Šachový klub Ústí nad Orlicí

Klíčový duel: po líté bitvě ve prospěch našeho „drím(r) týmu“

Po kolikáté už hrajeme o všechno? Tedy o všechno v krajské soutěži sever 😀

Dvě kola před koncem postup není zdaleka ztracen, společně s Letohradem B, rezervou Lanškrouna a nedělním soupeřem, druhým družstvem Kunvaldu, usilujeme o palmu vítězství. Pro úspěch je v prvé řadě nutné podrtit kunvaldské béčko a doufat, že někdo z konkurentů ztratí. Naděje naše nachází odezvu v Horní Čermné, kde domácí drtí lanškrounskou rezervu přesvědčivě 3,5:1,5. Teď by to chtělo zabodovat naplno!

Cíli tomuto podřizujeme prakticky vše, kapitán Jirka Fangl (tentokrát nehrající) povolává do zbraně poprvé i Českotřebováka Václava Kováře, který pohotově obsazuje čtvrtou šachovnici. Na prvních třech osvědčené trio Pokyn, Minařík,  John, vzadu drtič Jarda Driemer…to  by v tom byl čert, aby z teho tři body nekáply.

Hosté přijíždějí s dostatečným předstihem též v našlapané sestavě (chybí jen Mlynář na 5. stole), a tak je rozhodně o co hrát.

Po dvou naspaných hodinách (ples v Pardubicích) registruji jen letmo sousední KP duel Ústí – Pardubice nevimjaké a a kamarády éčkaře, zápasící se žamberským céčkem, pořizuji pár ilustračních obrázků, nasazuji 1.Jf3 a jdu se prospat 🙂

Samotný zápas vnímám spíš jedním okem 😀 O dvě soutěže výš dostávají Pardubičtí nemilosrdný 5,5 výprask (reportáž jistě někdo dodá :-), naopak juniorské ééé hraje hodně bídně, vzadu inkasuje od zkušených hostujících mazáků nemilosrdně 3:0 a nemá o co hrát, i když amazonka Káťa Šmajzrová papírově silnějšího soupeře rozkládá na prvočinitele a ani kapitán Martin Dudla nehraje špatně.

Snažit se musíme my a snažíme se, světe div se, úspěšně. Zatímco s Zeinym medituji u odpočinkové dopolední cigarety, tak Johny John v ukázkově vedené partii nedává nejmenší šanci Stanislavu Štěpánovi. Zkušený kunvaldský borec, tabulkově jeden z nejúspěšnějších hráčů soutěže, přežil už v posledním kole klinickou smrt s Káťou Šmajzrovou, podruhé už tolik štěstí neměl. Petr jej v nestandardně pojaté sicilské (brzké e5, bílý komfortně opanoval pole d5) strategicky lehkou rukou přehrál a bod urval, aniž by černý vytvořil jedinou hrozbu – ÚOD nasazuje k trháku – 1:0.

Za této situace podepisuje remízu Jarda Driemer, který proti papírově slabšímu Stanislavu Krčmářovi neměl úplně svůj den (výhoda ze zahájení mu kdesi utekla mezi prsty). V nevábně vyhlížející koncovce neměl hostující hráč chuť uplatňovat nevelkou, byť trvalou výhodu – nezlobíme se.

Minimálně bod poté jistím já, když se mi v prestižním pedagogickém souboji povedlo udolat Edu Dvořáka. Na KSS se hrálo opravdu neobvyklé zahájení – Botvinik Sg5 dc4 e5 h6 atd., kterého uvidíte i ve výrazně hodnotnějších soutěžích jen výjimečně. Podporován povoleným dopinkem (kofeinové maté nejvyšší kvality), jsem nasadil teoreticky nejjistější 11.g3, soupeř reagoval nepřesně (dík tomu jsem se zbavil nervozity, že jsem si naběhl do domácí přípravy) a zakrátko se dostal od méněcenné pozice. Kroutil se v ní ještě dlouho, spoléhaje na můj bídný čas… ale hrozbám po černých polích čelil marně.

Tah před koncem kisny jsme vyrazili na popartiovou vitaminovou tyčinku (rozuměj cigárko).

Na plnohodnotný zisk potřebujeme ze zbylých dvou partií urvat aspoň půlku, což by neměl být problém. Luboš Minařík, povzbuzen zlepšenými výkony v oddíláku, odebírá Romanu Hodkovi kvalitu (na dvojce se hrál jakýsi prapodivný Grünfeld), Poté se v pozici zamotává, podle diagnóz některých stojí v koncovce dokonce na… nulu, ale důležitý půlbod přeci jen získává. We are the champions!!!

V poslední partii tak Českotřebovák Václav Kovář nic extra neriskuje a hostujícího Zdeňka Krupicu nakonec přeci jen o celý bod obírá. Dlouhý čas se přitom musel bránit (černými nasadil pirce s e5, přešlo to do nějaké králky), v koncovce ale postupně převzal aktivitu a v dlouhé partii odcházel ověnčen vítězstvím.

Vítězíme tak přesvědčivě 4:1 a sympatický kunvaldský celek posíláme do hor s prázdnou.

První místo je tak stále na dohled, ovšem pouze s dopomocí celku, který jsme dnes z Popradu vyprovodili. Právě Kunvaldští musí aktuálně vedoucí Letohrad B obrat o nějaký ten bod, abychom v případě vítězství na půdě Žamberka C slavili postup.

To dáme! 🙂 🙂 🙂

3 thoughts on “Klíčový duel: po líté bitvě ve prospěch našeho „drím(r) týmu“

  • Pokyn napsal:

    Éčku halt nějak došla šťáva… zatímco harcovníci z déčka začínají akcelerovat 😀 Jen jestli nejni pozdě, v posledním kole nám musí minimálně bodíkem pomoct Kunvald B.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Docela by mě zajímalo, jak se v pozici na fotce vykroutil soupeř Martina Dudly. Pěšec na g7 musí padnout, nejspíš i h6 a přijde mně, že černý tu kvalitu dát musí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *