Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na Rapidu v rapidovém tempu

aneb Béčko úspěšně, déčko drtivě a áčko strašlivě

V cílové rovince! A zejména naše něžné polovičky doma by pravily: “Konečně…” Poslední 11. kolo s nábojem pomalu velkorážním – áčko v řežbě s Mýtem o postup do druhé ligy, béčko na Rapidu též s béčkem o “příslušnost”. Akorát naše déčko ze 4/5 juniorské může do Nekoře za odměnu, s jistotou konečné čtvrté příčky a mnohými přísliby do budoucna.

Jak popsat situaci v divizním podpalubí? My se v posledních kolech naučili, po mnohých hororech i smolných nezdarech, konečně vyhrávat – o prsa vietnamské sprinterky 4,5. S Letohradem (asi) zaslouženě, proti Poličce B naopak s obrovskou klikou. Tím pádem v posledním kole máme o co hrát: rezerva za chvilku již nedruholigového Rapidu (s nulou na kontě zahučí zpátky do KP) má na kontě o bod méně než my, a tak bychom ji potřebovali udržet za zády, v ideálním případě po zapsání tří bodů ještě přeskočit notně namočený Kyšperk, bojující s totálně namočenou rezervou Poličky. Nutno podotknout, že nám z druhé ligy bohužel do kraje žuchnou hned dva týmy (vedle nulového Rapidu právě Polička, které na záchranu nestačilo 13 bodů, to je šílený…), což pro sestupy v KP nevěstí nic dobrého. Tož zahrajeme si časem v klidu kápédvojku nebo prales a houby zle 🙂

Ustaraného kapitána jeho svěřenci na závěrečné kolo potěšili, anžto mimo dlouhodobě omluvené Verči všici střelhbitě potvrdili účast a z náhradníků tak dostal příležitost pouze svěže hrající junior Michal. V zájmu utužení kolektivu proto avizuji cestu vlakem, jež vedle nulového opotřebení řidičů zároveň vybízí ke společným pozápasovým aktivitám v Pardubicích či Oustí, a to zejména v případě, že by se aspoň 4,5 urodilo i do třetice všeho dobrého.

Vytipován jest tedy rychlík 8.24, s dostatečnou rezervou na docházku do hrací místnosti i v případě zpoždění, kteréžto v případě národního dopravce nelze vyloučit. Vyvěštit osmičku domácích by nezvládla ani cikánka Jolanda v dobách své největší slávy, pročež zahazuji přípravu v dál a prostě jen doufám, že budeme chtít víc… asi jako o den dřív Třinec na Spartě… a že nám to zabere maximálně poloviční čas.

Náš výběr vzorně, cesta vláčkem (sic historickým) na pohodu a v hrací místnosti nedaleko zimáku s dostatečným předstihem. Domácí nakonec v sestavě solidní, ale každopádně hratelné: bez prvních čtyř, s osvědčenými náhradníky, na sedmé kapitánské derby.

Zápas nikterak urputný, áčko mělo asi úplně jinej level. Dva z domácích dokonce dorazili s takřka půlhodinovou sekerou: u Vojty se nedalo čekat, že by měl snad horší čas, Zdenda 30 minut k dobru jistě ocenil 🙂

Přes dvě hodiny od oka vyrovnaná přetahovaná, hořeli jsme záhy na třetí, ale dobře vypadala první, čtvrtá (kde se taky rozhodlo), na ostatních dejme tomu rovina. Výsledky šly v určitých vlnách: nejprve dvě půlky – očekávaná na druhé, po oboustranně rozumném výkonu šestka. Přesně v jednu to cinklo u Zdendy, pročež jsem mohl blokovanou pozici zapůlit já a hlavně zasmečovat Jenda. Tím pádem nás tolik nevykolejila Jirkova půlka v opticky aktivnějších nestejnopolácích ani Vojtova dlouho očekávaná nula. Poslední partii Michal trpělivě vylepšoval, pak (možná) zbytečně komplikoval, ale klíčovou remízu na 4,5 garantoval.

Tři plnotučné zisky v posledních třech kolech, takhle se dělá závěr! Pravda, mohli jsme nasadit k finiši o pár kol dřív, nicméně aspoň pocit z béčkového finiše je dobrý.

Zpáteční cesta v sedmi lidech (vlastní plán měl jen Jirka) též velmi pozitivní, drobnou cenou z rukou kapitánových odměněni oba skórující. Pokračování U Malinů též nanejvýš pozitivní, béčko vyhrálo, déčko vyhrálo drtivě… akorát áčko schytalo v duelu o vše strašlivý nářez. Jsem dalek jakýchkoliv hodnocení,  od toho je výročka. Venku pod lípama jsme přátelsky pokecali v hojném počtu, též s mejstskými stálicemi Marianem a Lubošem, společenská část neděle byla nanejvýš prima. Jen euforie jaksi nepřišla a sešlo to mizerně – druholigový postup se nekoná, v KP nám zvostanou jisto jistě dva mančafty, nedejbože tři (v případě nesestupu béčka a postupu céčka, což je ale scifi).

K partiím přibližně toliko, naštěstí nemusím přepisovat a od půllitru se kavárenským okem hodnotí snadno:

Nešpůrek Jakub-Mareš Jan 0:1 To asi nebyla první vzájemná partie, ale Jenda byl na skoťák nachystaný dobře, gambitové pěšce odmítl, normálně se vyvinul, navíc bílý rychle měnil dámy. Pak náš lídr pravil, že mohl soupeře zrakvit nějak dřív, nicméně osvědčil dobrou techniku, získal floka, pak druhého a domácí junior si ani neškrtl.

Holásek Vít-Sýkora Josef 1/2 Katalán, bílý solidně vpřed, černý trpělivě vzad. Půlku jsem čekal, ale nepřišla hned. Přetlačit velezkušeného domácího borce je fuška, Vítkovi není co vyčítat, spíš ho mohou mrzet dva tři nepřesné momenty před podpisem.

Prokop Matěj-Holásek Vojtěch 1:0 Letmo jsem zahlédl, jak mladý Pardubák v Lanškrouně totálně sešrotoval Romana Solila v pircovi… no a tady to udělal podobně. Tři pěšci, od začátku prostor, aktivita, náš hráč si partii protrpěl… i když vlastně ani ne. Tady po zásluze, rozdíl v porozumění pozici byl křiklavý.

Šimek Zdeněk-Juroš Zbyněk 1:0 A tady taky, protože Zdenda s bonusovým časem postavil přesně, co potřeboval (Maróczy) a počkal, až se černý zblázní. Což se stalo už kolem 20. tahu a realizace převahy byla chirurgicky přesná.

Seidl Zdeněk-Píše Jiří 1/2 Taková solidní partie v jakési londýno-tarašovce, kde bílý proti izolákovi d5 nic moc nevymyslel. Jirka pak asi měl aktivitu, viděl jsem až nestejňáky s výrazně lepším černým králem… ale nestejňáci 🙂

Mareš Petr-Fiala Jan 1/2 Bouda, černý aktivně třemi floky, Petr v KID stylu. Fandil jsem spíš bílému, ale v pozici asi byly jen náznaky nějaké aktivity, dost se měnilo, v koncovce to mohlo výt všelijaké, těžko se divit remízovému vyústění.

Svítil Radek-Pokorný Jan 1/2 Kapitánský duel a zajímavý, i když většina variant zůstala za kulisami. Strategická převalovačka, bílý schéma sicilky s c3 vymýšlel, já hrál poprvé něco, co jsem znal spíš z doslechu. Jediný střet na královském křídle zase skončil jen v převalování figur, bílý s klidem držel remízu, mně s krátil čas. Naštěstí se zápas vyvíjel dobře.

Píše Michal-Macek Jaroslav 1/2 Půlka nám jistila zápasových 4,5. Michal ale chtěl víc, nepříliš teoretický DG hrál zdravě vpřed, omezil soupeřova bělopoláka a cpal se přes centrum. Černý ale nelenil, otevřel áčko a nějakou protihru měl. Pak se měnilo, což prospělo juniorovi, dáma, lepší střelec a postouplí floci tlačili. Našli jsme asi přesvědčivou realizaci, bílý si situaci spíš zkompikoval, ale s lepším časem i pozicí snad nikde ohrožen nebyl. Výkon za mančaft, pochvala kapitána.

Zazvonil zvonec, poslední reportáži je konec a další budu psát už s mlaďáky z pralesa…

13 thoughts on “Na Rapidu v rapidovém tempu

  • Marian Sabol napsal:

    1) Vysoké Mýto (jsem z Moravy :))určitě využije právo postoupit.
    2) Polička se na 99 % v lize zachrání, protože za poslední mnoho let se nikdy nestalo, že by se aspoň 1 družstvo z ligy neodhlásilo. A Polička je 1. náhradníkem!

    • Honza Pokorný napsal:

      Prima, tím pádem bychom s béčkem cíl splnili, zatímco áčko může půl mančaftu nabídnout do Mejta (jsem Východočech) na druholigovou hostovačku 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Trilematu 🙂

  • David Kameník napsal:

    tak kdepak je koment na titulovou bitvu?

    • Honza Pokorný napsal:

      Ahoj Davide,
      nějak ti nerozumím, co máš na mysli? Udělali jsme, co se dalo – v posledních třech kolech devět bodů… Polička už proti vám zjevně motivaci neměla, nechám se překvapit, kolik mančaftů nakonec z KP spadne.

      • David napsal:

        já chtěl už komentovat nepovedené poslední kolo Ačka, – klidně příspěvek smaž
        a aby jsi si nevymáhal že tě nikdo nekomentuje tak jsem to napsal pod Bčko ve stejné soutěži

        • Honza Pokorný napsal:

          Nějak postrádáš smysl pro humor, pokladníku Já si nic nevymáhal, pouze se snažil odlehčit debatu o závěru utkání áčka v Letohradu.
          Gratulace k záchraně Kyšperka

          • Kamil Mikyska napsal:

            David měl včera skvělý smysl pro humor, na žal za partii s Pavlem, která stejně nic neřešila, poručil rundu 😀
            Otázka teď zní, jestli Mýto vůbec chce postoupit, jestli chce postoupit Chotěboř až poté, jestli Ústí postaví tři týmy do KPI :-O
            Jinak boj o naše udržení včera rozhodla zřejmě čtvrtá deska, kde bílý přehlédl kvalitu, ale následně dvěma jezdci doslova zavraždil černého krále. Doporučuji k přehrání.

          • Honza Pokorný napsal:

            Mejto určitě postoupit chce. Odehrát a vyhrát silné KP v deseti lidech, to teda smekám, Marian má ukázněný mančaft. A jak ho znám, už teď přemýšlí o posilách, protože jen se svými by kujebáci dlouhodobě druhou ligu hrát nemohli. Kolik mančaftů postavíme do KP, se uvidí, hlavně aby B, případně C měly kapitána 🙂

          • Pavel Holásek napsal:

            No to jsem se teda Davidovi prodražil.

            Tři týmy do KPI by byla frajeřina. Z těch čtyř pěti lidí, co chodí na bleskáč, to snadno postavíme. 😉

          • David napsal:

            Pokud zůstane v platnosti
            – z 2. lig sestoupí 2 družstva – z KPI sestoupí poslední 3 družstva,

            tak 3 družstva v KPI mít Ústí nebude

          • Pavel Holásek napsal:

            Já vím. Pokud zůstane Polička v KPI, zůstaneme ušetřeni těžkého dilematu. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *