Šachový klub Ústí nad Orlicí

Duha nad úspěšným dnem

KSDŽ (1. turnaj) a Dorostenecká liga (2. a 3. kolo), Polabiny, 5.1.2013


Hned první víkend nového roku mohl hrát skoro každý z mladých nějaký turnaj. Do Chvaletic jsme se však nevypravili, vyrazili jsme jen do Polabin. Dali jsme dohromady jedno čtyřčlenné družstvo a na svou ligu se vydali tři dorostenci.

KSDŽ

Hned sedmnáct družstev, to se asi příliš nečekalo. Osm pardubických (čtyři z Polabin, čtyři z Rapidu), devět ze zbytku kraje. Některé týmy tu měly áčko, my béčko, Lanškroun začínal céčkem a Polabiny éčkem.

Hráči lepší než 4.VT tu byli vzácností, my jsme se čtyřmi čtyřkami patřili k předním nasazeným týmům. Se sestavou jsem byl spokojen, družstvo bez slabin. Hrálo se 7 kol švýcarem, 2×15 min. + 5s/tah, hodnocení olympijsky.

V prvním kole jsme porazili lanškrounské déčko 3:1, ve druhém stejným poměrem podlehli lanškrounskému céčku. Dostali jsme se kamsi dozadu, třebovské béčko pro nás nebylo soupeřem (4:0). S polabinským éčkem to byl boj dvou vyrovnaných týmů, 2:2. V pátém kole jsme si odbyli obávaný červený tým Rapidu, 0:4. Opět jsme spadli kamsi dozadu, polabinské háčko smázli 4:0. Výhodou posledního kola bylo, že už vepředu nikdo silný nezbyl. Průběžně jsme byli čtvrtí, bod za Lanškrounem C a dva body za Polabinami E, chtělo to uhrát co nejvíc. Nad bílým družstvem Rapidu to nakonec bylo 3:1 … a to při prohře Polabin E (s Mýtem 1:3) a změně pomocného hodnocení (zápasové body byly v propozicích opomenuty, což krajský šéf Schaffer na poslední chvíli urgoval) vedlo k zisku bronzu!

Vzhledem k tomu, že jsme dvakrát během turnaje z popředí spadli, děti takový úspěch nečekaly – když jsem se jich před vyhlášením ptal, tipovaly 5.-10. místo. Se třetím místem v početné konkurenci musíme být spokojeni. Suverénně vyhrál první z týmů Rapidu, to byla jiná liga (ještě tak napsat loňskému krajskému finalistovi Prokopovi VT, že), i Lanškroun C si druhé místo zaslouží.

Kateřina Dudlová dosáhla 5/7, hrála s jistotou, těšilo mě, co všechno už u partie vidí, nestačila jen na Prokopa a Šolce, jinak stoprocentní – a to jí jedničky jiných týmů nic zadarmo nedaly! Klasicky hlavně hra na výměny a zisk materiálu.

Veronika Holásková získala dokonce 6/7, prohrála jen s Martinem Jouklem (1266), škoda nízkého průměru soupeřů, už to mohla být trojka. Útočná hra tentokrát vycházela, Verunka zpravidla končila svou partii jako první.

Michal Píše vystavěl řadu pěkných pozic, ale hned několikrát je na poslední chvíli pokazil, škoda. Sympatická je snaha o útok na krále, bod g7 ať se třese! 2/7 je málo, je však třeba si uvědomit, že matematika družstev je jiná než v jednotlivcích: tam po prohře dostane hráč slabšího soupeře, zde – když se spoluhráčům daří – zase a zase silného.

Natálie Hrůšová získala bodů víc, totiž 4/7, na pohled to bylo asi podobné jako u Míši. Staví figurky velice hezky, hraje plánovitě, chybí však jistota v elementární taktice – sebrat nastavenou figuru, nenastavit figuru, dát jednotažec. Mohla nasbírat ještě víc bodů.

Celkově tedy diplom za třetí místo a slušně rozehraná soutěž (sčítají se dva turnaje).

Perličky:

1) Z doslechu: hráč chtěl dát šustrmat, když vtom zpozoroval, že hráč má opačně krále a dámu. Co si počít? I řekl soupeři, ať si to opraví, ten to poslušně učinil, načež ho hráč s chutí zmatil. 🙂

2) Natka mě velmi potěšila, když do svého repertoáru zařadila Evansův gambit! Ale: na 5.c3 soupeř zareagoval 5. … Jf6??,

což ji vykolejilo, to v teorii není. Místo cxb4 tedy přišlo 6. d4?? a až po 6. … exd4?? 7. cxb4! Aspoň napodruhé.

3) Kačka proti Šolcovi dostala v prohrané pozici ještě šanci, když soupeř zahrál 1. … Vaf2??

Teď mohla totiž zešílet bílá věž: 2. Ve8+ Kf7 3. Vf8+ nebo Ve7+, brát ji nelze kvůli patu. Najde někdo pro černého krále vyklouznutí?

Kačka zahrála 2. Vg1?? a dostala 2. … Vh2 mat?!?! Podala soupeři ruku … a teprve poté, co soupeř odešel od šachovnice, všimla si, že je jeho král v šachu. Mat se nekonal … na věci to však už nic nezměnilo, po 2. … Vxg1+ by černý snadno vyhrál.

4) Míša měl vyhranou pozici v posledním kole proti Houdkovi. Pak sice nastavil dámu, ale dostal ještě šanci:

Černý ignoroval šach a zahrál 1. … Dc4. Míša reklamoval nemožný tah. Černý dámu vrátil, ale místo na d5 na d4 a táhl s ní na f6: 1. … Df6. Míša mohl dámu sebrat, místo toho poctivě reklamoval druhý nemožný tah (Dd5-f6 nelze). Černý tedy zahrál 1. … Kh6 … a Míša pokračoval v partii a brzy ji prohrál. Zapomněl reklamovat pravidlo sáhnuto-táhnuto, černý by musel hrát 1. … Dd4 nebo 1. … De5 a prohrál by.

Dorostenecká liga

Všichni tři naši přihlášení hráči tentokrát hráli. Dvě vážné partie, dokonce bez polední přestávky, to je výkon. A ještě se na to dalo koukat!

Vítek Kapoun nachytal na taktiku Mikulenku (1556), postavil sice královskou indickou trochu pasivně, ale šejd Jxe4 (braní zdánlivě krytého pěšce) získal pěšce a koncovku soupeř prohrál. Petr John měl práci s Gregorem (1486), zcela vyrovnanou věžovku dotahal až do pěšcovky a v ní byl přesnější. Jan Mareš sušil Jakuba Vaculíka (1763) v pozici bez dam, tlaku na královském křídle nakonec černý neodolal.

Jen malá přestávka a další kolo.

V tu dobu už se dole končilo, v rychlosti jsem to nahoře okoukl jen pár minut po začátku – a vypadalo to zcela typicky: Mareš se v pátém tahu málem nedostal ještě ani do fáze zahájeníKapoun ve střední hře ztrácí kvalitu … a John už je v koncovce (!!!) a zoufale luští partiář, kde má asi o tři tahy míň než soupeř. Aspoň že měl figuru navíc. 🙂

Petr John taky rychle nad Kantorem (1250) vyhrál. Vítek Kapoun bez kvality proti Pospíšilovi (1754) hledal kompenzaci, nejprve v silném postavení Jd5, později ve hře proti černému králi. Mně nepochopitelným způsobem se král z normálního rochádového postavení dostal kamsi na h5 až f5, nakonec dal černý kvalitu zpátky a remis.

Jan Mareš měl silného soupeře v Novotném (1828). Na anglickou to postavil s e5 a f5 a pozice se značně zablokovala. Bílý cosi zkusil na královském křídle, ale po výměně dam jeho aktivita vyšuměla. Vypadalo to na dlouhé manévry, figury byly značně omezeny, ale Jenda překvapivě snadno pronikl ke slabinám soupeřova dámského křídla, získal pěšce, pak i druhého … pak málem soupeři chytil Jh5 … pak málem dostal sám na h sloupci mat … pak dva pěšce vrátil … a vyhrál kuriózní pěšcovku!

Kam jdou pěšci? 🙂 1. … d2+ 2. Kd1 b2 3. Kc2 b1D+ 0:1

Celkově tedy dorost 5,5/6, Jenda vede, Vítek s Petrem jsou ve dvoubodové skupině na 3.-6. místě (a to Petr v prvním kole nehrál).

Závěrem ještě zpráva o odpočinkovém odpoledni: zatímco Mareš a Kapoun hráli, my “malí” jsme se zašli podívat k rybníku, kde místní krmí labutě, kachny a lysky. Pozorování: 1) labutě mají radši rohlíky než vánoční cukroví, 2) nikdo nespadl do vody, kupodivu, 3) místní teenageři mají zvláštní zvyk nejdřív ptáky nalákat krmením a pak je plašit zábavnou pyrotechnikou.

Jo a předtím jsme si nasbírali kaštany, skoro čerstvé.

A co ta duha? No dovolte, copak někdo viděl duhu v lednu? V předvečer Tří králů?

Představte si, že tam byla! Krásná, výrazná, občas i dvě, držela na nebi snad dvě hodiny. Zatímco totiž západní část polabinského sídliště připomínala jaro, jenjen zorat a zasít, na východě viselo něco jako sněhové mraky, obloha temně modrá, pak i sprchlo … a to celé se nehýbalo, takže nás opravdu duha provázela po značnou část odpoledne!

Úspěšná výprava dorazila za tmy.

Výsledky: družstvo, dorost.

2 thoughts on “Duha nad úspěšným dnem

  • Pokyn napsal:

    Nechce se mi věřit, že ta pěšcovka na závěr mohla vzniknout… to snad žádnou posloupností tahů nejde, ne?! 😀

    • Pavel Holásek napsal:

      Víceméně jo! Možná stáli jeden dva pěšci jinde – pd5 na d6? Ale to by nebylo tak hezký 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *