždy znovu vystřelily proti hráčům nad jeho síly (Sixta, brněnský Garčic, Marian), jen to chtělo udržet “kyvadlo” i v posledním kole. Prohru v závěru Švýcar neodpouští. Jinak jsem ale viděl pěkné partie, litoval jsem, že mu finále ve čtrnáctkách uteklo. 3/7, 44. místo.

Filip Skubi začal hrát turnaje až během zimy, takže jsem od něj nic moc nečekal, ale on nosil body častěji, než jsem myslel, v jednu chvíli měl 3/5 a zahrál si vepředu. Pro mě asi největší překvapení z našich. 3/7, 47. místo.

Uvědomte si, že naši skončili relativně v popředí, za Filipem bylo ještě 30 hráčů z jiných oddílů.

Daniela Kašparová odehrála turnaj vzadu, nějaký ten bodík tam vydolovala, a kdyby zvládla ještě jeden, bylo by to “podle očekávání”, takhle je to o fous horší. Danča hraje trochu míň, potřebuje to, co při tréninku umí, poskládat při partii dohromady a dávat si pozor na materiál. Naštěstí je to nezdolná optimistka. 2/7, 64. místo.

Celkově skončili vepředu hráči různých oddílů často mimo kraj, ale rozdíly byly minimální, hlavní je, že jsme zase získali další praxi. Letos ta sezóna fakt jede a čeká nás šachově bohaté jaro.

Ještě něco k ELO turnaji. Tam jsme zastoupeni nebyli, ale mohli jsme aspoň sledovat hru na dospělé úrovni, řadu těch hráčů potkáváme ve družstvech dospělých (v KPI, ale někteří hrají i ligu).

Zejména jsme mohli vidět žambereckého Tomáše Míka (nar. 2011), který se běžně dětských turnajů neúčastní, jeho ambice jsou úplně jinde, teď v neděli proti nám vyhrál na první šachovnici.

Turnaj ale nevyhrál, protože ve vzájemné partii podlehl “těžké váze” Jiřímu Pokornému z Lanškrouna (ten proti našemu áčku vyhrál taky).

A podobně jako na Orlické šachovnici jsme mohli sledovat hru Martina Klimeše, který přes těžký handicap šachy vůbec nehraje špatně, obdiv jemu i jeho doprovodu! O jeho osudu můžete číst zde, možnosti přispět najdete tady.

Ceny měl David Schaffer připraveny krásné, tiskárna pro vítěze ELO turnaje, obří čokolády i pro hráče z hloubi výsledkové listiny, Tomáš jako desátý si vzal celé balení Pepsi Coly, sponzoři se asi prohnuli.

Jen jsme se cen málem nedočkali, protože vyhlašování se protahovalo (myslím, že Svitavy dokonce odešly bez cen). Dohrálo se někdy ve třičtvrtě na tři, ale s předáváním se začalo tak v 15.10, vlak jel v 15.32. Na dobíhání už jsem v Poličce zvyklý, vloni bral myslím některé ceny Pokyn a my utíkali.

Jakmile si Tomáš vzal cenu, poslal jsem ho napřed koupit lístky. Sám jsem se pokoušel nacpat do batohu 16 litrů jeho coly, ten batoh mi pak při dobíhání dělal mooc dobře. Ostatním jsem hned po převzetí ceny velel všechno sbalit a čekat před domem. Jenže někteří balili pomaličku, některé jsem potkal dokonce v protisměru … a vrcholem bylo, že skupina před domem nervově nevydržela a rozběhla se napřed na vlak. Počítat děti z výpravy, když jsou vidět jen zezadu a smíchané s jinými, to je fakt úkol. (Už mi to nedělejte.) Nicméně zvládli jsme to. Fakt tam nikdo nic nenechal?

Ukázky nechám do dalšího článku (budou spíš poučné než skvělé).

Tady zatím dvě kuriozity z díla jiných hráčů:

Byl jsem jako rozhodčí přivolán k této pozici, kde černý zahrál nepřípustný tah Sc8-f5. Rozhodnout o samotném tahu nebylo tak těžké, záhadou spíš bylo, jaké byly přechozí tahy obou hráčů (vyznačený tah Va3-e3 to být mohl, ale nemusel). Možností je řada, ale každá je silně nelogická. (Podle Occamovy břitvy se přikláním k tomu, že černý šel na e5 nadvakrát, ale čert ví.) Mimochodem, retrográdní analýzou se teď zabývá pěkný článek na sachy.cz.

Úžasný duel předvedly dvě dívky, které v turnaji ani nedopadly nijak špatně:

Chcete-li se zabývat pomocnými maty, pak třeba na Sachopedii nebo webu Davida Kaňovského.

Fotek mám spoustu, akorát ne Dana zblízka, protože se mi rozmazal. Je tam k vidění i Jirka Krištof v hlubokém zadumání při analýze pozice z partie Večeřová - Dudlová.

 

2 thoughts on “Jubilejní Polička

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *