Šachový klub Ústí nad Orlicí

Finálem to nekončí

Finále KP mládeže do 16 let a 5.-7. kolo Dorostenecké ligy, Kunětice, 19.-20.5.2012

Před týdnem proběhl turnaj, který je spolu se Zaječicemi vrcholem sezóny. Od podzimu do jara probíhají kvalifikace, aby se pak osm nejlepších v každé kategorii sjelo na závěrečné víkendové klání. Letos se tu rovněž odehrál závěr Dorostenecké ligy, která zatím svou tvář teprve hledá.

I letos jsme se zúčastnili ve slušném počtu: účast ve finále si vybojovali Vašek Grundman, Vojta Holásek, Jirka Píše, Veronika Holásková a Kateřina Dudlová. Posledních kol Dorostenecké ligy se zúčastnili Honza Mareš, Petr Jániš a Vítek Kapoun, jen Láďa Kubišta dal přednost jiné akci.

Jakkoli nadávám na firmu Oredo a její změny, aspoň jsme se letos nemuseli dopravovat komplikovaně přes Holice do Sezemic a pak pěšky, z Pardubic do Kunětic jel tentokrát přímý autobus. Chtělo to jen sejít se už po šesté ráno na nádraží. Potíže na pokladně (pomalá paní pokladní, která nebyla schopná za deset minut vydat asi pět lístků) nám jakžtakž kompenzovala ochotná paní průvodčí. V Kuněticích jsme byli brzy, ještě před turnajem se ubytovali a mohlo se hrát.

Stejně jako v minulých letech se hrálo na břehu Labe v sále vedle hospodské místnosti, dorostenci nalezli útočiště na jevišti sálu, na místě sice čestném, ale trochu improvizovaném. Kdo nehrál, mohl trávit čas rozbory v hospodě nebo venku na terase nad řekou, děti si užily i samotného břehu řeky, kde kvetly stulíky, v bahně se daly hledat lastury a pozorovat rybičky. V delších pauzách jsme mohli i podřimovat v pokoji, vlastně apartmánu, dokonce i s vířivkou. Tu jsme však nevyzkoušeli. Bylo krásně, skoro léto, venku se dalo sedět do noci.

Je velmi příjemné být soustředěn na jednom místě, mít se tam jako doma; pořadatelé zcela bez problémů. Kritizoval bych výdej teplého jídla, čekat po polévce až 50 minut (!), když jsme přitom měli obědy předem objednané, bylo nepříjemné.

A jak nám to šlo?

H+D16

Tam jsme nikoho neměli. Kategorii ovládly se šesti zástupci Polabiny, ale nad jejich hráči dominoval Josef Havelka z Lanškrouna, který by klidně mohl hrát ještě čtrnáctky!

H+D14

Václav Grundman poprvé ve finále! Hráč z Chocně, který k nám nastoupil na podzim, nás od první chvíle zaujal citem pro figurky a chutí do tréninku. Odměnou mu byl postup do finále, který si vybojoval na konci sezóny. Nastupoval tam bez větších ambicí (pět z jeho soupeřů už se pyšní ELO ratingem), ale se snahou o pěkné šachy. První kolo nevypadalo nejlépe, proti Patriku Žejdlíkovi chyboval už v zahájení (v sicilce podobné dračí zahrál optimisticky f2-f4 a podcenil výpad Jf6-g4) a prohrál až příliš rychle. Ve druhém kole to bylo už mnohem lepší, černými v podezřelé sicilce proti Matěji Dolečkovi přiostřil odvážně hru a chyb  se pod tlakem dopustil soupeř. S Jakubem Nešporem se dostal pod kola rochádového útoku, nevyužil soupeřovy hrubky k vyšachování figury a podlehl, prohrál pak i s Adamem Kolomým a první den tedy zakončil bilancí 1/4, byť hra nebyla vůbec špatná.

V neděli ráno přehrál otloukánka turnaje Matěje Prokopa a na závěr ho čekalo duo z Poličky. Obě partie byly bojovné, ale obě dopadly nakonec v jeho neprospěch – s Janem Tulisem útočil, obětoval kvalitu a ta v koncovce chyběla, s Patrikem Feltlem sehrál neméně útočného Svěšnikova, zvítězila tu však zkušenost. Celkem tedy 2/7, 7. místo (postupovali čtyři). Umístění odpovídá nasazení, na šachovnici měl i víc, 50% zisk nebyl nereálný. Vašek hraje náročné šachy, je schopen měřit se i se špičkou a jeho výkonnost půjde nahoru. Na turnaji se svými neúspěchy dost trápil, ale nemá za co věšet hlavu, byl to debut.

Kategorie jinak dost vyrovnaná, o postupu dlouho nebylo rozhodnuto, tři hráče tu má Polička (kam přestoupil litomyšlský Nešpor). Pořadí: Žejdlík, Kolomý, Nešpor, Feltl, Tulis atd., chyběli ještě Havelka, který vyhrál šestnáctky, a Dupenopulos.

H+D12

Vojta Holásek měl určitě usilovat o postup, možná i o medaili, Jirka Píše hrál podobně jako Vašek svoje první finále.

Vojtěch Holásek asi nečekal, že právě s Jirkou v prvním kole prohraje, v taktické zápletce soupeř počítal o tah dál a koncovka bez kvality už zvrat nepřinesla. K vylepšení skóre mohlo dojít proti jednomu z favoritů Matěji Kupsovi, ve francouzské měl Vojta bílými dlouho prostorovou převahu, ale nakonec prohrál pěšcovku. Start 0/2 a naděje na bodu mrazu. Po obědě aspoň remízoval s nakonec vítězným Ondrou Cachem, ve věžovce měl nakonec dokonce pěšce, ale jen remízového krajáka. Jenže čekala Lucka Ambrožová a na tu Vojta vůbec neumí, většinou na ni naivně vyletí a na její pevné hře si vyláme zuby. Den skončil výsledkem 0,5/4 a vypadalo to na debakl. Loňské poslední místo se začínalo nepříjemně připomínat.

Naštěstí Vojta druhý den báječně zabral a finišem 3/3 dotáhl, co mohl. Překvapení sezóny Vojtěcha Říhu přehrál v koncovce jezdce proti střelci, nasazenou jedničku Honzu Nešpůrka ve věžovce a tradiční konkurent Adam Brejša si nechal dát jezdcovou vidličku. Michal Novotný sice razí tezi, že s Holásky je třeba měnit dámy a jít do koncovky, ale Vojta tentokrát útočil málo a koncovky docela zvládal – a že jich hrál dost. 3,5/7, 4. místo, postup na MČ (postupovalo 5 chlapců a Ambrožová).

Jirka Píše tedy zahájil skvěle a bez šancí nebyl ani v dalších partiích. Postupně se tu však prosazovali favorité, někdy snadněji, někdy hůř, bodů nepřibývalo. Nejdřív ještě Jirka chodil poctivě na rozbory, pak už se soustředil jen na partie, kde by každý další bodík byl úspěchem. Přes prohry mohl ještě i v posledním kole bojovat o postup: pokud by Vojta porazil Brejšu (což se stalo) a Jirka Nešpůrka, dostal by se ještě na poslední postupové místo. Jirka bojoval, mocně útočil těžkými figurami na zabarikádovaného bílého krále, ale v ostré pozici se radoval soupeř. 1/7, 8. místo, nováčkovská daň.

Celkově dominovala právem dvojice Cach, Ambrožová, dál tedy Kupsa, Holásek, Říha, Brejša. Složení oddílů je tu pestré. Z favoritů nehráli Tomáš Ludvík, Ondřej Švanda a (samozřejmě) Matěj Půlpán.

H+D10

Tady máme dvě asi vyrovnané dívky, v celkovém pořadí sezóny na tom byla Verunka o kousínek líp než Katka. Na Pavlíčka mít neměly, jinak bylo možné všechno.

Kateřina Dudlová zahájila taky “sestrovražednou” výhrou, Verunce chytila pěkně dámu. Následně střídala pěkné i horší okamžiky, zkušené pasáže s hloupými chybami (těm se tu nevyhnul snad kromě vítěze nikdo). Proti Marku Černohousovi prosadila pěšce dámského křídla, Vojtovi Andrlemu vyžrala přes f7 křídlo královské, Ondra Novotný jí skočil ve vyhrané pozici na pat.  Energicky se hrnula k popartiovým rozborům, když jsem zrovna nemohl já, poradil jí i Michal Novotný, naučil jí do partiářů kreslit smajlíky. Vidím tu neustálý pokrok, začátečnické jednotahové hrozby už nahrazuje ucelenější hra, hlavní devízou Katky je verva, s jakou se vrhá do boje. Dlouho se držela v první půlce, na 50% ji srazil až vítěz turnaje v posledním kole. 3,5/7, 5. místo, slušný výsledek mezi chlapci o rok staršími, druhé nejlepší umístění z našich. Příští rok může útočit na medaili.

Veronika Holásková kazila víc. S Michalem Ročňákem udělali oba asi deset hrubek, figuru dala Danielu Zemanovi a když prohrávala o figuru i s Andrlem, vypadalo to zle. Naštěstí pak naplnila heslo “Verunka útočí na krále a matí po géčku” a podobně vyhrála i v neděli ráno s Černohousem, když jí chyběly dvě figury, obětovala nekorektně třetí, zaútočila na krále v centru a zmatila ho brutálně. Na solidnější hru Pavlíčka a Novotného však opět nestačila. Často se v jejích partiích objevoval motiv vazby královského jezdce a jeho napadání tahem Jc3-d5 (Jc6-d4), moc se s tím nedokázala vypořádat. 2/7, 7. místo, spíš zklamání, podprůměr.

Vítězství Pavlíčka je zasloužené, dvě medaile má Hlinsko (Novotný, Ročňák). Chyběli Erik Žejdlík a Adam Švanda, což se na kvalitě turnaje projevilo.

Dorost

Rozehrané jsme to neměli ideálně, ale bylo ještě možné překvapit, nicméně nedařilo se moc nikomu.

Jan Mareš všechny tři partie zremizoval. S Petrem Nešpůrkem stál černými hůř a soupeř dokonce přešel kolem nesložité vyhrávající kombinace, s Pepou Krátkým to byla rychlá remíza podle hesla “nedráždit hada bosou nohou”, s Davidem Zoubkem šejdy a urputný boj o remízu, nakonec ve věžové koncovce bez dvou pěšců, která nám ani po dvou večerech analýzy není zcela jasná. V Kuněticích 1,5/3, celkově 3,5/7, 6. místo, výkon 1798, asi lehká nespokojenost, porazil jen ústecké.

Petr Jániš přehrál černými Vítka Kapouna, jehož koncept Sg5 a 0-0 proti drakovi vyvolal pochyby mnoha přihlížejících. Nevyzrál na velmi slušně hrajícího Nešpůrka a v posledním kole podlehl v ostré královské indické favorizovanému Ondřeji Krausovi. V Kuněticích 1,5/3, celkově 3,5/6, 7. místo, výkon 1773, jakžtakž podle očekávání.

Vít Kapoun měl nešťastný víkend, po prohře s Petrem podlehl i Haně Frgalové, což asi nečekal, v zablokované pozici s lehkými figurami a volným dámským křídlem využila jeho slabin. Kontumák v posledním kole znamenal, že neděli prožil Vítek jen jako divák. 0/2 + 1K, celkově 2/6 + 1K, 10. místo. Neznalost typových pozic a herních schémat vede k obtížným pozicím, kde nastupuje Vítkova houževnatost a vynalézavost, ale ty nemusí stačit.

Ladislav Kubišta nemohl jet, celkově 2/4 a pouze pár cenných zkušeností.

Pořadí medailistů Čižinský, Kraus O., Krátký je bez překvapení, že Nešpůrek na čtvrtém místě předstihne Krušinu, to se čekalo trochu méně. Celkově mám z turnaje rozporuplné pocity. Bylo to roztahané, bez dramatického náboje, ovlivněné dílčími absencemi, naši často naráželi na sebe navzájem. Na druhou stranu pořád možnost odehrát 7 vážných partií, společně analyzovat, konfrontovat se s vrstevníky. Nezatracoval bych ten projekt.

Výsledky jsou na chess-results: finále, dorost. Partiové ukázky budou zvlášť, už vám jich dlužím fůru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *