Šachový klub Ústí nad Orlicí

Třebovský trénink

Česká Třebová už dlouho zaostává za dobami své slávy, jak v dospělých, tak v mládeži. Čestnou výjimkou jsou kluci Dlouzí a zejména aktivita Ivoše Praxe, který už pořádal ledacos, tentokrát (trochu po našem vzoru) tréninkový turnaj mládeže. A protože mají u Faltuse víc místa než my v DDM, pozval i nás, jeden hráč dorazil také z Litomyšle.

Původní desetičlenná výprava trochu měnila svoje složení, nakonec vyjelo osm našich hráčů různého věku a síly. Hrálo se jako u nás 7 kol švýcarským systémem, tempo 15+5. Rozhodčím byl Saša Nikolinko. Novinkou byla přestávka na oběd (ta se trochu protáhla, obsluha úplně nestíhala, ale to moc nevadilo).

Výsledky visí na chess-results.

Vedení v turnaji se průběžně měnilo. Ve druhém kole Marian přehrál Tomáše, Saša porazila Martina Dlouhého. Ve třetím Marian vyhrál nad druhým nasazeným Patrikem Markem, Ondra porazil Sašu. Tihle dva trojbodoví se utkali ve čtvrtém kole, Ondra nad Marianem vyhrál a vedl.

V pátém ale Ondra prohrál s Martinem Dlouhým, dotáhli se na ně i Tomáš s Marianem, rázem byli čtyři čtyřbodoví. V šestém Marian s Martinem půlil, do čela mohl jít zase Ondra, ale spáchal s Tomášem strašný blundr, takže samostatně vedl Tomáš. Ten ale v posledním kole podlehl Martinovi, z celkového vítězství se ale radoval Marian, pomocné měl výrazně lepší. Takže 1. Marian, 2. Martin Dlouhý, 3. Tomáš, 4. Ondra. Tihle čtyři si to vpředu určitě zasloužili, dobře hráli ale i další hráči Třebové: Karel Sixta, Patrik Marek, Michal Jasanský. A také Šimon Dlouhý, ten je samozřejmě výrazně mladší.

Jak teda naši:

Marian Pokorný sehrál začátek skvěle, jen 5. a 6. kolo trochu ledabyle (v bleskovém tempu), ale na 7. si zas sedl. Občas pěkně útočil, občas šel do koncovek. Po nějakém čase konečně plný úspěch. 5,5/7, 1. místo.

Tomáš Holásek podlehl útoku ve 2. kole, ale pak celkem v pohodě rutinně bodoval. Strašně sehrál partii s Ondrou, ale dostal dárek v podobě celého bodu, celkové vedení ale neudržel, Martin nad ním v zápletkách získal dva pěšce a ty v koncovce uplatnil. 5/7, 3. místo.

Ondra Hejda to válcoval, jeho agresivita soupeře děsí, ale nezvládl závěry partií v 5. a 6. kole, takže “až” brambora. Jako vždy zapisoval, partie budou. 5/7, 4. místo.

Vojta Svatoš byl na jaře dlouho nemocný, takže s námi dlouho nikde nebyl, ale ukázal, že je jedním z objevů téhle sezóny. Na špičku nestačil, ale jinak byl stoprocentní, zejména výhra nad Sixtou se počítá. 4/7, 8. místo.

Saša Dudlová ukázala svou výkonnost vítězstvím nad Martinem, ale potom hned třikrát narazila, kdy opakovaně bojovala za ztracenou věc, může za to i její slabší zahájení, je ale taky fakt, že jí nepřál los. V závěru jen korigovala povinnými výhrami. 4/7, 9. místo.

Vilém Popel narazil hned v prvním kole na Mariana, a když se vyšplhal vzhůru, porazil ho nejen Martin Dlouhý, ale taky Šimon. Přesto mohl skončit slušně, kdyby v závěru vyhrál vyhranou pozici s Patrikem Markem. Vilda staví náročné blokovanější pozice plné figur a při rychlém tempu je nestíhá hrát bezchybně. 3/7, 12. místo.

Tonda Palán hraje na pohled zdravé šachy s tahem na krále, logickým postavením figur, plánem hry. Proti silným ale přece jen nemá rovnocenné dovednosti, bohužel prohrál i “nad plán” v posledním kole, jinak hrál výš. 3/7, 13. místo.

Filip Skubi začal hrát častěji, to je fajn, ale dařilo se mu méně než v Poličce, musí si dávat pozor ještě na začátečnickou taktiku, tj. napadání a braní figur, příliš často byl bez materiálu. 2/7, 20. místo.

Hlavní je jako vždy, že jsme další půlden věnovali hře, bylo to užitečné pro nás i pro třebovské. Ta konfrontace byla zajímavá a jejich mládež rozhodně může založit lepší časy třebovského šachu. Za týden uděláme ještě důkladný trénink se zápisem, pak už budeme vyhlížet finále KP a smršť turnajů na začátku května.

Ukázky si nechám do dalšího článku, dnes to nestihnu.

Foťák jsem si sice vzal, ale bez paměťové karty ;-), takže publikuju fotky jiných, díky.

Honza Pokorný:

A Ivo Prax:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *