Šachový klub Ústí nad Orlicí

KP družstev mladších žáků

V sobotu 28. 4.  se v Dělnickém domě v Lanškrouně konal Krajský přebor družstev mladších žáků, kde jsem zase jednou zastoupil Pavla Holáska. Už obhlídka sestav soupeřů přinesla několik překvapení, Polička na 1. šachovnici nasadila hostující Petru Masákovou (ELO 1618) a Lanškroun vyměnil Julii Kalousovou se Svitavami za Lucii Ambrožovou. Tím bylo vzhledem k sestavám celkem jasné, že o medaile se utkají Polička, Lanškroun a Polabiny, zbytek jim sice mohl sebrat nějakou partii, zápas ale těžko.

My jsme nastoupili v sestavě Vojta Holásek, Jirka Píše, Verča Šmajzrová, Katka Dudlová, Verča Holásková, Honza Kleisl a Michal Píše. Skvěle nám vyšel začátek, kdy jsme 6:0 smetli Svitavy, v následujícím kole porazili 3,5:2,5 Polabiny “B”, tam nám velmi pomohla za stavu 2:2 nabídka remízy (nabízel soupeř!) na 2. šachovnici, kdy měl Jirka s Erikem Žejdlíkem o figuru méně, kterou jsme vzhledem k vyhrané pozici Verči Š. rádi akceptovali :-). A do třetice přišlo vítězství 4:2 s Hlinskem, po kterém jsme dokonce vedli průběžnou tabulku. Hned v dalším kole ale přišlo vystřízlivění po debaklu 0:6 s Lanškrounem “A”, nutno říci, že zaslouženém. V dalším kole nás čekala Polička, kde si dva naši hráči připsali cenné skalpy:

Veronika Šmajzrová (1250) – Ondřej Švanda (1406, Polička):

Verča naprosto zaslouženě, Ondru Švandu krásně rozebrala, v pozici na diagramu černý žádný rozumný tah nemá, další vývoj byl ale poměrně překvapivý :-). Ustupovat věží nemá moc význam, hrozba Vg3 je nekrytelná. Přišlo 1. …dxe4, na to mělo přijít 2. Vg3 a černý musí odevzdat na g6 dámu, jinak po 2. … Kh8 přijde 3. Sg7 Kg8 4. Sf6 s matem v několika tazích. Vzhledem k tomu, že ale vím, že Verča moc útočnice není, tak jsem raději v této pozici od partie odešel. Když jsem se po chvíli vrátil, tak Verča měla dámu proti jezdci, soupeře vysbírala a bez problémů zmatila. Myslel jsem, že místo 4. Sf6 přišlo 4. Sxe5 se ziskem dámy, ale to jsem se spletl – v partii se hrálo 2. Sxf8? exf3?? 3. Sxd6 🙂 .

Druhý cenný skalp získal Vojta, který tak připravil soupeřku o 100% bilanci (Petra Masáková uhrála na 1. šachovnici 6/7!). Nutno ale říci, že mu k tomu hodně výrazně pomohla. Nejprve ho zcela přehrála, získala figuru + nějaké pěšce k tomu, místo zisku ještě další kvality ale začala nahánět Vojtova krále tak nešikovně, že si nakonec ucpala vlastního krále a přehlédla mat.

Tyto dva body ale nemohly nic změnit na porážce 2:4, ve zbylých partiích si naši ani neškrtli. A v dalším kole přišla porážka 1:5 s Polabinami “A”, když čestný bodík uhrála Verča H., která prorazila proti Honzovi Nešpůrkovi útokem po “géčku” (jak jinak 🙂 ). V posledním kole jsme pak darovali bod po remíze 3:3 Lanškrounu “B”, když si slabší chvilku vybrala jinak výborně hrající Verča Š.

A jak to tedy dopadlo celkově? Vyhrála Polička (sice trochu se štěstím, ale na to se historie neptá) před Polabinami “A” a Lanškrounem. Tato družstva si zajistila postup na Mistrovství ČR družstev mladších žáků. My jsme obsadili nepopulární 4. místo, které ale bylo v této konkurenci maximem, na první tři celky jsme prostě neměli. Z našich nejvíce (4/7) získal Vojta a Verča Š., i ostatní si ale uhráli své, i když tam samozřejmě rezervy byly.  Kompletní výsledky jsou tradičně na chess-results. Pozitivem je, že kromě Honzy mohou všichni tuto soutěž hrát i za rok, kdy by se měli pokusit medailová místa atakovat.

2 thoughts on “KP družstev mladších žáků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *