Šachový klub Ústí nad Orlicí

Diagramy z Hlinska II

Ještě jedna dávka partiových ukázek; další třeba nasbíráme zítra v Poličce.

Kačka Dudlová ještě všechno nedotáhne, ale mnohé náznaky aktivity jsou už nadějné.

Kateřina Dudlová (1100) – Petr Zelenka (1100, Hlinsko), 3. kolo:

Černý má figuru, leč jeho král uvízl v centru a Kačka už si na něj otevírá sloupce: 1. e5! Šturmem! Na bodáky! 1. … Kd7! Pryč z tohoto místa! 2. exd6 cxd6(?) (2. … Ve8) 3. Dh3+? Velká škoda! Po 3. Ved1!! by černý vůbec neměl obranu! Po 3. … Dc7 (Dc6) bere bílý věž na f8, po 3. … f6 4. Dh7+ Kc6 5. De4+ Kd7 6. De7+ taky. Je jasné, že tyhle varianty jsou nad schopnosti propočtu většiny dětí. Ale je třeba pochválit Kačku za úvodní rozestavení figur, díky němuž jsou ty varianty vůbec možné. 3. … Kd8?! 4. Dxc8+?? Ale to je naopak chyba. Na krále je třeba útočit a na to je třeba mít dámu. Koncovka bez figury je špatná. 4. … Kxc8 atd. 0:1

—————————————————————————————————————————————————-

Sledoval jsem i hráče z jiných oddílů: zde domácí naděje potrápila poličského favorita.

Erik Žejdlík (1250, Hlinsko) – Patrik Feltl (1423, Polička), 2. kolo:

Zcela učebnicová koncovka: jak spojení volní pěšci, tak volní pěšci vzdálení od sebe přes jeden sloupec jsou dostatečně bezpeční před králem. Vezme-li bílý Kxd5 nebo černý Kxh4, druhý z pěšců uteče do dámy. Bílý tedy udělá nejlépe, chodí-li Kd4-c3-d4-c3, zatímco černý Kh5-h6-h5-h6 (po Kg7 bílý šlápne h4-h5, aby na Kf6 zahrál h5-h6). Partie skončí opakováním tahů (přesněji: opakováním pozice).

Bílý může také jít f pěšcem do dámy (černý půjde c pěšcem), např. po 1. Kxd5 (nebo 1. Ke5 nebo i 1. f6). Dámská koncovka je remízová, bílý ji ani nemusí nijak zvlášť počítat: až se postaví dámy, bude na tahu černý, takže bílý nemůže čekat, že by získal výhodu.

V partii Erik tahy neopakoval, ale couval králem; nevím jestli z nejistoty nebo jestli chtěl Patrika k něčemu vyprovokovat (bílý měl asi deset minut, černý pár vteřin + bonifikaci). Až vznikla následující pozice:

Vlastně se nic nezměnilo, pořád je to ze stejných důvodů remíza a partie tu skončila. 0,5:0,5

Pozor ale! Občas stačí málo a koncovka dopadne jinak; kdyby stáli černí pěšci o sloupec vedle, vyhrál by černý postupem krále!

1. … Kg4!! 2. f6 (jinak Kxf5) Kf3 3. f7  (nebo 3. Kd2 Kf2) Ke3 4. f8D d2 mat!

—————————————————————————————————————————————————–

A na závěr jsem si nechal dvě hezké kombinace: ta první se povedla Vojtovi právě proti Erikovi.

Vojtěch Holásek (1250) – Erik Žejdlík (1250, Hlinsko), 5. kolo:

Bílý zaslouží pochvalu zase hlavně za to, jak to postavil; taktika už potom z toho přirozeně vyplývá. Za pěšce má víc než dostatečnou kompenzaci: dvojice střelců má skvělou působnost! 1. Sc5 Kdo by si nešel pro kvalitu! Střelce je mi ale skoro líto :-), ta černá diagonála (a1-h8) byla tak báječná! 1. … Df7 2. Sxf8 Dxf8? Nutné bylo brát věží. 3. Vxd7!! Vc8 (3. … Jxd7 4. Sxe6+, zde vyniká druhý střelec, diagonály se pročistily.) 4. Sxe6+ Kh8 5. Vf7

Důsledně až do konce. 1:0

—————————————————————————————————————————————————

A borcem na konec je domácí Maruška, vlastně to nebylo na konci, ale na samém začátku turnaje. Má ode mě cenu za krásu:

Marie Vašková (1100, Hlinsko) – Adam Kolomý (1354, Lanškroun), 1. kolo:

O dva roky mladší a o hlavu menší vůdkyně bílých hrála soustředěně a hezky. Jedním pěkným tahem získala kvalitu (tuším odtah Se3-g5 s napadením Df6, kde bílá Ve1 brala černou Ve8), pak ubránila hrozby soupeře na královském křídle a připravila si rozhodující akci. Černý tu sebral pěšce na b2, napadl již poněkolikáté f2, co si počít? Bílá už měla na hodinách méně než minutu, mnohý by začal blicat, měnit … Maruška se v klidu zamyslela, jako by tam hodiny nebyly, a pak zahrála 1. Vh8+!! Kxh8 2. Dxh6+ Kg8 3. Ve8+ 1:0 Černý přitom po téhle partii získal 5,5/6 a skončil ještě druhý!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *