Šachový klub Ústí nad Orlicí

MČR H+D 8

O víkendu jsem se zúčasnil s Katkou Mistrovství ČR 8.
Před zahájením jsme tajně doufali, že by letos mohla dopadnout lépě než v loňském roce, kdy skončila 10. ze 14. Přihlášeno bylo celkem 16 děvčat.

 V prním kole poměrně lehce zdolala H. Bastincovou, ve druhém už se štěstím velmi talentovanou A. Málkovou z Líně (ta i díky prohře s Katkou skončila čtvrtá). Ve třetím kole s obrovskou dávkou štěstí a v časovce porazila teprve šestiletou Lucku Fizerovou z Fr.-Místku (Ta ač hraje teprve pár měsíců, předváděla neuvěřitelně pěkné šachy-určitě si toto jméno zapamatujme!)

Po prvních třech kolech euforie. Plný počet bodů, ostatní soupeřky už mají alespoň poloviční ztrátu.
A jde se na oběd.
A to byl konec.

Soupeřky Kořenová, Gereková a Vavřinková byly nad Katčiny síly. Jen v jedné z těchto partii bylo možno uvažovat o lepším výsledku, ale nemilosrdný čas zhatil veškeré naděje.
V neděli ráno Katka navázala na svůj odpolední výkon s P. Dudovou.
Na závěr přišly dvě výhry s E. Draštichovou a Adélou Přikrylovou.

Celkem 5 bodů stačilo na celkové 9. místo. žádná sláva, ale je to oproti loňsku jisté zlepšení -:D
Na turnaji se potvrdilo přísloví: Bez práce nejsou koláče. Už i v této kategorii bylo jasně vidět kdo šachy hraje jen pro zábavu, kdo jim dává pár chvil týdně (Katka) nebo je “žere” a maká na nich každý den alespoň pár desítek minut.

Co se týče hracího tempa, byl jsem nejen já, ale i ostatní rodiče a organizátoři, příjemně překvapen disciplinovaností děvčat. To co vidíme na turnajích v kraji tj. partie odehrané za dvě, tři minuty, tak ty se zde, až na několik vyjímek, vůbec nevyskytovaly! Při hracím tempu 20 min/+10 sec. na partii trvaly souboje zcela běžně 30 minut, vyjímkou nebyli ani partie 40ti minutové.
Katka například svoji třetí partii dohrávala s 21 vteřinami na hodinách a poslední partii vyhrála po 45 minutách na čas. A nebyla jediná, pro kterou byl čas  na hru limitujícím faktorem.

Celkový dojem z víkendu: Strava se oproti loňsku výrazně zlepšila-už bych ji nemohl nic vytknout.
Bazén měl příjemnout teplotu. Počasí se také vyvedlo šachově-psa by nevyhnal ven.
Holky se navzájem skamarádily natolik, že jsme o nich celý večer nevěděli. Mohl jsem tak s ostatními doprovody v klidu řešit v osvěžovně důležité šachové problémy do pozdní sobotní noci…..

Výsledky jsou na: http://chess-results.com/tnr70341.aspx?art=0&lan=5&fed=CZE

2 thoughts on “MČR H+D 8

  • Pavel Holásek napsal:

    Těžko komentovat, když jsem neviděl partie; každopádně Katka hraje slušně, má všechno před sebou a zbývá jen dělat. (Vyhlašuju trénink na dvorku pro konkurentky ;-).)

  • Marian Sabol napsal:

    Gratuluji k slušnému výsledku. Na Katku jsem si občas vzpomněl. Viděl jsem pořadí po 3.kole (super), pak po 6.kole (těžké soupeřky) a nakonec po 9.kole. 5 bodů z 9 je solidní výsledek – zisk zkušeností a kamarádek do dalších let je k nezaplacení (podle jedné z reklam). Zejméně Kristýně zůstaly její kamarádky už od desítek až do dneška. Teď už jen zbývá pracovat aspoň 2-3x týdně a hlavně nebát se hrát se silnějšími soupeři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *