Šachový klub Ústí nad Orlicí

Komorní krajský přebor – den druhý – partie

Holásek (2142) – Sabol (2358)

Od Mariana se rozhodně nedala čekat žádná hlavní varianta, od začátku jsme se pohybovali v (mnou) neprozkoumaném terénu:

Bílý je prakticky vyvinut, ovládá centrum a má prostorovou převahu. Černý má pozici bez slabin a může čekat, až si bílý v přemíře snahy naběhne. Bylo mi jasné, že je čas zamyslet se, vybrat vhodný plán, zvážit možnosti protihry černého … jenže kratší hrací tempo nahrává spíš tahům hraným od oka.

11. e5? Bylo mi jasné, že dělám závazný tah. Vím, že příliš exponované centrum se stává snadněji objektem protiútoku, vím, že vyjasnění pozice nahrává soupeři, který už nemusí zvažovat dosavadní alternativy. Zároveň jsem ale nechtěl připustit protiúder f7-f5 a chystal jsem převod Jc3 přes e4 na královské křídlo; pěšec e5 měl jako klín usnadňovat útok na krále. Hned další tahy mi však ukázaly, že zdánlivě silný pe5 je slabinou, která nakonec padne.

11. … dxe5 12.dxe5 Jc6 Aha! Podobné pocity míval asi Tarrasch proti hypermodernistům: jsem narozdíl od soupeře vyvinutej, ovládám centrum, užuž hledám rozhodující převahu – ale soupeř uchopil pozici jinak a rýsujou se problémy. 13. Sf4 De7 14. De3 Dc5 15. Dxc5 Jxc5 16. Vfe1 g5 První nápor na pe5 jsem ustál, přichází však druhý. Viděl jsem ale, že se zahojím na pg4, a říkal jsem si, že nevyvinutý soupeř si takovou operaci jen kvůli zisku centrálního éčka za okrajové géčko nemůže dovolit. 17. Sg3 g4 18. Jd4 Jxe5 19. Sxe5 Sxe5 20. Sxg4 Sg7

Pozice klíčová pro další vývoj. Zpočátku jsem byl spokojen. Pět vyvinutých figur proti soupeřovým dvěma (a otázka, jak chce černý vůbec dokončit vývin), dostatek prostoru pro všechny figurky – jen se zamyslet, kam napřít jejich útočnou sílu … Jenže čím víc jsem si pozici prohlížel, tím míň mi byla jasná. Černý nemá vůbec žádnou slabinu, na kterou by se dalo tlačit. I kdybych mohl udělat několik tahů za sebou, nevím, kam figury soustředit. Naopak vidím některé možnosti za černého: nepříjemná by mohla být vazba po Vd8, nelíbí se mi ani postup e5. Po b4 sice zaženu jezdce, umožňuju tím ale protiúder a5. Začaly ve mně hlodat pocity, že těm šachům fakt nerozumím. Nastavěl jsem figury na pěkná pole – a jako bych mlátil do gumové zdi. Černý bez nějakého úsilí všechno kryje a vystrkuje růžky.

21. Vd2? Chybné řešení vyplývající z chybného posouzení pozice. Bílý si musí uvědomit, že nestojí lépe! Pořád jsem hledal cestu k výhodě, místo abych si uvědomil, že je čas přejít k obraně či profylaxi. Zamezil jsem tahu Vd8 (kvůli Ved1) a přichystal obsazení déčka s tím, že třeba jednou proniknu na osmou řadu … To jsou pořád ty moje trenérské šachy. Problém s vývinem je v tom, že vyvinutá figura ztratila možnost vyvinout se jinam. Bílé figury stojí opticky hezky, ale už mají svoje za sebou, zatímco nevyvinuté černé mají to nejlepší teprve před sebou. Bílý možnosti své pozice realizoval, rozbalil, černý se svými možnostmi počkal a začne je vybalovat teď.  Bílý teď musí hledat pružné rozestavení, připravit se na postup černého, upevnit svou exponovanou pozici, jinak ji černý snadno rozvalí. Bílý si vlastně svým vývinem naběhl a černý “jen” využije terč, který mu bílá pozice skýtá. Kdybych si to všechno uvědomil, hrál bych nejspíš nějaké Jde2 – vyklízí diagonálu, kde působí černý střelec, ulamuje osten výpadu e5 a vyčkává, co podnikne černý.

21. … f5! A ještě ke všemu jsem prachobyčejně podcenil tenhle postup. Tím, že bílý přišel o centrálního pe5, získává dvojice černých pěšců velkou dynamiku a během několika tahů zcela změní tvářnost pozice.

22. Sh5 e5 23. Jf3? (Jde2) e4 24. Jh4 Sxc3 25. bxc3 Se6 26. Ved1 Jd3

Jen šest tahů bylo provedeno – a jaký rozdíl! Všechno špatně, zachraň se, kdo můžeš! K realizaci výhody přistupuje – černý.

Chvíli jsem byl ještě docela spokojen: jezdec na pěkném poli f4, soupeřův střelec v roli pěšce, aktivní věž na éčku, která teď dokonce získává pf5, držím soupeře za pd3 … Ale černý nezadržitelně rozběhne pěšce dámského křídla a střelec se bude výborně hodit k napadání proměnných polí b1,d1.

36. Vxf5 b4 37. cxb4 axb4 38. axb4 cxb4 39. Ve5 b3 40. Ve1 Va8 41. Vb1 Va2 42. V2d1 d2 Vznikají tu různé dekorativní pozice. Teď už bych se vzdal, jenže na půlminutě jsem na to neměl čas 🙂 43. Jg2 Se2 44. Je3 b2 45. Jf5 Sxd1 46. Jxd6 Va1

0 : 1 Hezký, že?

.

Vaníček (1250) – Holásek (2142)

Na to, že můj soupeř hraje závodně prvním rokem, to tahá velice slušně. Přesto jsem si řekl, že se pustím do pozic, které obvykle nehraju, abych se taky naučil něco novýho … A tak se objevila Nimcovičova indická (bílý tomu, tuším, říkal dámský gambit 🙂 ). Po nenáročném zahájení se soupeř obával zahrát malou rošádu a odvážil se tahu 12. Ke2?.

Král v centru je jasnou výzvou; ale jak to na něj otevřít? Fritz na mě řve, že ihned po nějakém cxd4, Sxf3 a e5. Během partie jsem tam však neviděl nic konkrétního a tak jsem postupně pronikal dál a dál po bílých polích, zatímco soupeř mi pomáhal nemastnými neslanými tahy jako Db3-a2, Vhg1, h3. Pozice po 17. … Jf6-d5:

A když na bělopolné skluzavky nasedla i dáma a střelec, byl odvážný bílý král dopaden (po 26. … e4).

0 : 1 Partie téměř monochromatická.

.

Holásek (2142) – Bartoš (1833)

Třetí partie v jediném dni – po jediné dopolední prohře se horko těžko dotahuju na špičku …

Úkol pro dětský kroužek: kterého střelce má černý měnit? Vyvinutého nebo nevyvinutého?

11. … Sd6? Ale toho ne! O vývin v zavřené pozici nejde. Po správném 11. … Sb5 by černý téměř vyrovnal; teď bude mít po celou partii špatného bělopolného střelce.

Bílý se přirozeně vyvinul – pozice po 16. Vae1:

Bílé figury jsou připraveny po malé rošádě černého zaútočit na královské křídlo. Černý je bez protihry, typický postup pěšce na b4 bude pomalý.

16. … 0-0-0 17. b4! Černý zvolil rošádu na opačnou stranu, ale ani tam nebude jeho král v bezpečí. Plán je jasný: postupovat pěšci, věže na volné sloupce … to se hraje samo!

Tady už jsem pronikl po áčku a tahem 31. Va6 jsem dobyl černý tábor.

Koncovka je samozřejmě hladce vyhraná. Černý střelec je mrtvá figura, černý jezdec je připoután k obraně pole f7, béčko je silný volňák, černí pěšci naopak čekají, až je bílý začne od pole f7 sbírat. JENŽE: v přemíře dobré nálady jsem si vůbec neuvědomil, že Sa8 přejde na d7 a napadne pb5. Převod Jg5-h7-f6-e8-d6 jsem sice viděl, ale říkal jsem si, že počká. 38. Ke2? Sb7 39. Kd2?? Sc8. Ó hrůzo! Takhle banálně přijít o pěšáka! Pokusil jsem se z pozice vylhat 40. c4 dxc4 41. Sxc4 Sd7 42. d5

42. … exd5?! Po 42. … Sxb5 43. Sxb5 Kxb5 44. d6 by vznikla nelehká jezdcová koncovka. 43. Sxd5 Sxb5 44. Jxf7 Jxf7? (44. Kc5! získávalo cenné tempo.) 45. Sxf7

Černý naštěstí s padajícím praporkem “spolupracoval” a v závěrečné pozici je můj střelec opět výrazně kvalitnější než soupeřův 🙂

49. Sxg6 1:0

One thought on “Komorní krajský přebor – den druhý – partie

  • Pokyn napsal:

    Rutinérský výkon od Mariana. Takhle jsem už dostal bílými, že bych to ani nespočítal. Člověk se může snažit sebevíc, ale Marinovova indická :-), to je fakt oříšek…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *