Šachový klub Ústí nad Orlicí

Gympl “malí” na stupních vítězů

Přebor družstev škol, krajské kolo kat. 6.-9. tř. ZŠ, Polabiny, 6.12.2012

Jak už jsme tu psali, z okresu jsme letos postoupili na poslední chvíli rozhodnutím komise mládeže, která posoudila naše třetí místo v okrese mezi devíti týmy jako hodnotnější než druhé místo v okrese Svitavy mezi čtyřmi týmy. Museli jsme tedy předvést, že jsme nedostali důvěru náhodou. Předběžné úvahy o sestavách naznačovaly, že poslední nebudeme, osobně jsem tipoval 4.-6. místo.

Asi nejtěžší bylo do Pardubic ve zdraví dojet, ve středu večer jsem bojoval s horečkou a ve čtvrtek ráno vypadal ve vlaku dost špatně Vojta, naštěstí to během dvou kol rozchodil. Naše nálada stoupla při zjištění, že gympl Lanškroun (první v okrese) přijel bez Havelky, Polička potom jenom ve třech, což ji hned na startu silně znevýhodnilo.

Jinak ale v útulném salónku neútulného zadního traktu Rossignana všechno dle očekávání, usměvavá paní Mojžíšová u prezentace, ještě usměvavější František Navrátil u počítače, pan Hošek nabízející čaj a kávu (toť přece správný rozhodčí!) a plno známých hráčů běžných krajských mládežnických turnajů, polabinští tu hráli za Polabiny, za Sezemice, za Chrudim i za Hlinsko, honem jsem se ubezpečoval, jestli ne i za nás; bylo tu i plno lanškrouňáků a už zmiňovaná poličská trojice.

Než jsme se pořádně rozkoukali po startovním poli, už se hrálo a první kolo bylo pohodlnou rozjezdovkou, Sezemice (Řezníček + slabší zbytek) porážíme v pohodě 2,5:1,5, Lukášovi jsem mohl povolit půlku bez rizika. Ve druhém kole vítěz okresu Gymnázium Lanškroun, 2:2 po kuriózním závěru na první desce: Vašek chytil Kolomému dámu, získal ji za věž. Pak mu soupeř sám dámu napadl jezdcem a Vašek se bez většího přemýšlení rozhodl rochovat, ukrýt krále je třeba :-). Dál tedy bez věže, soupeř už měl pod dvě minuty, třeba ještě zpanikaří, zkusíme vytvořit nějaké ty hrozby … a soupeř neuvěřitelně nastavuje věž tak, že dostává jednotahový mat! Uf. Ve třetím kole torzo Poličky, 3:1, pohybujeme se v popředí!

Jenže při pohledu na družstva, která nás čekala, to tak veselé nebylo, přemýšlel jsem, koho ještě vůbec budeme porážet a viděl jsem to jako možné jen při výkonu na hranici možností, zatímco Vašek optimisticky odhadoval třetí místo.

S Chrudimí 2:2, dobře! Dva Půlpány jsme neohrozili, zbytek neohrozil nás. Je tu velký konkurent, ZŠ Dobrovského Lanškroun (trochu takticky tentokrát s Knápkem na druhé). Hrajeme … a celkem v pohodě 3:1, přitom jsme ještě dvě výhry vypustili do remíz. Medaile není daleko. Někdy v tu chvíli zjišťujeme, že díky Vaškovu novému FIDE ratingu jsme vlastně třetí nasazení a bojovat o medaili je vlastně povinnost. Možná ještě i o postup …

Jenže proti suverénním Polabinám? Záhy se ukazuje, že to nepůjde, Vítek aspoň v dlouhé partii kosmeticky upravuje na 0,5:3,5 a čeká nás Hlinsko s bratry Žejdlíkovými.

Matematika je jasná: na třetí místo stačí uhrát o půl bodu horší skóre než ZŠ Dobrovského. Ti mají ovšem Poličku a tam toho moc neztratí. Navíc si Vítek vybírá slabou chvilku proti Erikovi. Dobrou zprávou je, že poličský Peřina  má figuru a záhy vyhrává, ZŠ Dobrovského tedy vyhrává 3:1 a my musíme dělat 2,5 bodu. Naštěstí zabírají Vojta s Lukášem a Vašek na první plní úkol remízovat s Patrikem v první možné chvíli. 2,5:1,5 a bronz je náš!

Václav Grundman už je v krajské špičce jako doma. Nepropadl, mohlo to být dokonce lepší. Řezníčkovi podlehl v divoké přestřelce, Kubovi Půlpánovi až v koncovce, Kubovi Cachovi v repríze teoretického souboje z posledních čestnáctek. S Tondou Vu spíš půlku ztratil, s Patrikem Žejdlíkem byla zlatá (tedy bronzová). Porazil Adama Kolomého a Jakuba Simona. 3/7 při průměru 1670.

Vojtěch Holásek musí hrát druhou, protože mu moc narostlo elo. Dvakrát třikrát dostal už skoro v zahájení, ale jinak se rval slušně a bodoval v důležitých utkáních proti konkurentům ze ZŠ Dobrovského a z Hlinska. 3/7 při průměru 1365.

Vít Holásek družstvo držel podobně jako v okresním kole, svoje “popotahovací” pozice už má docela zažité, takže většinou soupeři posbíral o nějakého toho pěšce víc, kterého pak v koncovce uplatňoval. Prohrál jen v posledním kole s Erikem Žejdlíkem, jinak střídal body s půlkama, když ještě pár vyhraných pozic nedotáhl. 4,5/7 při prům. 1192.

Lukáš Paukert udělal od minulého kola největší pokrok. V Lanškrouně byla ještě vidět mnohaměsíční pauza, tady to byl vzadu jistý výkon s postupným využíváním chyb soupeřů. Rozjížděl se pomaleji dvěma remízami, ale pak už samé body (s výjimkou polabinského Kantora). 4/6 + 1K při prům. 1150.

Jan Kleisl si opět nezahrál ani partii, zase jsme až do posledního kola potřebovali každý bodík. Kdybychom ho však neměli, mohli jsme snadno dopadnout jako Polička.

Celkově tedy 3. místo, 15,5/28, daleko za postupem, ale před dalšími silnými družstvy, nejlepší z okresu, s lichotivými zápasovými body: čtyři výhry, dvě remízy, jediná prohra. Ve stoupající krajské konkurenci to musíme brát jako úspěch.

A ještě rozhlédnutí po ostatních: Polabiny postavily družstvo bez slabin (Cach, Cach, Fišnar, Cach, Kantor) a od začátku kráčely za svým, poztrácely na skóre jen pět bodíků, to je úspěšnost 82%! Chrudim táhli bratři Půlpánové, ale (pro mě překvapivě) jim zadní dvojice D. Půlpán + Lysý nahrála solidních 7,5 bodu a to rozhodlo o jasném druhém místě. ZŠ Dobrovského na skóre stejně s námi, ale zápasově horší (tři výhry, jedna remíza), táhl je na třetí desce Dominik Marek (5,5/7). Hlinsko a Gymnázium Lanškroun odehrály solidní turnaj, chyběl stupínek. Zaostala poslední dvě družstva, Sezemice jsou družstvem jednoho hráče, Polička pouhých tří hráčů ;-).

Zajímavostí, které si všimli už pořadatelé na polabinském webu, je hojná účast sourozeneckých dvojic (a trojice): objevili se tu Cachovi (Polabiny), Půlpánovi (Chrudim), Holáskovi (Ústí), Žejdlíkovi (Hlinsko) a Simonovi (Polička). Neúčastnila se žádná dívka.

Výsledky na  chess-results nevisí, ale najdete je např. na krajském šachovém webu chesspce.cz.

A my můžeme držet palce ZŠ Komenského, která hraje zítra (v pondělí) kraj v kategorii 1.-5. tř. na domácí půdě, a “velkým” z gymplu, kteří se představí ve středu 12.12. ve Svitavách.

One thought on “Gympl “malí” na stupních vítězů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *