Šachový klub Ústí nad Orlicí

Povedený zápas mladých šachistů na obou stranách na závěr sezony

Zdravím,


poslední zápas nás zavedl do Nekoře s tamním týmem Šnek. Už nějakou dobu jsem měl v plánu vzhledem sestavě soupeřů, aby si s tamními hráči zahráli naši nejmladší, což se nakonec podařilo. Kdy se Vám poštěstí, že vezete sestavu hráčů (dle pořadí na soupisky) 5,11,13,14,16), Marian Pokorný na druhé šachovnici, Ondra Hejda poprvé na venkovním zápase, a i tak je pravděpodobnost úspěchu podobná jako v běžném složení během sezony. Nálada byla bojovná, ale pohodová, a podle toho to vypadalo i na zápase.

Mne soupeř donutil hned na začátku uvažovat o tom, že obětuji jezdce za dva pěšce, což jsem nakonec udělal. Jen mezitím ostatní už byli v dost pokročilé fázi partie. Ondra Hejda už byl vyhraný se ziskem dámy, Marian dost tlačil na soupeře, Tomáš Holásek hrál v pohodě. Jen Saša bojovala nakonec nejen se soupeřem na šachovnici, ale i v krku, byla trochu indisponovaná a v tom stavu přišla nakonec o jezdce.

Ondra vyhrál po velmi krátké chvíli, Saša nakonec po jezdci přišla i o pár piků a nakonec podlehla (tomu soupeři na šachovnici). Mariánův tlak výměnou dam se soupeřem trochu opadl, ale nakonec také našel pohodovou cestu k výhře. Hra Tomáše přešla z pohodové hry na celkem přesvědčivě útočnou hru a soupeře také dostal na kolena, tedy vlastně do matu. Moje partie byla nakonec trochu nahoru a dolů, měl jsem nakonec o figuru méně, ale s šachováním dámou a věžemi se podařilo soupeře i tak udolat, soupeř musel během šachování vyměnit jeho dámu za mou věž.

Konečný výsledek 4-1 je tedy velmi podařeným závěrem sezony. Děkuji všem za spolupráci po celou sezonu, gratuluji úspěšným a uvidíme se zase v příští sezoně.

Hezké (nejen šachové) léto přeji.

 

2 thoughts on “Povedený zápas mladých šachistů na obou stranách na závěr sezony

  • Honza Pokorný napsal:

    Super výsledek na závěr! A myslím, že všichni nominovaní mají na to nastupovat pravidelně minimálně v KS, klidně i v KP II. Třeba Ondra Hejda soupeře černými totálně sešrotoval (partii mi hned posílal) a Marianovy poslední tři výhry v řadě byly odehrané také velmi slušně. Jen tak dál, nepolevit!

    • Jiří Švec napsal:

      Já myslím, že i ten první zápas Ondra Hejda zvládl celkem suverénně, jestli si pamatuji dobře. Tak jsem ho na jeho hlášku po Nekoři, že příště už snad nebude hrát na poslední, musel ubezpečit, že to nehrozí, když vidíme, jak hraje:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *