Šachový klub Ústí nad Orlicí

Kandidáti jsou tu!

Začíná šachová událost roku, turnaj kandidátů MS v kanadském Torontu. Připomeňme, že světová jednička Magnus Carlsen se bojů o MS neúčastní a mistr světa Ding Liren téměř nehraje, a když, pak špatně, takže šance na titul je pro vítěze turnaje nemalá.

Utká se tu 8 hráčů dvojkolově, dny volna budou časté. Postupový klíč pro určení osmi účastníků byl naprosto nepřehledný, prostě se tam kvalifikovali různými způsoby z různých soutěží. Jsou tu starší velmistři (stále ještě hvězdný Caruana, populární streamer Nakamura, poražený finalista Něpomňaščij) i nastupující mladíci (Praggnanandhaa, Gukesh, Firouzja), generačně mezi je Vidit i předpokládaný outsider Abasov. (Mezi těmi, kdo chybí, je beze sporu Abdusattorov, který by klidně patřil k favoritům, pak třeba So, Wei, Erigaisi, Giri.)

Odhadovat formu a motivaci hráčů je složité, někteří se připravovali v ústraní, jiní dost hráli, asi ne všichni mají nejvyšší ambice. Caruana má možná skoro poslední šanci, Nepo už boje o MS zná, z mladých mám rád Praga a černým koněm turnaje může být Firouzja, to ale klidně může znamenat, že mnou přehlížení Vidit nebo Gukesh překvapí a urvou se, i když na úplného vítěze bych je netipoval. A na to, co předvede Naka, je zvědavý asi každý. Vítěz těžko, ale velká podívaná se čeká. Bude třeba hrát tvrdě na výhru, protože vyhrát může jen jeden, ale zase nehazardovat, protože prohry hráče strašně srazí.

Zároveň probíhá i obdobný turnaj žen, ale o ten bude přece jen zájem výrazně menší.

Bohužel se začíná ve 20.30 našeho času, takže sledovat partie online dlouho do noci nebude rozumné, ale samozřejmě se dají zpětně studovat komentované.

Z webů: oficiální stránky, přenos na lichessu, přenos na chess.comu, videa Roberta Cveka, zpravodajství na sachy.cz, jistě něco bude i na webu ŠSČR. Můžete psát do komentářů svoje oblíbené streamy apod.

2 thoughts on “Kandidáti jsou tu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *